Nie ma mowy o zakalcu. Trzymam się zasady 1:1. Biszkopt zawsze wychodzi pulchny homemade sponge cake on black background with eggs 2022 11 16 17 04 07 utc 1

Nie ma mowy o zakalcu. Trzymam się zasady 1:1. Biszkopt zawsze wychodzi pulchny

Jak zrobić tradycyjny biszkopt? Przepis jest banalnie prosty i potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Trzeba natomiast pamiętać o kilku zasadach.

Dobry biszkopt to podstawa każdego ciasta czy tortu. Później wystarczy przełożyć go dowolnym kremem i udekorować ulubionymi dodatkami, aby stworzyć pyszny deser. Jak uniknąć zakalca i sprawić, żeby biszkopt był puszysty i delikatny? Zdradzamy sprawdzony przepis.

Sprawdź: Jak zrobić pyszny i lekki krem do tortu? Sekret tkwi w jednym składniku

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Zastosuj zasadę 1:1

Wyrośnięty i pulchny biszkopt nie wymaga dodatków takich jak proszek do pieczenia czy soda. Wystarczą cztery składniki, a mianowicie:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (czyli proporcja 1:1 z mąką tortową),
  • 1/4 mąki ziemniaczanej.

To wszystko. Trzymając się kilku prostych wskazówek, możesz być pewna, że biszkopt wyjdzie idealny za każdym razem.

Sprawdź: Czy należy myć jajka? Eksperci zaskakują odpowiedzią

Prosty przepis na biszkopt na 5 jaj. Jak wykonać biszkopt krok po kroku

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy oddzielamy żółtka od białek. Białka zaczynamy ubijać w metalowej misce. Gdy są ubite na 3/4, zaczynamy dodawać cukier, ale łyżka po łyżce. Białka gotowe są wówczas, gdy między palcami nie czujemy grudek cukru. Później robimy mikser na najmniejsze obroty i zaczynamy dodawać po jednym żółtku, miksując całość przez chwilę. Do miski dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Tutaj nie używamy już miksera, a szpatułki. Delikatnie mieszamy cały czas w tym samym kierunku masę, jedynie do połączenia składników.

Dół tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wraz z formą należy upuścić z wysokości około 30 cm. Ciasto wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować