Kotlet mielony to obok schabowego niewątpliwie król polskiej kuchni. Choć jest popularny, z czasem może zacząć nudzić. To świetny czas, by pozwolić sobie na nutkę szaleństwa i dodać do mięsa coś, na co mało kto by wpadł.
Zamiast smażyć zwyczajne kotlety mielone, postaw na kotlety mielone z ryżem. Okazuje się, że przygotowanie ciekawej i sycącej potrawy nie jest trudne. Wystarczy trzymać się przepisu, a goście i rodzina nawet kilka razy poproszą o dokładkę. Jak się robi kotlety z ryżem?
Sprawdź: To danie z PRL-u królowało na stołach. Bije na głowę klasyczne schabowe
Czy można zrobić kotlety mielone z ryżem? Oczywiście – są wyśmienite
Choć kotlety mielone z ryżem są bardzo smaczne, mało kto o nich słyszał lub kiedyś je jadł. Ciekawy dodatek do mięsa nie jest zbyt popularny i zazwyczaj przygotowujemy go oddzielnie, z sosem lub do gołąbków. Mimo to warto od czasu do czasu postawić na coś zupełnie nowego i ciekawego. Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Ten sposób to hit, który szybko ci się nie znudzi.
Jak się robi kotlety z ryżem? Najpierw ugotuj ziarna
Zanim wymieszasz je z mięsem mielonym, ugotuj odpowiednio ziarna ryżu. Najpierw wypłucz produkt na sitku w letniej wodzie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Przestań, gdy woda będzie przezroczysta. Później zagotuj ryż z dodatkiem soli, zmniejsz gaz i gotuj przez około 12 minut. Nie zapomnij o przykrywce. Odlej nadmiar wody i ponownie przykryj ryż. Gdy ostygnie, wystarczy dodać go do kotletów według przepisu.
Sprawdź: 2 składniki, które sprawią, że surówka z kiszonej kapusty zachwyci nawet teściową
Co zrobić z ryżem i mięsem mielonym? Połącz składniki i ciesz się niezapomnianymi kotletami
Składniki:
- około 2 szklanki ugotowanego wcześniej ryżu;
- 500 g mięsa mielonego;
- 1 poszatkowana cebula;
- 2 jajka;
- sól, pieprz i słodka papryka;
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na oleju posiekaną cebulkę.
- Połącz mięso z cebulą, ryżem, jajkami i przyprawami. Dokładne wymieszaj, by uzyskać gładką masę.
- Obtaczaj kotlety w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.
Sprawdź: Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś