Nie ma mowy o zakalcu. Trzymam się zasady 1:1. Biszkopt zawsze wychodzi pulchny

Jak zrobić tradycyjny biszkopt? Przepis jest banalnie prosty i potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Trzeba natomiast pamiętać o kilku zasadach.

Dobry biszkopt to podstawa każdego ciasta czy tortu. Później wystarczy przełożyć go dowolnym kremem i udekorować ulubionymi dodatkami, aby stworzyć pyszny deser. Jak uniknąć zakalca i sprawić, żeby biszkopt był puszysty i delikatny? Zdradzamy sprawdzony przepis.

Sprawdź: Jak zrobić pyszny i lekki krem do tortu? Sekret tkwi w jednym składniku

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Zastosuj zasadę 1:1

Wyrośnięty i pulchny biszkopt nie wymaga dodatków takich jak proszek do pieczenia czy soda. Wystarczą cztery składniki, a mianowicie:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (czyli proporcja 1:1 z mąką tortową),
  • 1/4 mąki ziemniaczanej.

To wszystko. Trzymając się kilku prostych wskazówek, możesz być pewna, że biszkopt wyjdzie idealny za każdym razem.

Sprawdź: Czy należy myć jajka? Eksperci zaskakują odpowiedzią

Prosty przepis na biszkopt na 5 jaj. Jak wykonać biszkopt krok po kroku

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy oddzielamy żółtka od białek. Białka zaczynamy ubijać w metalowej misce. Gdy są ubite na 3/4, zaczynamy dodawać cukier, ale łyżka po łyżce. Białka gotowe są wówczas, gdy między palcami nie czujemy grudek cukru. Później robimy mikser na najmniejsze obroty i zaczynamy dodawać po jednym żółtku, miksując całość przez chwilę. Do miski dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Tutaj nie używamy już miksera, a szpatułki. Delikatnie mieszamy cały czas w tym samym kierunku masę, jedynie do połączenia składników.

Dół tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wraz z formą należy upuścić z wysokości około 30 cm. Ciasto wyjmujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Planowanie ślubu oraz wesela

Ciekawe pomysły na zaręczyny

Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo