Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów

Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów.

Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
elements.envato.com
Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Lemoniada jest bogata w witaminy zawarte w owocach, m.in. witaminę C.
  • Zawarte w niej związki polifenolowe wspomagają odchudzanie.
  • To dobre rozwiązanie dla osób borykających się z zatrzymaniem wody w organizmie i tych, którzy nie lubią smaku zwykłej wody.
  • Lemoniadę najlepiej jest przygotowywać samodzielnie w domu. Kupne "wody" smakowe zawierają bardzo dużo cukru, a niewiele witamin.

Dlaczego warto pić lemoniadę?

Lemoniada dostarcza naszemu organizmowi witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, wspomaga ochronę przed udarem mózgu oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Korzyścią dla mam jest również to, że jak pokazują badania, osoby spożywające więcej witaminy C mają mniej zmarszczek, a ich skóra jest lepiej nawilżona. Picie lemoniad jest zalecane również osobom mającym problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, które często jest spowodowane piciem niewystarczającej ilości płynów. Dzięki zmianie smaku zwykłej wody, łatwiej wypić jej odpowiednią ilość w ciągu dnia i pokryć dzienne zapotrzebowanie na płyny. To wciąż nie wszystko!

“Związki polifenolowe, których źródłem są świeże warzywa i owoce wpływają na zmniejszenie masy ciała oraz regulują gospodarkę cukrową organizmu, a wtedy rzadziej sięgamy po słodycze.” – przekonuje Agnieszka Cioś, dietetyk sieci klubów sportowych dla kobiet Mrs.Sporty.

Przepis na domową lemoniadę

Przygotowanie domowej lemoniady jest niezwykle proste. Większość przepisów opiera się na dowolnie wybranych warzywach lub owocach, wodzie oraz wcześniej przygotowanych kostkach lodu. Do dzieła!

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada z arbuza genialnie gasi pragnienie, a do tego jest bogatym źródłem witamin.

Składniki:

  • 1/4 kg arbuza
  • cytryna
  • szklanka wody niegazowanej
  • lód
  • listki mięty
  • miód

Jak przygotować lemoniadę z arbuza?

Oddziel miąższ arbuza od skórki i zmiksuj go. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dodaj go do miąższu. Połącz składniki z wodą. Do dzbanka dodaj pokrojoną w plastry połówkę cytryny. Na koniec dodaj lód. Jeśli masz ochotę swoją lemoniadę arbuzową możesz posłodzić miodem oraz ozdobić listkami mięty.

Domowa lemoniada cytrynowa

Lemoniada cytrynowa jest chyba najpopularniejszą spośród lemoniad.

Pixabay

Składniki:

  • 2 cytryny
  • cukier trzcinowy
  • 1 l wody niegazowanej
  • lód

Przepis na domową lemoniadę:

Zagotuj odrobinę wody i rozpuść w niej cukier. Gdy woda przestygnie wlej do dzbanka pozostałą wodę. Z jednej cytryny wyciśnij sok i dodaj do wody. Drugą cytrynę pokrój w cienkie plastry. Je również umieść w dzbanku. Na koniec dodaj lód.

Zobacz także:

1 Komentarz

  • Avatar

Dodaj komentarz

Upały
Upały a niemowlę: Jak pomóc niemowlakowi w upały?
Upał – zwłaszcza trwający wiele dni – męczy każdego. Szukamy wtedy cienia, więcej pijemy, lżej się ubieramy. Organizm niemowlęcia nie potrafi obronić się przed wysoką temperaturą tak jak nasz, dlatego
Czytaj dalej
Zdrowie dziecka Newsy
Lekarze apelują o ostrożność: podczas upałów barszcz Sosnowskiego jeszcze bardziej niebezpieczny niż zazwyczaj
Niezwykle trudny do zwalczenia barszcz Sosnowskiego nie tylko powoduje degradację środowiska, ale przede wszystkim jest niebezpieczny dla ludzi i zwierząt. Jak ostrzegają lekarze, podczas upałów i pod wpływem promieni słonecznych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej