Maślanka i kefir w ciąży – czy to dobry pomysł? Wiele kobiet spodziewających się dziecka zadaje sobie takie pytania, obawiając się wpływu tych napojów na zdrowie swoje i maleństwa. Dietetycy twierdzą z kolei jednogłośnie, że oba wymienione produkty mleczne mogą być spożywane przez ciężarne bez wahania. A nawet więcej: ich picie okaże się dobroczynne w skutkach.
Kefir w ciąży
Kefir ma postać gęstego napoju o kremowej konsystencji, w smaku zaś przypomina jogurt. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej tzw. grzybków kefirowych. Przekąska ta posiada bardzo bogatą historię: jej ojczyzną jest prawdopodobnie Kaukaz, gdzie miejscowi górale nauczyli się wytwarzać ów sycący napój już około 3 tysięcy lat temu. Co ciekawe, w Europie pojawił się on dopiero w XIX wieku, szybko podbijając serca wielbicieli mlecznych przetworów.
Kobiety w ciąży obawiają się spożywania kefiru głównie dlatego, że sporządzany według tradycyjnej domowej receptury, może zawierać nawet 2% alkoholu. Eksperci zapewniają jednak, iż napój dostępny w sklepach wykazuje obecność alkoholu na poziomie minimalnym – czyli takim, który nie stanowi zagrożenia ani dla ciężarnych, ani np. dla kierowców. Można zatem sięgać po niego bez wyrzutów sumienia.
Kefir – właściwości
Właściwości kefiru czynią z niego napój nie tylko pożywny, ale również bardzo zdrowy. Jest on przede wszystkim skondensowanym źródłem witamin z grupy B, które posiadają dobroczynny wpływ na układ nerwowy i krwionośny, a także usprawniają spalanie tłuszczów. Kefir zawiera ponadto sporo wapnia, będącego – jak wiadomo – ważnym budulcem kości. Dla kobiet w ciąży okazuje się to niezwykle istotne, ponieważ płód cierpiący na pokarmowe niedobory wapnia zaczyna go pobierać wprost z organizmu matki. To zaś będzie sprzyjało powstawaniu u niej osteoporozy.
Codzienne picie kefiru wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego: usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Z uwagi na swoją gęstą postać, kefir zapewnia na długo uczucie sytości, zapobiegając chęci podjadania między posiłkami. W wypadku przyszłych mam jest to jak najbardziej pożądane, gdyż pozwala utrzymać masę ciała na właściwym poziomie.
Warto również wiedzieć, że kefir wspomaga pracę układu immunologicznego, stając się naszym sprzymierzeńcem w walce z rozmaitymi chorobami (takimi jak opryszczka, półpasiec czy nawet AIDS). W okresie ciąży dobrze jest zatem stosować go profilaktycznie i cieszyć się lepszym samopoczuciem. Regularne picie kefiru przed snem sprzyja z kolei wyższej jakości nocnego wypoczynku.
Zobacz też: Latanie samolotem w ciąży. Wszystko, co powinnaś wiedzieć, zanim wsiądziesz na pokład
Maślanka w ciąży
Podobnie jak kefir, maślanka należy do rodziny mlecznych napojów fermentowanych. Powstaje jako produkt uboczny w procesie wytwarzania masła, wskutek oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej” śmietany. Maślankę cechuje łagodny, śmietankowo-orzechowy smak, często wzbogacany przez producentów dodatkowymi nutami. Możemy zatem natknąć się w sklepie na maślankę:
- czekoladową,
- truskawkową,
- stracciatella,
- o smaku pieczonego jabłka.
Maślanka i kefir w ciąży okazują się napojami tak samo wartościowymi. Cechuje je obecność bakterii fermentacji mlekowej, które wywierają dobroczynny wpływ na florę jelitową. W obu produktach znajdziemy także witaminy z grupy B oraz dużą ilość wapnia. Maślanka zyskała sobie ponadto opinię produktu pomocnego przy odkwaszaniu organizmu: zawarty w niej kwas mlekowy ułatwia regulowanie trawienia.
Co odróżnia zatem maślankę od kefiru? Przede wszystkim obecność lecytyny, wpływającej na procesy poznawcze oraz biorącej udział w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu. Maślanka cechuje się poza tym łagodniejszym smakiem, który sprawia, że wiele osób wybiera ją chętniej niż kefir.
Zobacz również: Truskawki a karmienie piersią i truskawki w ciąży – nie takie straszne, jak je malują!
Rodzice pytają o maślankę i kefir w ciąży
Czy można pić kefir w ciąży?
Jak najbardziej. Lekarze i dietetycy utrzymują wręcz, że picie kefiru zapewni kobiecie lepszą kontrolę ciążowych dolegliwości oraz poprawi jej samopoczucie.
Czy kefir jest zdrowy?
Tak. Zawiera w swoim składzie przede wszystkim cenne witaminy z grupy B, a także wapń i białko. Wspomaga również funkcje kluczowych dla organizmu układów.
Sprawdź: Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Czym się różni kefir od maślanki?
Przede wszystkim smakiem – maślanka jest łagodniejsza. Zawiera ona ponadto lecytynę, której w kefirze nie znajdziemy.
Czy maślanka jest zdrowa?
Maślanka posiada właściwości bardzo zbliżone do kefiru. Uznaje się ją za produkt zdrowy i wartościowy. Maślanka i kefir w ciąży są zatem dobrym wyborem.