Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty? Wrzuć do garnka kilka sztuk. Już zawsze będziesz tak robić head of cabbage is cooked in a saucepan on gas sto 2023 03 15 07 26 47 utc

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty? Wrzuć do garnka kilka sztuk. Już zawsze będziesz tak robić

Gotowanie kapusty czasem od razu kojarzy się z potrzebą wietrzenia całego mieszkania. Wszystko ze względu na intensywny zapach, który wydziela. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą zniwelować aromat warzywa, a samo gotowanie stanie się o wiele przyjemniejsze. Sprawdź, co należy zrobić.

Zapach gotowanej kapusty zazwyczaj nie kojarzy się przyjemnie. Choć warzywo jest zdrowe i zaleca się spożywać je w sporych ilościach, intensywny aromat często zniechęca nas do gotowania. Na szczęście można go zniwelować prostymi kulinarnymi sztuczkami. Dzięki tym metodom szybko przeprosisz się z gotowaniem kapusty i zapomnisz o nieprzyjemnym problemie.

Jak usunąć zapach gotowanej kapusty? Wykorzystaj skórkę od chleba

Jeśli chcesz szybko i niewielkim kosztem zneutralizować aromat gotowanej kapusty, wystarczy, że oprócz warzywa umieścisz w garze kawałki chleba razowego. Możesz wykorzystać skórkę, piętkę czy całą kromkę, która stała się czerstwa i wiesz, że raczej jej już nie spożyjesz. To szybki sposób, by nieprzyjemna woń przestała rozprzestrzeniać się po mieszkaniu. Kawałki chleba powinny znaleźć się na wierzchu, przykrywając delikatnie kapustę – jeśli nasiąkną, wyciągnięcie ich z garnka będzie o wiele prostsze niż w przypadku tych, które znajdą się na dnie naczynia. Również i z tego powodu warto wykorzystać kromkę, która jest twarda. Dlaczego? Ponieważ nie zmięknie zbyt szybko. Co istotne, skórka z chleba razowego nie zmieni smaku kapusty, dlatego możesz bez oporów stosować ten trik.

Jak pozbyć się zapachu gotowania? W walce o przyjemny aromat pomogą… orzechy i przyprawy

Inną metodą na zniwelowanie aromatu gotowanej kapusty jest wykorzystanie orzechów włoskich. Okazuje się, że pomogą też popularne przyprawy, które praktycznie każdy z nas ma w kuchni – mięta i majeranek. Orzechy wystarczy wrzucić do garnka z gotującą się kapustą, a zioła zagotować w oddzielnym garnku, wykorzystując niewielką ilość wody, soli i pieprzu. Pod wpływem gotowania zaczną wydzielać przyjemny zapach, który szybko zastąpi kapuścianą woń.