Banany szybko ci gniją? Użyj wieszaka, aby przedłużyć ich świeżość

Banany to jeden z ulubionych owoców Polaków. Poręczne, smaczne, a przepisów z ich wykorzystaniem jest całe mnóstwo. Te owoce mają jednak jeden minus – szybko dojrzewają i robią się zelżałe.

Banany – jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Banany mają dużo wartości odżywczych i dietetycy zachęcają do dodawania ich do swojej diety czy to w formie przekąski, czy w formie składnika do jakichś dań. Banany mają bardzo dużo witamin, między innymi witaminę C, B6, A, E, K. To nie są jednak ich jedyne zalety. Owoce te są niezwykle bogate w potas, wapń i magnez. A dzięki swojej wysokiej gęstości odżywczej dostarczają dużo energii w krótkim czasie, dlatego polecane są nawet jako przekąska między posiłkami, a sportowcy często po nie sięgają przed treningiem.

Sprawdź: Jamie Olivier zdradził patent na puszysty omlet. Przepis jest banalnie prosty!

Słowem, są to owoce, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są nie tylko niedrogie, ale i łatwo dostępne nawet poza sezonem. Nawet niedojrzałe owoce mogą świetnie się sprawdzić, np. anemikom. Za to dojrzałe banany powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z refluksem. Dlaczego? Ich miękka struktura nie podrażni żołądka, a sam owoc zwiększa produkcję śluzu w żołądku. Za to dzięki zawartości witaminy B6 banany mogą pomóc w walce z bólami miesiączkowymi.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Banan ma jednak jedną, małą wadę, która może irytować. Latem te owoce niezwykle szybko dojrzewają, co bywa problematyczne. Choć w efekcie stają się dużo słodsze, to ich struktura robi się miękka i kleista, a następnie sam owoc zaczyna fermentować. Dlaczego tak nie dzieje się w sklepach? Owoce, zanim trafią do naszych domów, są pryskane odpowiednimi środkami przedłużającymi ich świeżość.

Sprawdź: Ten fit deser zrobisz w 5 minut z trzech składników. Więcej nie zjesz lodów czekoladowych

Chociaż dojrzałe banany warto jeść (świetnie sprawdzą się na przykład do placków czy owsianek), to można przedłużyć ich świeżość, jeśli masz ich zbyt dużo lub wiesz, że nie zjesz ich w najbliższym czasie. Jak można to zrobić?

  1. Banany na wieszaku – to niekonwencjonalna metoda, która działa i naprawdę przedłuża świeżość owoców. Banany należy powiesić na wieszaku w chłodnym miejscu, aby oszukać je, że wciąż “wiszą na drzewie”.
  2. Rozdzielenie bananów i przechowywanie ich w osobnym miejscu – ten proces opóźni uwalnianie się gazu, przez który dojrzewają.
  3. Owinąć końcówki folią spożywczą – kupując całą kiść, najlepiej je rozdzielić i każdy banan zawinąć osobno.
  4. Jeśli twoje banany zaczynają dostawać ciemnych plamek, możesz pokroić je w kawałki i zamrozić, zrobić z nich lody czy koktajl.

Sprawdź: Jak przyrządzić świeży szpinak na patelni? Usmaż go na tym tłuszczu, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo