Babciny trik na idealne przetwory? Przetrzyj tym nakrętki. Żaden słoik się nie zmarnuje

Praktycznie każdy, kto robił kiedyś przetwory wie, że słoiki powinny zostać na samym początku odpowiednio wyparzone. Czasem jednak okazuje się, że to nie wystarcza, a późniejsza zawartość psuje się jeszcze przed skosztowaniem. Na szczęście możesz tego uniknąć. Wystarczy, że przetrzesz słoiki pewnym płynem.

W trosce o jakość i świeżość przetworów w słoikach warto za każdym razem stosować pewien babciny trik. Dzięki niemu przetwory się nie zepsują i przetrwają przez cały sezon, albo i jeszcze dłużej. Okazuje się, że cały sekret tkwi w odpowiednim oczyszczeniu nakrętki. Posmaruj ją tym płynem, a żaden słoik się już więcej nie zmarnuje.

Sprawdź: Jaka sól do ogórków kiszonych? Wybór może mieć wpływ nie tylko na smak, ale także na zdrowie!

Jak wysterylizować słoiki? Pomoże płyn wysokoprocentowy

Słoiki należy wyparzyć razem z nakrętkami. Wiele osób korzysta z moczenia ich we wrzątku, jednak zdarza się, że mimo to przetwory psują się i pleśnieją. Najczęstszą przyczyną tego zjawiska okazuje się nieodpowiednio oczyszczona zakrętka słoika. Okazuje się, że oprócz moczenia we wrzątku warto zastosować też zupełnie inny trik. Działanie jest bardzo proste i nie wymaga ani wiele czasu, ani wiele energii. Wystarczy, że nasączysz gazę lub wacik czystym alkoholem wysokoprocentowym i dokładnie przetrzesz każde wieczko. Płyn powinien mieć stężenie alkoholu minimum 70 procent.

Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem

W czym można pasteryzować? Technik jest wiele

Przecieranie słoików alkoholem nie wystarczy, ponieważ słoiki należy jeszcze poddać procesowi pasteryzacji, która również ochroni przetwory przed niepożądanymi zmianami. Okazuje się, że można to zrobić na wiele sposobów. Niektórzy wybierają standardową metodę gotowania w garnku, inni stawiają na piekarnik, a jeszcze inni na… zmywarkę. Ta ostatnia metoda, choć praktyczna, nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością. Na czym polega? Jedyne co musisz zrobić, to położyć zakręcone słoiki pokrywką w dół w zmywarce i nastawić program na około 75 stopni. Po zakończeniu cyklu poczekaj, aż ostygną i schowaj je w chłodne, zacienione miejsce (wieczkami do góry).

Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi

Zakupy dla niemowląt, Nauka chodzenia

Pchacz czy chodzik?

Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...

Czytaj dalej →
Niemowlę, Karmienie niemowląt

Czy piwo Karmi wpływa na laktację?

Piwo Karmi i bardziej obfita laktacja Pierwszą rzeczą jaką usłyszałem od mojej mamy gdy ta dowiedziała się o tym blogu było: Koniecznie napisz o odgazowanym Karmi, które wpływa na laktację....

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo