Przygotowanie gołąbków po raz pierwszy może przysporzyć sporo kłopotu. Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Oprócz odpowiedniego przygotowania farszu to właśnie to pytanie jest jednym z najczęstszych, które zadają sobie panie domu. Okazuje się, że źle sparzona kapusta może skutecznie zniszczyć całą potrawę. Nikt bowiem nie ma ochoty na gryzienie twardego warzywa. Na szczęście znamy prosty sposób na uniknięcie tego problemu.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Nie każdy wie, że istnieje prosty trik na rozmiękczenie kapusty, który nie wymaga użycia wody. Choć zazwyczaj usuwamy wierzchnie liście i głąb, a następnie gotujemy warzywo w wodzie kilka minut, warto wypróbować prostszy sposób. Ten nie grozi poparzeniem w takim stopniu, jak metoda tradycyjna.
Sprawdź: Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Jak szybko i łatwo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o gotującej wodzie i postaw na… mikrofalówkę
Ciekawym trikiem na sparzenie kapusty jest umieszczenie jej w mikrofalówce. Wystarczy odciąć głąb, włożyć warzywo do urządzenia i grzać na wysokiej mocy przez około 5 minut. Po zakończeniu cyklu możesz otworzyć mikrofalówkę, jednak poczekaj, aż kapusta ostygnie. Unikniesz tym samym przypadkowego poparzenia. Po wszystkim zacznij odrywać liście na gołąbki, a okaże się, że odchodzą bez większego problemu.
Czy kapustę na gołąbki można sparzyć w piekarniku? Tak, ale o tym nie zapomnij
Oprócz triku z mikrofalówką możesz też wykorzystać piekarnik. W pierwszej kolejności nie należy zapomnieć o umieszczeniu warzywa w rękawie do pieczenia, który zapobiegnie spaleniu liści. Zwiąż rękaw z każdej strony i włóż kapustę do piekarnika. Urządzenie powinno być wcześniej nagrzane do 180 stopni, a sam proces nie powinien trwać więcej niż 30 minut. Gdy wyłączysz piekarnik i poczekasz, aż warzywo ostygnie, szybko okaże się, że liście łatwo odchodzą od główki.
Sprawdź: Czy można dolać wody do kiszonej kapusty? Od tej kwestii zależy, czy kapusta nie zgnije
Czy można dzień wcześniej sparzyć kapustę na gołąbki? Z tą metodą nie będziesz mieć żadnych problemów
Kapustę na gołąbki można bez przeszkód sparzyć dzień wcześniej. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób, który pozwoli przygotować warzywo i nie wymaga stosowania wysokiej temperatury. Jedyne co należy zrobić, to na dzień przed przygotowywaniem gołąbków włożyć kapustę do zamrażarki. Po 24 godzinach i rozmrożeniu liście będą elastyczne i łatwo odejdą od główki. Trik jest prosty i niezawodny.
Sprawdź: Jaka sól do ogórków kiszonych? Wybór może mieć wpływ nie tylko na smak, ale także na zdrowie!