Pyszne nie znaczy trudne. Łatwość przygotowania zupy, o której mówimy, zachęca sama w sobie, a jak dodamy do tego jej zaskakujący smak, wychodzi coś innego i niebanalnego. Szybko, łatwo i przyjemnie.
Polska kuchnia wróciła do łask. Coraz bardziej doceniamy nasze regionalne smaki i potrawy. Choć przyjemnie jest czasami zjeść coś innego i zaszaleć z azjatycką czy francuską kuchnią, to polski bigos i legendarny schabowy nigdy nie odejdą do lamusa. Podobnie z zupami. Idzie sezon jesienno-zimowy, a co nas lepiej rozgrzeje w porze obiadowej jak nie gorąca zupa? Dzisiaj przedstawiamy przepis na zupę, która wraca do nas w wielkim stylu. Pochodzi ona z Białki Tatrzańskiej i składa się tylko z czterech składników.
Sprawdź: Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
Białczańska zupa scypa wraca w wielkim stylu. Łączymy kapustę z… mlekiem!
Zupa scypa na pierwszy rzut oka to nic specjalnego. Cztery składniki i sól. Jednak jej ostateczny smak zaskakuje i daje się na tyle polubić, że właśnie wraca do łask w polskich domach. Niektórzy mogą ją kojarzyć jeszcze z dzieciństwa, dlatego będzie to dla nich swoisty powrót do babcinej kuchni.
Zaskakującym elementem może być już sam przepis. Dlaczego? A może dlatego, że połączymy w nim kapustę z mlekiem.
Sprawdź: Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Raz na zawsze zapomnisz o gotowaniu w wodzie. Znamy lepszy sposób
Scypa – jak ją przygotować?
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1,5 l mleka
- ziemniaki
- 2 łyżki masła
- sól
Do przełamania tradycyjnego, małopolskiego przepisu możesz przygotować sobie kilka listków pietruszki, koperek i jedną marchewkę, ale nie jest to konieczne.
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy i usuwamy z niej głąb. Szatkujemy ją na większe kawałki, aby kapusta była wyczuwalna podczas jedzenia
- Tak pokrojoną kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy 500 ml mleka. Dolewamy do tego wody, by przykryć całą kapustę. Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Może to potrwać około 35 minut, dlatego w między czasie zabieramy się za dalsze działania.
- Obieramy i dokładnie myjemy ziemniaki (plus marchewkę, jeśli używasz). Następnie kroimy je w kostkę.
- Ziemniaki (i marchewkę, jeśli używasz) gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie aż do momentu, kiedy nie staną się miękkie.
- Wracamy do kapusty. Kiedy jest już miękka, odcedzamy ją z tego, w czym ją gotowaliśmy. Następnie zalewamy ją 1 litrem mleka i dodajemy masło. Zagotowujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Do talerza nakładamy ziemniaki (i marchewkę) i zalewamy je gotową zupą. Możesz dodać kilka listków pietruszki i koperek.
Smacznego!
Sprawdź: Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty? Wrzuć do garnka kilka sztuk. Już zawsze będziesz tak robić