Maślanka i kefir w ciąży – Czy można pić kefir lub maślankę w ciąży?

Maślanka i kefir w ciąży – czy to dobry pomysł? Wiele kobiet spodziewających się dziecka zadaje sobie takie pytania, obawiając się wpływu tych napojów na zdrowie swoje i maleństwa. Dietetycy twierdzą z kolei jednogłośnie, że oba wymienione produkty mleczne mogą być spożywane przez ciężarne bez wahania. A nawet więcej: ich picie okaże się dobroczynne w skutkach.

Kefir w ciąży

Kefir ma postać gęstego napoju o kremowej konsystencji, w smaku zaś przypomina jogurt. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej tzw. grzybków kefirowych. Przekąska ta posiada bardzo bogatą historię: jej ojczyzną jest prawdopodobnie Kaukaz, gdzie miejscowi górale nauczyli się wytwarzać ów sycący napój już około 3 tysięcy lat temu. Co ciekawe, w Europie pojawił się on dopiero w XIX wieku, szybko podbijając serca wielbicieli mlecznych przetworów.

Kobiety w ciąży obawiają się spożywania kefiru głównie dlatego, że sporządzany według tradycyjnej domowej receptury, może zawierać nawet 2% alkoholu. Eksperci zapewniają jednak, iż napój dostępny w sklepach wykazuje obecność alkoholu na poziomie minimalnym – czyli takim, który nie stanowi zagrożenia ani dla ciężarnych, ani np. dla kierowców. Można zatem sięgać po niego bez wyrzutów sumienia.

Kefir – właściwości

Właściwości kefiru czynią z niego napój nie tylko pożywny, ale również bardzo zdrowy. Jest on przede wszystkim skondensowanym źródłem witamin z grupy B, które posiadają dobroczynny wpływ na układ nerwowy i krwionośny, a także usprawniają spalanie tłuszczów. Kefir zawiera ponadto sporo wapnia, będącego – jak wiadomo – ważnym budulcem kości. Dla kobiet w ciąży okazuje się to niezwykle istotne, ponieważ płód cierpiący na pokarmowe niedobory wapnia zaczyna go pobierać wprost z organizmu matki. To zaś będzie sprzyjało powstawaniu u niej osteoporozy.

Codzienne picie kefiru wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego: usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Z uwagi na swoją gęstą postać, kefir zapewnia na długo uczucie sytości, zapobiegając chęci podjadania między posiłkami. W wypadku przyszłych mam jest to jak najbardziej pożądane, gdyż pozwala utrzymać masę ciała na właściwym poziomie.

Warto również wiedzieć, że kefir wspomaga pracę układu immunologicznego, stając się naszym sprzymierzeńcem w walce z rozmaitymi chorobami (takimi jak opryszczka, półpasiec czy nawet AIDS). W okresie ciąży dobrze jest zatem stosować go profilaktycznie i cieszyć się lepszym samopoczuciem. Regularne picie kefiru przed snem sprzyja z kolei wyższej jakości nocnego wypoczynku.

Zobacz też: Latanie samolotem w ciąży. Wszystko, co powinnaś wiedzieć, zanim wsiądziesz na pokład

Maślanka w ciąży

Podobnie jak kefir, maślanka należy do rodziny mlecznych napojów fermentowanych. Powstaje jako produkt uboczny w procesie wytwarzania masła, wskutek oddzielenia tłuszczu od “zmaślonej” śmietany. Maślankę cechuje łagodny, śmietankowo-orzechowy smak, często wzbogacany przez producentów dodatkowymi nutami. Możemy zatem natknąć się w sklepie na maślankę:

  • czekoladową, 
  • truskawkową,
  • stracciatella,
  • o smaku pieczonego jabłka. 

Maślanka i kefir w ciąży okazują się napojami tak samo wartościowymi. Cechuje je obecność bakterii fermentacji mlekowej, które wywierają dobroczynny wpływ na florę jelitową. W obu produktach znajdziemy także witaminy z grupy B oraz dużą ilość wapnia. Maślanka zyskała sobie ponadto opinię produktu pomocnego przy odkwaszaniu organizmu: zawarty w niej kwas mlekowy ułatwia regulowanie trawienia.

Co odróżnia zatem maślankę od kefiru? Przede wszystkim obecność lecytyny, wpływającej na procesy poznawcze oraz biorącej udział w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu. Maślanka cechuje się poza tym łagodniejszym smakiem, który sprawia, że wiele osób wybiera ją chętniej niż kefir.

Zobacz również: Truskawki a karmienie piersią i truskawki w ciąży – nie takie straszne, jak je malują!

Rodzice pytają o maślankę i kefir w ciąży

Czy można pić kefir w ciąży?

Jak najbardziej. Lekarze i dietetycy utrzymują wręcz, że picie kefiru zapewni kobiecie lepszą kontrolę ciążowych dolegliwości oraz poprawi jej samopoczucie.

Czy kefir jest zdrowy?

Tak. Zawiera w swoim składzie przede wszystkim cenne witaminy z grupy B, a także wapń i białko. Wspomaga również funkcje kluczowych dla organizmu układów.

Sprawdź: Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią

Czym się różni kefir od maślanki?

Przede wszystkim smakiem – maślanka jest łagodniejsza. Zawiera ona ponadto lecytynę, której w kefirze nie znajdziemy. 

Czy maślanka jest zdrowa?

Maślanka posiada właściwości bardzo zbliżone do kefiru. Uznaje się ją za produkt zdrowy i wartościowy. Maślanka i kefir w ciąży są zatem dobrym wyborem. 

Dodaj komentarz

Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią

Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży

Co pić w ciąży?

Jakie znaczenie mają płyny dla organizmu matki i dziecka? Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: Już od najwcześniejszego etapu ciąży odpowiednie żywienie oraz nawodnienie jest konieczne dla...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią

Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży

Wino bezalkoholowe w ciąży

Podczas ciąży i przez okres karmienia kobiety muszą zrezygnować z wszelkiego rodzaju alkoholu, jednak czy to oznacza, że podczas rodzinnych imprez i wieczornych spotkań z przyjaciółmi są skazane wyłącznie na...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?

Czystek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czystek to jedno z tych ziół, którym przypisuje się wiele pozytywnych właściwości. Najpopularniejszą formą spożywania go są herbatki i napary z jego listków. Jakie właściwości ma czystek? Czy można go...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży

Zatrzymanie wody w organizmie w ciąży

Zatrzymanie wody w organizmie najczęściej dotyczy kobiet w ciąży. Wśród przyczyn wymienia się przede wszystkim hormony ciążowe. Sytuacji nie poprawia siedzący tryb życia oraz nadmiar soli w diecie. Jak sobie...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią

Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Leki w ciąży

Czy suplementować kwasy DHA w ciąży?

Kwasy DHA należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety każdego człowieka, jednak kobiety spodziewające się dziecka powinny w sposób szczególny zadbać o odpowiednią...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general