Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?

Czy w ciąży można jeść miód? Jaki miód wybrać? Lipowy, spadziowy, a może wielokwiatowy? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym bursztynowym przysmaku!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Badania potwierdzają, że miód w ciąży jest bezpieczny dla kobiety i dziecka.
  • Miód może być stosowany w celu łagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości ciążowych, takich jak poranne mdłości.
  • Miód w ciąży jest dobrym lekarstwem na przeziębienie. Uważa się go za naturalny antybiotyk.
  • Ilość spożywanego w ciąży miodu powinny kontrolować kobiety z cukrzycą i za dużym przyrostem masy ciała.
  • Pyłek pszczeli nie jest wskazany w ciąży.
  • Pierzga pszczela to pokarm pszczół. W ciąży przyspiesza regenerację i wzmacnia organizm.

Czy można jeść miód w ciąży?

Ciąża to czas, w którym kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie. Niekiedy konieczna staje się zmiana przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych. Dieta powinna być zdrowa i bogata we wszystkie składniki odżywcze i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyszłe mamy zanim sięgną po jakiś produkt, zastanawiają się, czy nie zaszkodzi on ich dziecku. Czy miód w ciąży jest bezpieczny i czy warto po niego sięgać?

Lekarze uspokajają, że miód w ciąży nie stanowi zagrożenia ani dla dziecka, ani tym bardziej dla mamy. Można się jednak spotkać z zaleceniem, by sięgać po miód pasteryzowany, który nie zawiera zarodników botulinowych. Ma to znaczenie w przypadku niemowląt i małych dzieci, ale nie w przypadku przyszłych mam. Zarodniki botulinowe mogą wydzielać toksyny w niedojrzałym przewodzie pokarmowym niemowlęcia. Nie stanowią one jednak zagrożenia w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ środowisko kwasowe ich układu pokarmowego uniemożliwia wzrost zarodników butolinowych oraz produkcję toksyn.

Miód w ciąży: właściwości zdrowotne

Miód jest w pełni naturalnym produktem, wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego. Uznaje się go za jedną z najzdrowszych substancji. Według różnych źródeł podaje się, że zawiera on 100-455 różnych składników, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka. W miodzie znajdują się m.in.:

  • witaminy: B1, B2, B6, C oraz kwas foliowy,
  • mikroelementy: potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez, wapń, kobalt,
  • substancje hamujące rozwój bakterii: apidacyna, lizozym, inhibina,
  • neuroprzekaźniki: acetylocholina,
  • aminokwasy: lizyna, tryptofan, kwas glukonowy, kwas asparaginowy.

Miód w czasie ciąży może być z powodzeniem stosowany jako dodatek do potraw i napojów, a także jako lekarstwo na dolegliwości ciążowe lub w trakcie infekcji. Z racji tego, że zawiera on dużą ilość cukru i jest wysoce kaloryczny, należy kontrolować jego dzienne spożycie. Szczególną ostrożność związaną z jedzeniem miodu w ciąży powinny zachować kobiety, które:

  • chorują na cukrzycę ciążową,
  • znajdują się w grupie ryzyka cukrzycy ciążowej,
  • odnotowują duży przyrost masy ciała,
  • są uczulone na którykolwiek ze składników miodu.

Korzyści ze spożywania miodu w ciąży

Miód i jego właściwości są doceniane od wielu tysięcy lat. Już w starożytności stosowano go nie tylko jako pożywienie, ale także środek leczniczy. W starożytnym Egipcie wykorzystywano go jako środek, którym leczono rany. Również Hipokrates, uznawany za ojca medycyny, traktował go jak lekarstwo i wytwarzał z niego maści. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu, ponieważ uważali, że zapewnia zdrowie, siłę życiową, a nawet długowieczność.

Sprawdź: Czy inhalacje na katar są bezpieczne w ciąży?

Obecnie również uważa się, że miód ma wiele właściwości prozdrowotnych, a jego jedzenie przynosi organizmowi więcej pożytku, niż szkody. Także dla kobiet ciężarnych. Spożywanie miodu w ciąży działa przede wszystkim na układ odpornościowy – pobudza namnażanie się limfocytów T i B oraz aktywność leukocytów i makrofagów do produkcji cytokin zapalnych. Aby wzmocnić swoją odporność w okresie przeziębienia i grypy, należy spożywać go systematycznie (np. codziennie jedną łyżkę), a nie tylko wtedy, kiedy pojawiają się objawy.

Dzięki obecności substancji bakteriostatycznych, czyli hamujących namnażanie się bakterii, miód w ciąży działa antybakteryjnie. Łagodzi również kaszel i zmniejsza obrzęk błon śluzowych przy katarze. Wraz z naturalnymi syropami (np. z lipy, czarnego bzu, malin) może być  zamiennikiem chemicznych środków farmakologicznych w czasie przeziębienia. Ma to szczególne znaczenie dla ciężarnych, u których niewskazane jest stosowanie niektórych leków.

Ponadto miód działa również na:

  • serce i układ krążenia – obniża ciśnienie tętnicze i wzmacnia skurcz serca,
  • nerki i drogi moczowe -oczyszczanie nerek i pęcherza moczowego,
  • układ pokarmowy – ochrania i przyspiesza gojenie się błony śluzowej żołądka, a także przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit.

Rodzaje miodu: jaki miód wybrać?

Miody naturalne dzieli się na spadziowe i kwiatowe (nektarowe). Pierwsze z nich można rozpoznać po tym, że są zwykle ciemne z zielonym lub żółtym odcieniem. Mają one specyficzny smak. Jednak są trudno dostępne i drogie, ponieważ spadź nie występuje w Polsce każdego roku. Natomiast miody kwiatowe są w większości jasne (niektóre mają ciemniejszą barwę) i mają intensywny aromat. Zalicza się do nich m.in.:

  • miód lipowy – w ciąży działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie, działa także uspokajająco,
  • miód gryczany – w ciąży wspomaga układ krążenia, chroni nerki i wątrobę oraz przyspiesza gojenie się ran,
  • miód manuka – w ciąży wykazuje silne właściwości antybakteryjne i wspomagające odporność,
  • miód akacjowy – w ciąży wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • miód wielokwiatowy – wzmacnia odporność.

 

Pyłek pszczeli w ciąży

Pyłek pszczeli to substancja, która została zebrana przez pszczoły z kwiatów i zmieszana z ich wydzielinami (mleczko pszczele). Odkryto, że ma on silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zawiera on także witaminy C, E i B, a także jest źródłem magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i białka. Pyłek pszczeli można spożywać bez dodatku lub dodawać go do napoju. Nie mogą stosować go osoby uczulone na miód, ponieważ prowadzi to do silnej reakcji alergicznej. Pyłek pszczeli w ciąży i w czasie karmienia piersią nie jest zalecany.

Pierzga w ciąży

Pierzga pszczela jest pokarmem pszczół, jednak ze względu na prozdrowotne działanie może być stosowany także przez ludzi. W jej składzie znajduje się szereg witamin i substancji odżywczych. Dzięki swoim właściwościom przyspiesza regenerację i wzmacnia organizm. Z tego powodu jest chętnie stosowana przez kobiety w ciąży.

Miód na dolegliwości ciążowe

Poza tym, że można stosować miód na przeziębienie w ciąży, sprawdza się on doskonale na łagodzenie dolegliwości ciążowych, które są charakterystyczne dla ciąży. Mowa przede wszystkim o pojawiających się w I trymestrze porannych nudnościach i mdłościach. W tym celu należy do szklanki wody dodać łyżkę miodu, sok z cytryny i odrobinę imbiru (świeżego lub w proszku). Tak przygotowany roztwór można wypić w razie potrzeby nawet 2 razy dziennie. Miód można dodać również do herbaty imbirowej. W tym celu najlepiej sprawdzi się miód akacjowy lub wrzosowy.

Inne wskazania do stosowania miodu na dolegliwości ciążowe to zatkany nos i obrzęk błony śluzowej, które są spowodowane działanie hormonów. Aby złagodzić ten nieprzyjemny objaw należy dodawać łyżkę miodu lipowego, wielokwiatowego lub rzepakowego do herbaty lub rozpuścić ją w szklance wody. Miód w ciąży można stosować także na zgagę.

Rodzice pytają o miód w ciąży

Czy w ciąży można jeść miód?

Specjaliści i lekarze zgodnie twierdzą, że spożywanie miodu w ciąży jest bezpieczne dla przyszłej mamy i jej nienarodzonego dziecka. Należy jednak pamiętać, że produkt ten nie jest wskazany jedynie dla dzieci, które nie ukończyły jeszcze 1. roku życia. Szkodliwość miodu w tej grupie wiekowej wiąże się z możliwością wystąpienia botulizmu noworodkowego. Jest to rzadka choroba, która wiąże się z zakażeniem bakterią Clostridium botulinum, której zarodniki mogą się znajdować w miodzie. Natomiast układ pokarmowy dorosłego człowieka jest odporny na działanie tego patogenu.

Czy miód w ciąży jest bezpieczny?

Tak. Badania wykazały, że miód nie zagraża zdrowiu ciężarnej ani rozwijającemu się w macicy dziecku.

Czy miód działa na dolegliwości ciążowe?

Tak. Miód może skutecznie łagodzić dolegliwości ciążowe. Chcąc pozbyć się mdłości należy wypić szklankę miodu z dodatkiem soku z cytryny. Zawarte w miodzie enzymy ułatwiają trawienie, a więc pomagają też radzić sobie ze zgagą w ciąży.

Jaki miód jest najlepszy?

Każdy miód ma działanie prozdrowotne. Przede wszystkim powinien być on naturalny i pochodzić ze sprawdzonego źródła.

Źródła:

Dodaj komentarz

Rozwój niemowląt, Rodzice

Ojcowskie “Bucket List”

Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Co zamiast kwiatów na wesele?

Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo