Na co szkodzi chrzan?

Na co szkodzi chrzan? Czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania? Chrzan to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Chrzan pospolity jest w Polsce rośliną pospolitą, często wykorzystywaną jako dodatek do potraw. Warto jednak wiedzieć, że dawniej był głównie rośliną leczniczą. Chrzan posiada specyficzny smak – wyrazisty, mocny, ostrawy. Gdy jest starty, ma też ostry, drażniący zapach, który może nawet wywołać łzawienie oczu. Mimo wszystko sos chrzanowy czy tarty chrzan często pojawiają się na naszych stołach, w obiadach, sałatkach, a nawet w wielkanocnym koszyczku. Czy jednak wszyscy mogą jeść chrzan?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Chrzan nie jest odpowiedni dla osób mających chorą tarczycę lub mających choroby nerek.
  • Nie powinny go spożywać również osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z nieżytem żołądka, refluksem czy chorobami wątroby.

Na co szkodzi chrzan?

Chrzan jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw, jednak nie jest odpowiedni dla wszystkich. Istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Na co szkodzi chrzan? Nie jest odpowiedni dla osób z chorą tarczycą czy zmagających się z chorobami nerek. Nie powinno się go też stosować gdy zmagamy się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z nieżytem żołądka, refluksem czy chorobami wątroby. Niesprawny układ pokarmowy może po prostu zostać podrażniony przez chrzan. Chrzanu powinny też unikać osoby cierpiące często na zgagę, jak również osoby zmagające się z dyspepsjami czynnościowymi żołądka. Chrzan może w takich przypadkach pogorszyć odczuwane objawy. 

Na pewno też nie można przyjmować chrzanu w dużych ilościach. Przyjmujmy go regularnie, jeśli możemy i lubimy, aby skorzystać z jego dobrodziejstw, jednak nie nadużywajmy go. We wszystkim trzeba znać umiar. Nadmiar chrzanu może wywołać skutek odmienny od pożądanego – podrażnić jelita czy błonę śluzową żołądka. Bardzo duże dawki mogą wręcz wywołać wymioty, biegunki czy sprawić, że zaczniemy się mocniej pocić. Maksymalna jednorazowa dawka to około 4 łyżeczki tartego chrzanu, czyli 40 gramów. 

Zastosowanie na skórę nie jest polecane w przypadku osób o cerze wrażliwej, delikatnej. Chrzan może zadziałać drażniąco, prowadząc do jej przekrwienia, a nawet doprowadzając do pojawienia się pęcherzy. Na pewno trzeba też uważać na oczy – chrzan może je podrażnić. 

Zobacz też: Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]

Czy chrzan jest zdrowy?

Chrzan to popularna roślina jadalna, której korzeni często używa się w kuchni na przykład do doprawiania mięs, ogórków, buraków, ryb i innych potraw. Chrzan znajdziemy w postaci korzenia, w formie startej w słoiczkach, a nawet w saszetkach w formie mielonej. Chrzan dodaje ostrości niektórym rodzajom musztardy i majonezu, a także niektórym sosom, wykorzystywanym potem do mięs, pizzy, dań z grilla, sałatek czy kanapek. 

Chrzan dawniej był uznawany za roślinę leczniczą i wyłącznie w takim celu stosowany. Później zaczęto go stosować w kuchni – i tak jest do dziś! Nie oznacza to jednak, że nie odnaleziono w nim wielu cennych elementów. Chrzan wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie – pomaga i wspiera w wielu sytuacjach. Przede wszystkim działa grzybobójczo, antywirusowo i bakteriobójczo. Jak jeszcze nam pomaga?

  • działa jak naturalny antybiotyk
  • posiada działanie wykrztuśne
  • pomaga w udrożnieniu nosa
  • wspiera w leczeniu zapalenia oskrzeli
  • pomaga zwalczyć katar i pozbyć się bólu głowy
  • wspomaga odporność organizmu
  • reguluje przemianę materii i pobudza trawienie
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wspiera prawidłową pracę wielu narządów, na przykład pęcherzyka żółciowego
  • pomaga przy anemii
  • działa moczopędnie, więc wspomaga leczenie infekcji układu moczowego
  • działa odkażająco i rozgrzewająco
  • wykazuje właściwości antynowotworowe
  • rozrzedza krew i poprawia krążenie
  • zapobiega niestrawności.

Sprawdź: Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?

Warto wiedzieć, że chrzan wykazuje prozdrowotne właściwości nie tylko, gdy jest przyjmowany w formie pokarmu, ale też gdy robi się z niego okłady. Świeżo utarty korzeń pomaga przy bólach reumatycznych i bólach kręgosłupa. Wspiera też leczenie nadwyrężenia ścięgien. Jest nawet stosowany w kosmetyce – między innymi do likwidowania przebarwień na skórze, wybielania cery czy wygładzania zmarszczek. Z uwagi na swoje przeciwbakteryjne właściwości pomaga przy trądziku. Jak więc widać, chrzan posiada naprawdę wiele cennych właściwości, które są skutkiem zawartych w nim, istotnych składników. 

Chrzan jest źródłem wielu witamin – witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B – a także składników mineralnych, w tym magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, sodu i potasu. Zawiera też naturalne substancje bakteriobójcze – fitoncydy. Jest nawet źródłem błonnika. Co ciekawe, chrzan pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie ludzi, ale nawet zwierząt. Gdy posieka się jego liście i doda do karmy dla psów, zadziałają odrobaczająco. Czy chrzan jest zdrowy? Bardzo! Nie wszyscy mogą jednak pozwolić sobie na jego spożywanie.

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Intercyza

Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo