Świeży szpinak z patelni może stanowić szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. W dzisiejszych czasach, kiedy lawirujemy między domem a pracą, zdarza się, że nie mamy zbyt wiele czasu na wymyślanie i robienie posiłków. Taka potrawa to świetna i zaskakująco pyszna alternatywa dla zabieganych. Jak zrobić szpinak na patelni?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie świeżego szpinaku na patelni jest bardzo łatwe i zajmuje dosłownie kilka chwil, bo nie więcej niż 15 minut. Z warzywa można przygotować wiele potraw, które zasmakują nie tylko dorosłym, ale również i dzieciom. Co istotne, roślina jest bogata w witaminy A, E, B6, C, K, żelazo, potas, magnez i istotny dla kobiet w ciąży kwas foliowy.
Sprawdź: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Smaż go tylko na tym tłuszczu
Choć przygotowanie szpinaku na patelni jest niesamowicie proste, nie należy zapominać o kilku ważnych zasadach. Dzięki nim zyskamy pyszne danie, a nie nieapetycznie wyglądającą breję. Na co zwrócić uwagę? Wystarczy zbyt długo nie trzymać warzywa na patelni. Szybka obróbka termiczna to klucz do sukcesu, dzięki któremu szpinak będzie rozpływać się w ustach.
Szpinak warto delikatnie usmażyć na maśle. Tłuszcz, choć nie jest niskokaloryczny, nada potrawie głębi. Możesz dodać do warzywa niewielkie ilości czosnku i cebuli oraz sól i pieprz. Nie warto przesadzać z ilością przypraw, bo przez to warzywo, zamiast zyskać, może stracić na smaku. Istotne jest też, by przed wyłożeniem go na patelnię odrzucić suche listki, a resztę dokładnie wypłukać w wodzie, by pozbyć się drobinek piasku. Z czym najlepiej połączyć szpinak? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem? Prosta potrawa zasmakuje każdemu
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, warto pokusić się o przygotowanie szybkiego i prostego w wykonaniu makaronu ze szpinakiem. Co będzie ci potrzebne? Poniższe proporcje są dostosowane do około dwóch porcji.
Składniki:
- pół szklanki szpinaku;
- pół szklanki ulubionego makaronu;
- pół cebuli;
- 1-2 ząbki czosnku;
- łyżka masła;
- pieprz i sól do smaku;
- niewielka ilość śmietanki i ser do podsypania (na przykład parmezan).
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
- Opłucz dokładnie szpinak i pozbądź się zeschniętych listków.
- Podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wyłóż na patelnię szpinak i smaż, mieszając, przez około 1 minutę.
- Dolej śmietankę, dopraw szpinak solą i pieprzem, i zagotuj sos.
- Połącz sos z makaronem i podsyp danie z wierzchu ulubionym serem.
Sprawdź: Ani masło, ani bułka tarta. Te proste przyprawy sprawią, że kalafior rozpłynie się w ustach