Puszysty i mięciutki warkocz, czyli klasyczna chałka to przekąska, którą uwielbiają zarówno duzi, jak i mali. Dla wielu najlepsza jest wersja z kruszonką i do tego jeszcze szklanka mleka. Jeden nietypowy składnik może jednak całkowicie odmienić jej smak.
Chałka to wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest przysmak wywodzący się z kuchni polskiej, ale żydowskiej. To tradycyjne pieczywo Żydzi wypiekają na czas szabatu. Szybko jednak bułka pleciona w warkocz zdobyła szersze grono miłośników. Dzisiaj najczęściej jest przez nas zajadana z masłem, miodem, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że smak pieczywa również można urozmaicić, dodając do ciasta… szklankę coli.
Sprawdź: Włóż do opakowania z pieczywem. Będzie świeże o wiele dłużej. “Świetna wskazówka!”
Puszysta chałka z colą. Przepis, który zasmakuje każdemu
Do przygotowania chałki będziemy potrzebowali następujących składników:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka ciepłej coli,
- 1 jajko,
- 7 g suchych drożdży,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Sprawdź: Jajecznica i sadzone mają mocną konkurencję. Jajko z chochli jest obłędnie smaczne
Takiej jeszcze nie jadłeś. To najlepsza chałka. Przepis krok po kroku
W pierwszej kolejności zabieramy się za przesianie mąki. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki suche, czyli drożdże, cukier i sól. Później możemy przystąpić do podgrzania coli. Można to zrobić w garnku lub mikrofalówce. Trzeba jednak pamiętać, że cola ma być delikatnie ciepła, a nie wrząca, bo ciasto nie urośnie. Optymalna temperatura to 35 stopni. Do suchych składników dolewamy colę oraz olej i delikatnie mieszamy. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i nieprzywierającej do powierzchni masy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie kulę dzielimy na 6 części, a każdą z nich formujemy w podłużny walec. Zaplatamy z nich warkocz. Przygotowaną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 10 minut. Później wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut.
Sprawdź: Mizerii więcej nie ruszysz. Ta sałatka z ogórków kiszonych to prawdziwy rarytas