Prosty przepis na omlet, który za każdym razem wyjdzie idealnie puszysty? Wystarczy wypróbować proporcje podane przez Jamiego Oliviera, a już nigdy nie będziecie smażyć omletów inaczej.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Jamie Olivier przychodzi z pomocą! Jest to znany brytyjski kucharz, który na swoim koncie liczne książki oraz programy kulinarne. Prowadził m.in.: „Restauracja Jamiego”, „Jamie w szkolnej stołówce”, „Kulinarne wyprawy Jamiego” czy „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Kucharz jakiś czas temu na swoim kanale YouTube, postanowił podzielić się przepisem na idealny omlet.
Sprawdź: Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Jak zrobić klasyczny omlet? Przepis na słono od Jamiego Oliviera
Omlet w wykonaniu Oliviera podawany jest na sałatce pomidorowej z sosem chili. Do jego przygotowanie będzie potrzebne:
- 6 jajek,
- 350 g pomidorków koktajlowych,
- pół kulki mozzarelli,
- łyżka masła,
- świeża bazylia,
- pół świeżej papryczki chili,
- nieduża ilość mleka,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Przygotuj puszysty omlet. Przepis krok po kroku
Pomidorki kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i kładziemy listki bazylii. Następnie kroimy drobno papryczkę chili i usuwamy nasiona ze środka. Dodajemy do niej oliwę i niewielką ilość soku z cytryny. Mozzarellę kroimy na małe kawałki.
Przechodzimy do przygotowania omletu. Do miski wbijamy jajka i trochę mleka. Mieszamy do połączenia trzepaczką. Wlewamy je na rozgrzaną patelnię z masłem. Łopatką oddzielamy od brzegów patelni jajka i przestajemy mieszać w momencie, gdy staną się lekko ścięte. Na górze posypujemy mozzarellę i po chwili zdejmujemy z patelni.