Czy kogel mogel jest zdrowy? Czy kogel mogel jest zdrowy 3

Czy kogel mogel jest zdrowy?

Dla jednych przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Dla innych coś obrzydliwego, czego nie sposób zjeść. Jedni uważają, że pod żadnym pozorem nie można podawać go dziecku przed piątym rokiem życia, inni podają go nawet roczniakom, ale przygotowują go w kąpieli wodnej. Kogel mogel, bo o nim mowa, wywołuje skrajne opinie wśród rodziców, a my sprawdzamy, czy kogel mogel jest zdrowy, od kiedy można podawać go dziecku i jaki ma wpływ na karmienie piersią.

Czy kogel mogel jest bezpieczny?

Pamiętaj, że kogel mogel jest absolutnie niewskazany dla małych dzieci. Na skorupce jajka mogą znajdować się pałeczki salmonelli. Nawet przy dokładnym sparzeniu jaja istnieje ryzyko, że część z nich w całkiem dobrym stanie przedostanie się do kogla mogla. Spożycie pałeczek Salmonelli może spowodować poważne zatrucie pokarmowe. W jego wyniku może dojść do zakażenia narządów wewnętrznych, co ma bardzo poważne konsekwencje. Zatrucie takie objawia się po paru godzinach. Towarzyszy mu często podwyższona temperatura, pojawia się ból brzucha, wymioty lub biegunka.

O ile u dorosłego zatrucie wywołane przez pałeczki salmonelli może mieć łagodny przebieg i po paru dniach nie ma już po nim śladu, to w przypadku maluchów może dojść do groźnych powikłań. Jednym z nich jest sepsa. Poważnym problemem jest ryzyko odwodnienia się malucha.

Z uwagi na ryzyko zatrucia, zrezygnuj z podawania maluchowi przysmaku z Twojego dzieciństwa. Pamiętaj również, że całe jajko do diety dziecka możesz wprowadzać dopiero, gdy skończy ono 11 miesięcy. Na początku można podawać tylko żółtko, gdy maluch ma już 7 miesięcy – i to także nie codziennie, lecz najwyżej połówkę co drugi dzień.

 Od kiedy kogel mogel dla dziecka?

Nie ma odpowiedniego wieku na zakażenie się salmonellą. Może ona być jednak szczególnie groźna dla rozwijającego się organizmu malucha. To z tego względu podawanie surowych jajek, np. pod postacią kogla mogla odkłada się jak najdłużej. Przyjmuje się, że najlepiej poczekać do piątego roku życia dziecka. Wówczas skutki salmonelli mogą być niegroźne.

Istnieje jednak sposób na odczarowanie kogla mogla i przygotowanie go w bezpieczniejszy sposób. Jak to zrobić? Należy przygotować kogel mogel na kąpieli wodnej.
W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, ucieramy jajko z cukrem w kąpieli wodnej tak, aby kogel mogel osiągnął temperaturę około 60 stopni. Kąpiel wodną kogla mogla przeprowadza się w taki sposób, w jaki roztapia się czekoladę.

 

Kogel mogel a karmienie piersią

Dziecko nie może zarazić się salmonellą przez pokarm. Nie ma zatem przeciwwskazań do spożywania kogla mogla w czasie karmienia piersią. Zachowaj jednak szczególną ostrożność.
Pamiętaj, że salmonella zbiera się na skorupkach jajek, a nie wewnątrz nich. Umyj je dokładnie przed zrobieniem kogla-mogla.

Najlepiej nie ponoś ryzyka i wstrzymaj się z tym przysmakiem dopóki nie zakończysz karmienia.
Nawet jeśli nie ma ryzyka zarażenia salmonellą poprzez mleko matki, to czasami objawy choroby są na tyle silne, że skutecznie uniemożliwią karmienie.

Zobacz:

 

Wszyscy zapewne kojarzą słodki smak przysmaku, który ma wielu amatorów. Surowe jajko utarte z cukrem jest dla wielu wspomnieniem młodości i odległych lat PRLu. Każdy dysponował innymi sztuczkami, które zmieniały smak deseru – niektórzy dodawali sok z cytryny, inni decydowali się na jabłko.