Gotowanie kapusty czasem od razu kojarzy się z potrzebą wietrzenia całego mieszkania. Wszystko ze względu na intensywny zapach, który wydziela. Na szczęście istnieją proste triki, które pomogą zniwelować aromat warzywa, a samo gotowanie stanie się o wiele przyjemniejsze. Sprawdź, co należy zrobić.
Zapach gotowanej kapusty zazwyczaj nie kojarzy się przyjemnie. Choć warzywo jest zdrowe i zaleca się spożywać je w sporych ilościach, intensywny aromat często zniechęca nas do gotowania. Na szczęście można go zniwelować prostymi kulinarnymi sztuczkami. Dzięki tym metodom szybko przeprosisz się z gotowaniem kapusty i zapomnisz o nieprzyjemnym problemie.
Jak usunąć zapach gotowanej kapusty? Wykorzystaj skórkę od chleba
Jeśli chcesz szybko i niewielkim kosztem zneutralizować aromat gotowanej kapusty, wystarczy, że oprócz warzywa umieścisz w garze kawałki chleba razowego. Możesz wykorzystać skórkę, piętkę czy całą kromkę, która stała się czerstwa i wiesz, że raczej jej już nie spożyjesz. To szybki sposób, by nieprzyjemna woń przestała rozprzestrzeniać się po mieszkaniu. Kawałki chleba powinny znaleźć się na wierzchu, przykrywając delikatnie kapustę – jeśli nasiąkną, wyciągnięcie ich z garnka będzie o wiele prostsze niż w przypadku tych, które znajdą się na dnie naczynia. Również i z tego powodu warto wykorzystać kromkę, która jest twarda. Dlaczego? Ponieważ nie zmięknie zbyt szybko. Co istotne, skórka z chleba razowego nie zmieni smaku kapusty, dlatego możesz bez oporów stosować ten trik.
Jak pozbyć się zapachu gotowania? W walce o przyjemny aromat pomogą… orzechy i przyprawy
Inną metodą na zniwelowanie aromatu gotowanej kapusty jest wykorzystanie orzechów włoskich. Okazuje się, że pomogą też popularne przyprawy, które praktycznie każdy z nas ma w kuchni – mięta i majeranek. Orzechy wystarczy wrzucić do garnka z gotującą się kapustą, a zioła zagotować w oddzielnym garnku, wykorzystując niewielką ilość wody, soli i pieprzu. Pod wpływem gotowania zaczną wydzielać przyjemny zapach, który szybko zastąpi kapuścianą woń.