Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?

Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w mące i jak poradzić sobie z tym problemem? 

Należy zdać sobie sprawę z tego, że tzw. robaki mączne mogą zaatakować niemal każdy produkt sypki. Szkodniki tak samo dobrze czują się w kaszach, ryżu, cukrze, a nawet w musli. Niektóre bywają na tyle małe, że trudno je dostrzec. Mając to na uwadze, należy szczególnie dokładnie przyglądać się temu, co jemy. Spożycie skażonej żywności może mieć bowiem przykre konsekwencje w postaci zatrucia, a w niektórych przypadkach – także alergii. 

Mikroskopijne robaczki w kuchni – skąd robaki w mące?

Szkodniki w mące dla niektórych osób mogą być niemałym zaskoczeniem, zwłaszcza dla gospodyń, które przykładają szczególną uwagę do utrzymania porządku w kuchni. Skoro w środowisku kuchennym nie występują zanieczyszczenia, skąd biorą się robaczki w mące i w innych produktach sypkich?

Trudno jest odpowiedzieć na postawione wyżej pytanie. Szkodniki mogą dostać się do pomieszczenia wieloma drogami. Najczęściej wybierają drogę przez otwarte okno lub prowadzącą ciągami wentylacyjnymi. Może się jednak zdarzyć, że skażoną żywność przyniesiemy ze sklepu, przy czym należy zaznaczyć, że wcale nie musi to być równoznaczne ze skażeniem linii produkcyjnej. Niektóre robaki bez większego trudu radzą sobie z przegryzaniem nawet plastikowej torebki, więc do skażenia może dojść dosłownie na każdym etapie dystrybucji produktu.

Sprawdź: Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Robaki w mące – nazwa

Jak nazywają się małe robaczki w mące? Cóż, wskazanie typu insektów jest o tyle trudne, że produkty sypkie mogą być atakowane przez różne szkodniki. Poniżej wymieniamy najczęściej występujące.

Robaki w mące – rodzaje

Mole spożywcze (mklik mączny i omacnica spichrzanka) – pożerają tylko nieznaczne ilości produktów sypkich, ale bytując w nich, otaczają żywność lepką substancją zmieszaną ze skórą i odchodami. Żywność skażona przez mole nie nadaje się do spożycia.

Trojszyk ulec – pod tą nazwą kryją się brązowo-rdzawe lub brązowe robaki. Są małe, osiągają zaledwie 5 mm. Samica znosi jaja bezpośrednio na pożywieniu. Te pokryte są lepkim płynem. Należy podkreślić, że jaja i larwy tego szkodnika zmieniają właściwości produktów – pozbawiają je smaku i zapachu. Spożycie skażonej żywności może spowodować zatrucie i wywołać alergię.

Mącznik młynarek – to brązowe, niemal czarne robaki, które osiągają ok. 2 cm. Larwy tego szkodnika mogą mierzyć nawet 3 cm. Zaraz po wykluciu, robaki są białe. Mogą powodować zatrucie. 

Sprawdź: Jak zaangażować dzieci w kuchni?

Jak zwalczyć robaki w mące (sposób na robaczki w mące)

Czy można zapobiec rozprzestrzenianiu się szkodników w żywności? To bardzo trudne. Należy pamiętać, że napoczęta mąka (i inne produkty) powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku. Skażoną żywność należy bezwzględnie wyrzucić (wraz z opakowaniem), a szafkę, w której była przechowywana – dokładnie umyć. Na sam koniec, warto użyć odkurzacza, który zassie wszystko to, co pozostało w zakamarkach

Rodzice pytają:

Jak wyglądają robaki w mące?

Różnie. Niektóre osiągają zaledwie kilka mm, inne mogą mierzyć nawet 2 cm. Charakteryzują się szarą, rdzawą lub niemal czarną barwą. Larwy zazwyczaj mają barwę szarą lub białą i trudno je dostrzec.  

Zobacz też: Odrobaczanie dzieci, czyli jak skutecznie pozbyć się pasożytów?

Robaki w mące – czy są szkodliwe dla zdrowia?

To zależy od rodzaju insekta, który zaatakował żywność. Mole spożywcze nie przenoszą chorób, ale pozostałe mogą okazać się szkodliwe. Przykładem niech będzie trojszyk ulec, który może doprowadzić do wystąpienia zatrucia i alergii. Szkodliwy dla zdrowia jest też mącznik młynarek, który także jest częstą przyczyną zatruć pokarmowych. Jeżeli zorientujemy się, że w żywności występują insekty, należy się jej pozbyć. Nawet jeżeli zjedzenie produktu, do którego przygotowania użyto skażonej mąki nie wywoła zatrucia, to sam fakt ryzyka spożycia owadów, ich odchodów i innych pozostawianych przez nie substancji powinien być wystarczającym argumentem, przemawiającym za utylizacją takich produktów. 

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general