Jak poprawnie używać folii aluminiowej? Każda strona ma inne zastosowanie. Sprawdź, a już nigdy się nie pomylisz

Folia aluminiowa jest popularnym produktem, który większość z nas ma w kuchni. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jej strony różnią się nie bez powodu. Sprawdź, do czego służą i jak prawidłowo korzystać z folii aluminiowej.

Folię aluminiową wykorzystujemy zarówno do pieczenia potraw w piekarniku, jak i do przechowywania żywności w lodówce. Niektórzy mają jednak problem, by rozpoznać, do czego służy każda z jej stron. Okazuje się, że wybór zarówno błyszczącej, jak i matowej ma duże znaczenie.

Która strona folii aluminiowej do czego służy? Znacząco się od siebie różnią

Folia aluminiowa jest produktem uniwersalnym. Ma dwie strony – matową i błyszczącą. Każda z nich spełnia inną funkcję. Jeśli będziesz stosować je prawidłowo, potrawy z piekarnika czy grilla wyjdą pyszne i nie stracą wyjątkowego smaku. Podczas pieczenia jedzenia w folii, należy zawinąć je matową stroną do góry. Stykanie się błyszczącej strony z żywnością sprawi, że zostanie ono podgrzane równomiernie. Wybór tej drugiej może skutkować przylepieniem się folii do jedzenia, a późniejsze jej usunięcie nie będzie zbyt proste. Jeśli chcesz z kolei przechować jedzenie w lodówce, owiń je błyszczącą stroną do góry. Dzięki temu szybciej ostygnie i nie będzie się nagrzewać. Dlaczego tak się dzieje? Błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, a matowa je niweluje.

Sprawdź: Zwiń w kulkę i potrzyj czajnik. Usuniesz zaschnięty tłuszcz i przypalenia

Do czego można wykorzystać folię aluminiową? Rozwiąże wiele problemów – nie tylko kuchennych

Folia aluminiowa nie musi służyć nam tylko w kuchni. Nie każdy wie, że sprawdzi się też jako środek do pielęgnacji czy czyszczenia różnych powierzchni. Do czego ją wykorzystać?

  • Ogrzewanie stóp – Posmaruj stopy kremem i zawiń je folią (matową stroną do góry). Organizm rozgrzeje się, a kosmetyk szybko wchłonie i nawilży skórę.
  • Zmniejszenie problemu elektryzujących się włosów – Wystarczy potrzeć naelektryzowane pasma folią przed wyjściem z domu, a problem zniknie raz-dwa. Należy robić to od nasady w dół.
  • Czyszczenie srebrnych sztućców – Wyłóż miskę folią, włóż do środka sztućce i zalej wrzątkiem, 1 łyżką octu i 3 łyżkami sody oczyszczonej. Po 15 minutach wypłucz je pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.

Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz

Czy folia aluminiowa nadaje się do mikrofali? Lepiej jej tam nie wkładać!

Pamiętaj, by nie podgrzewać jedzenia owiniętego folią aluminiową w mikrofalówce. Nie można jej też łączyć z metalowymi naczyniami. Skutkuje to reakcjami chemicznymi uwalniającymi związki, które niszczą witaminy w potrawach i pozostawiają metaliczny, nieprzyjemny posmak. Działanie może też zepsuć mikrofalówkę, a nawet doprowadzić do pożaru.

Sprawdź: Jak wyczyścić kanapę? Spryskaj wodą i posyp produktem z kuchni. Plamy znikną w okamgnieniu

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo