Ćwikła po nowemu. Dodaj ten składnik, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Jeśli myślisz, że chodzi o chrzan, to jesteś w dużym błędzie. Istnieje jeszcze jeden składnik, który wzbogaci smak ćwikły. Zaskocz nie tylko domowników. Pochwal się tym wyśmienitym wyrobem dla swojej teściowej i wśród sąsiadek, niech zazdroszczą pomysłowości.

Wchodzimy w sezon jesienny, więc wszelkie zbiory wylądowały w naszych domach i spichlerzach. Teraz należy się nimi odpowiednio zająć. Dzisiaj przedstawiamy sposób na wykorzystanie buraków. Jednak nie jest to banalny przepis na zwykłą ćwikłę. Proponujemy nowy składnik, który wyniesie smak twojej ćwikły powyżej wszelkich oczekiwań teściowej, babci czy sąsiadki. Pokaż się z najlepszej, kucharskiej strony.

Sprawdź: Babcia zdradziła mi przepis na kremowe ciasto czekoladowe. Zawsze znika co do ostatniego okruszka

Tradycyjna ćwikła z chrzanem. Co nowego dodamy, by wzbogacić jej smak?

Domowa ćwikła jest świetnym dodatkiem nie tylko na święta. Idealnie komponuje się z różnymi wędlinami i mięsem, to fakt, ale nie musimy ograniczać się do jej jedzenia tylko w wyznaczone dni w roku. Jak zrobisz ćwikłę z poniższego przepisu, to gwarantujemy, że zniknie z lodówki szybciej niż się w niej pojawiła.


Tradycyjna ćwikła to głównie buraki, chrzan i sok z cytryny. My proponujemy dodać coś nowego, coś co pobudzi kubki smakowe i spowoduje, ze już nigdy nie zrobisz ćwikły bez tego składnika. Mowa tu o… czosnku! Zobacz jak go wykorzystać.

Sprawdź: Ani mąka, ani jajka. Naleśniki z jednego składnika to hit. Szybko się smażą i smakują każdemu

Jak zrobić ćwikłę? Dodatkowy składnik zrobi swoje

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 300 g startego chrzanu – możemy wykorzystać gotowy ze słoika
  • 150 ml octu
  • 5 ząbków czosnku
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli, warto posmakować czy nam wystarczy
  • szczypta pieprzu, tutaj również smakujemy

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyczyść i obierz buraki. Ugotuj je na miękko w lekko osolonej wodzie.
  2. Tak przygotowane buraki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Jeśli posiadasz maszynkę, możesz je zmielić.
  3. Przełóż buraki do miski. Dodaj starty chrzan i przeciśnij przez praskę czosnek. Następnie dosyp przyprawy i wlej połowę podanej ilości octu. Sprawdź, czy nadal go brakuje, jeśli tak, dolewaj po trochu i sprawdzaj na bieżąco smak.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Przełóż całość do wcześniej przygotowanych, czystych słoiczków. Szczelnie zakręć.
  6. Do dużego garnka włóż ścierkę, niech zakryje całe dno. Następnie ustaw w środku słoiki z ćwikłą i zalej je wodą do około 3/4 wysokości. Pamiętaj, żeby woda nie sięgnęła zakrętek.
  7. Postaw garnek na wolnym ogniu i pasteryzuj przez około 20 minut od zagotowania wody.  
  8. Wyjmij słoiki i pozostaw do góry dnem do całkowitego wyschnięcia.

Sprawdź: Smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu. Ta zupa królowała na polskich stołach, dziś odeszła w niepamięć

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo