Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Jak rozpoznać zepsute jajko?

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Czy jest to w ogóle możliwe bez uprzedniego rozbicia skorupki? To pytanie nurtują nas za każdym razem, kiedy znajdziemy w lodówce jajko, które schowało się gdzieś w głębi i nie pamiętamy, skąd pochodzi i ile już tam leży. Na szczęście jest kilka metod, by sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Świeże jajko nie wydaje dźwięku przy potrząsaniu;
  • Zepsute jajko będzie unosić się na wodzie;
  • Zepsute jajko będzie również miało mętne żółtko i charakterystyczny nieprzyjemny zapach.

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Można to zrobić na trzy sposoby:

  • Najprostszą i najskuteczniejszą chyba metodą, aby sprawdzić świeżość jajek jest zanurzenie jajka w wodzie. W tym celu powinniśmy napełnić nią jakiekolwiek naczynie i położyć produkt poziomo na dnie. Jeśli po chwili obróci się pionowo i zacznie pływać po powierzchni wody lub nawet lekko uniesie się do góry, to znaczy, że nie jest zbyt świeże. Dlaczego? Zepsute jajka, w przeciwieństwie do świeżych, są wypełnione powietrzem. Dlatego też świeże sztuki powinny całkowicie ‘spokojnie’ leżeć w wodzie na dnie naczynia.
  • Aby nie rozbijać jajka, można spróbować jeszcze metody potrząsania. Jest ona bardzo prosta, wystarczy potrząsać jajeczkiem tuż przy uchu. Jeśli będzie ono świeże, nie usłyszymy nic. Natomiast w przeciwnym razie wyda charakterystyczny dźwięk ‘chlupotania’, podobnie jak na przykład butelka z wodą. Taki odgłos zasygnalizuje nam, że w skorupce jest już zbyt dużo powietrza i prawdopodobnie produkt jest zepsuty. 
  • Aby jednak mieć stuprocentową pewność trzeba jajo rozbić. Taki test świeżości jajka najlepiej zrobić do osobnego naczynia, a nie np. od razu na patelnię, żeby nie zniszczyć całego dania.

Zobacz też: Jajko dla niemowlaka: Od kiedy, ile i jak podać?

Nieświeże jajko – jak rozpoznać zepsute jajko?

Jak wygląda zepsute jajko? Najbardziej pewną metodą na sprawdzenie, kiedy jajko jest zepsute, jest oczywiście jego rozbicie. Kiedy już to zrobimy, musimy ocenić, jaką konsystencję ma białko oraz żółtko. Powinny one ściśle do siebie przylegać, a dodatkowo białko powinno być kleiste, a żółtko wypukłe. Inna konsystencja, bardziej wodnista i rozlewająca się może świadczyć już o tym, że produkt nie nadaje się do spożycia. W takiej sytuacji często wydziela się również bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach, który niestety trudno też wywietrzyć. Jeśli nie chcemy ryzykować, lepiej zastosować inne sposoby na to jak sprawdzić, czy jajka są świeże.

Sprawdź: Czy kogel mogel jest zdrowy?

Świeże jajka

Kupowanie produktu w sklepie ma niewątpliwie tę zaletę, że w zdecydowanej większości przypadków daje gwarancję świeżości. Producenci bowiem zobowiązani są do określenia terminu przydatności do spożycia, który możemy znaleźć na opakowaniu każdego produktu. Jest to jednak data umowna, gdyż to jak długo jedzenie zachowa świeżość, zależy w dużej mierze od sposobu i warunków przechowywania. Jeśli chodzi o jajka, to można je bezpiecznie spożywać również po upływie daty ważności. Trzeba jednak najpierw wykonać jeden z testów, w wyniku których ich świeżość zostanie potwierdzona. Próby te mogą się też przydać w przypadku kiedy znajdziemy stare jajko w lodówce lub otrzymamy od kogoś w prezencie.

Zobacz też: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka

Lepiej zawsze sprawdzić

Jajo wykorzystujemy na co dzień do wielu dań. Popularność tego produktu związana jest z dużą wartością odżywczą, a także bogactwem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów i aminokwasów. Ugotowane ‘na miękko’ możemy spożyć nawet samo, przyrządzone ‘na twardo’ położymy na kanapkę lub wykorzystamy jako element sałatki. Jaja stanowią także składnik sosów, panierek czy ciast. W związku z tym dodanie zepsutego produktu do potrawy może spowodować nieprzyjemne konsekwencje. Rozwijają się w nim bowiem szczepy bakterii E. coli, która powoduje groźną dla ludzkiego organizmu salmonellę. Warto zatem sprawdzić dokładnie jajko, jeśli nie mamy pewności co do jego świeżości. Jest na to kilka sposobów.

Sprawdź: Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]

Rodzice pytają jak sprawdzić czy jajka są świeże:

Jak długo jajka są świeże?

Każdy producent zobowiązany jest do określenia terminu przydatności produktów do spożycia. Informacja powinna być podana na opakowaniu. Jest to jednak data umowna, a dużo zależy też od sposobu przechowywania.

Świeże jajko pływa czy tonie?

Świeże jajko, po włożeniu do naczynia z wodą powinno od razu zatonąć i ‘spokojnie’, w bezruchu pozostać na dnie. Zepsute ma w sobie powietrze, które wypycha produkt na powierzchnię wody.

Kiedy jajko jest świeże?

Jajko jest świeże, kiedy potrząsając nim, nie usłyszymy charakterystycznego ‘chlupotania’. Jeśli natomiast je rozbijemy, konsystencja białka i żółtka powinna być zwarta i nie rozlewać się.

Dlaczego świeże jajka mają mętne białko?

Jest to cecha bardzo świeżych jajek. Po pewnym czasie białko staje się coraz bardziej przejrzyste.

Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre?

W tym celu można wykorzystać jedną z trzech metod:
– Włożyć jajko do naczynia z wodą;
– Potrząsnąć jajkiem w skorupce w pobliżu ucha;
– Rozbić jajo.

Dodaj komentarz

Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo