Jamie olivier zdradził patent na puszysty omlet. Przepis jest banalnie prosty! Zrzut ekranu 38

Jamie Olivier zdradził patent na puszysty omlet. Przepis jest banalnie prosty!

Prosty przepis na omlet, który za każdym razem wyjdzie idealnie puszysty? Wystarczy wypróbować proporcje podane przez Jamiego Oliviera, a już nigdy nie będziecie smażyć omletów inaczej.

Nie masz pomysłu na śniadanie? Jamie Olivier przychodzi z pomocą! Jest to znany brytyjski kucharz, który na swoim koncie liczne książki oraz programy kulinarne. Prowadził m.in.: „Restauracja Jamiego”, „Jamie w szkolnej stołówce”, „Kulinarne wyprawy Jamiego” czy „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Kucharz jakiś czas temu na swoim kanale YouTube, postanowił podzielić się przepisem na idealny omlet.

Sprawdź: Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają

Jak zrobić klasyczny omlet? Przepis na słono od Jamiego Oliviera

Omlet w wykonaniu Oliviera podawany jest na sałatce pomidorowej z sosem chili. Do jego przygotowanie będzie potrzebne:

  • 6 jajek,
  • 350 g pomidorków koktajlowych,
  • pół kulki mozzarelli,
  • łyżka masła,
  • świeża bazylia,
  • pół świeżej papryczki chili,
  • nieduża ilość mleka,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny.

Sprawdź: Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis

Przygotuj puszysty omlet. Przepis krok po kroku

Pomidorki kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy i kładziemy listki bazylii. Następnie kroimy drobno papryczkę chili i usuwamy nasiona ze środka. Dodajemy do niej oliwę i niewielką ilość soku z cytryny. Mozzarellę kroimy na małe kawałki.

Przechodzimy do przygotowania omletu. Do miski wbijamy jajka i trochę mleka. Mieszamy do połączenia trzepaczką. Wlewamy je na rozgrzaną patelnię z masłem. Łopatką oddzielamy od brzegów patelni jajka i przestajemy mieszać w momencie, gdy staną się lekko ścięte. Na górze posypujemy mozzarellę i po chwili zdejmujemy z patelni.

Sprawdź: Posyp blachę z piekarnika dwoma produktami z kuchni. Szybko zapomnisz o przypaleniach i żmudnym szorowaniu