Folia aluminiowa jest popularnym produktem, który większość z nas ma w kuchni. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jej strony różnią się nie bez powodu. Sprawdź, do czego służą i jak prawidłowo korzystać z folii aluminiowej.
Folię aluminiową wykorzystujemy zarówno do pieczenia potraw w piekarniku, jak i do przechowywania żywności w lodówce. Niektórzy mają jednak problem, by rozpoznać, do czego służy każda z jej stron. Okazuje się, że wybór zarówno błyszczącej, jak i matowej ma duże znaczenie.
Która strona folii aluminiowej do czego służy? Znacząco się od siebie różnią
Folia aluminiowa jest produktem uniwersalnym. Ma dwie strony – matową i błyszczącą. Każda z nich spełnia inną funkcję. Jeśli będziesz stosować je prawidłowo, potrawy z piekarnika czy grilla wyjdą pyszne i nie stracą wyjątkowego smaku. Podczas pieczenia jedzenia w folii, należy zawinąć je matową stroną do góry. Stykanie się błyszczącej strony z żywnością sprawi, że zostanie ono podgrzane równomiernie. Wybór tej drugiej może skutkować przylepieniem się folii do jedzenia, a późniejsze jej usunięcie nie będzie zbyt proste. Jeśli chcesz z kolei przechować jedzenie w lodówce, owiń je błyszczącą stroną do góry. Dzięki temu szybciej ostygnie i nie będzie się nagrzewać. Dlaczego tak się dzieje? Błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, a matowa je niweluje.
Sprawdź: Zwiń w kulkę i potrzyj czajnik. Usuniesz zaschnięty tłuszcz i przypalenia
Do czego można wykorzystać folię aluminiową? Rozwiąże wiele problemów – nie tylko kuchennych
Folia aluminiowa nie musi służyć nam tylko w kuchni. Nie każdy wie, że sprawdzi się też jako środek do pielęgnacji czy czyszczenia różnych powierzchni. Do czego ją wykorzystać?
- Ogrzewanie stóp – Posmaruj stopy kremem i zawiń je folią (matową stroną do góry). Organizm rozgrzeje się, a kosmetyk szybko wchłonie i nawilży skórę.
- Zmniejszenie problemu elektryzujących się włosów – Wystarczy potrzeć naelektryzowane pasma folią przed wyjściem z domu, a problem zniknie raz-dwa. Należy robić to od nasady w dół.
- Czyszczenie srebrnych sztućców – Wyłóż miskę folią, włóż do środka sztućce i zalej wrzątkiem, 1 łyżką octu i 3 łyżkami sody oczyszczonej. Po 15 minutach wypłucz je pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.
Sprawdź: Co możemy mrozić i kiedy? Tym systemem łatwo to zapamiętasz
Czy folia aluminiowa nadaje się do mikrofali? Lepiej jej tam nie wkładać!
Pamiętaj, by nie podgrzewać jedzenia owiniętego folią aluminiową w mikrofalówce. Nie można jej też łączyć z metalowymi naczyniami. Skutkuje to reakcjami chemicznymi uwalniającymi związki, które niszczą witaminy w potrawach i pozostawiają metaliczny, nieprzyjemny posmak. Działanie może też zepsuć mikrofalówkę, a nawet doprowadzić do pożaru.
Sprawdź: Jak wyczyścić kanapę? Spryskaj wodą i posyp produktem z kuchni. Plamy znikną w okamgnieniu