Młode pokolenie nie zna tego smaku, a w PRL to danie jadło się prawie codziennie

Ze względu na braki towarów na sklepowych półkach w okresie PRL szczególną popularnością cieszyły się proste przepisy, niewymagające wielu składników. Ograniczona liczba produktów rozwijały niezwykłą kulinarną pomysłowość, dzięki czemu polska kuchnia zyskała mnóstwo przepysznych przepisów, często opartych głównie na mące i ziemniakach. Jedno z nich królowało na naszych stołach, ale dzisiaj jest nieco zapomniane.

To danie królowało na stołach w czasach PRL

Wiele dań, które cieszyły się ogromną popularnością w czasach PRL, dziś wypadło już z codziennego menu. Czasami jednak każdy z nas przypomina sobie smaki z dzieciństwa, np. podczas odwiedzin w rodzinnych stronach czy przy seansie starego filmu.

Jednym z takich tradycyjnych dań są z pewnością szare kluski. Dziś już mało kto je przyrządza, a młodzież nawet nie zna tego smaku, ale zjedzenie takiej potrawy po latach to wspaniałe doświadczenie i niepowtarzalna podróż sentymentalna.

W PRL szare kluski często można było spotkać na stołach, ponieważ są proste w wykonaniu i nie wymagają zbyt wielu produktów. Za ich nietypową barwę odpowiada jeden składnik, czyli surowe ziemniaki.

Zobacz: Ćwikła po nowemu. Dodaj ten składnik, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Przepis na czarne kluski

Chociaż na talerzu może nie prezentują się jak danie z najlepszych restauracji, to smakują przepysznie. Nie potrzeba również wielkich zdolności kulinarnych, aby je przygotować. Poniżej przepis, który pochodzi ze strony skutecznie.tv.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula + 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny do omaszczenia klusek
    (w wersji bezmięsnej można podmienić na olej lub oliwę)
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 plastry wędzonego boczku lub słoniny
    (dla smaku, więc np. w wersji bezmięsnej można pominąć)
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego lub 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ok. 200 ml wody do duszenia kapusty (+ w razie potrzeby więcej do podlewania w trakcie duszenia)

Sposób przygotowania w poniższym filmie:

Sprawdź też:

Źródła:
Toasty weselne

Toasty weselne

Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt

Śledzik Niemowlaka

Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo