Jak zrobić pyszny i lekki krem do tortu? Sekret tkwi w jednym składniku
Przygotowanie tortu z kremem może wydawać się dość trudnym kulinarnym wyzwaniem. Wbrew pozorom jednak stworzenie takiego deseru wcale nie jest skomplikowane, tym bardziej, że w internecie można znaleźć ogrom przepisów na pyszne kremowe masy do biszkoptu. Aby przygotować większość z nich, wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników i dosłownie kilkanaście minut. Jak zrobić lekki krem do biszkoptu? Co jest potrzebne, aby wykonać pyszny krem do tortu dla dzieci?
Prosty przepis na krem do tortu
Jednym z najpopularniejszych kremów tortowych jest ten wykonany na bazie serka mascarpone. To właśnie ten składnik nadaje całej masie delikatnego, ale jednocześnie słodkiego i subtelnego smaku. Aby go przygotować wystarczy tylko kilka składników. Do tortu o średnicy około 20 cm trzeba użyć:
- 500 g schłodzonego mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego
Jak wykonać masę krok po kroku? (przepis pochodzi ze strony wszystkiegosłodkiego.pl)
- Składniki wrzucamy do miski i ubijamy na wolnych obrotach na początek,
- Następnie zwiększamy obroty, ale powoli i stopniowo, aby składniki miały czas dokładnie się wymieszać, a cały krem porządnie zgęstnieje.
Zobacz: Jak duży tort na 30 osób? Ten sposób może ułatwić ustalenie właściwych wymiarów
Prosty krem do tortu bez śmietany
Śmietanę w kremie do tortu śmiało można zastąpić masłem, ale należy pamiętać, że masa stanie się nieco bardziej kaloryczna i będzie zawierać więcej tłuszczu. Do wykonania należy przygotować 250g masła, 100 ml mleka, 200 g cukru pudru, a także – podobnie jak w poprzednim przepisie – 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego.
Krem do tortu bez śmietany i mascarpone – przygotowanie krok po kroku (przepis pochodzi ze strony beszamel.se.pl):
- Masło zagotowujemy, a następnie pozostawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej,
- Do miski wrzucamy masło, cukier, mleko i aromat,
- Na niskich obrotach ubijamy wszystko przez około 5 minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się puszysta i kremowa.
- Biszkopt przekładamy kremem dopiero po wcześniejszym schłodzeniu.
Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Lekka masa do tortu
Jeśli chcemy przygotować lekki i niskokaloryczny krem do tortu, warto stawiać na masy owocowe. Do przygotowania wersji malinowej wystarczy zaledwie kilka składników (przepis pochodzi ze strony wszystkiegosłodkiego.pl):
- 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 80 g cukru
- 18 g żelatyny
- 90 g zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na fit krem do tortu krok po kroku:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia,
- Do rondelka wkładamy maliny z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy do momentu, aż maliny się rozpadną.
- Do gorącego puree z malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na około 20 minut, żeby całość stężała
- Schłodzoną śmietaną ubijamy, aby była dość sztywna, a następnie na mniejszych obrotach stopniowo dodajemy mus z malin.
Zobacz: Czy można zamrozić sernik na zimno? Ta metoda sprawi, że ciasto zachowa lepszą konsystencję!
Czytelnicy pytają o najsmaczniejsze kremy do tortów
Szybka masa do tortu wymaga właściwie tylko śmietany i mascarpone i w zaledwie kilkanaście minut powinna być gotowa.
Przepis na krem do tortu bez mascarpone zazwyczaj jako zamiennik zawiera masło.
Aby zrobić lekki i dietetyczny krem do ciasta, najlepiej stawiać właśnie na serek mascarpone, który jest znacznie mniej kaloryczny niż masło.
Prosta masa do tortu to połączenie serka mascarpone, śmietany oraz cukru pudru. Kilka chwil i gotowe.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak zrobić pyszny i lekki krem do tortu? Sekret tkwi w jednym składniku
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Menu na urodziny dziecka
Przyjęcia urodzinowe dla dzieci na stałe wpisały się w kalendarz imprez rodzinnych. Zaproszonym gościom spokój ducha burzy wizja kupienia odpowiedniego prezentu, który zachwyci solenizanta, a z kolei głowy jego rodziców...
Czytaj dalej →Farsze do krokietów – Czym można nadziać krokiety?
Niezależnie, czy robiłeś już wcześniej krokiety i przepis na nie masz w małym palcu, czy chcesz zrobić je po raz pierwszy, warto zastanowić się przez chwilę, czym można nadziać krokiety....
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze
W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je...
Czytaj dalej →Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością...
Czytaj dalej →Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Gołąbki należą do polskich tradycyjnych dań. Mogą być z farszem mięsnym, ryżem, kaszą lub grzybami. Wszystkie wersje kochamy i za nimi przepadamy. Nadzienie jest zawsze...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Mleko i woda to przeżytek. Zamocz w tym śledzie. Goście będą błagać cię o przepis
Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Tradycyjnie filety moczy się w wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jest jednak lepszy sposób na ich przyrządzenie....
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Połącz jajka z budyniem. Od tego dziecinnie prostego śniadania nie będziecie mogli się oderwać!
Jak w 5 minut przygotować śniadanie, dla którego każdy straci głowę? Poznaj przepis na omlet budyniowy, który smakuje jak deser ale nie tuczy, a do tego syci przez długi czas....
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na podziękowania dla rodziców na wesele
Coraz częściej wśród znajomych i wśród użytkowniczek wielu for weselnych obserwuję antypatię do standardowych podziękowań dla rodziców, czyli dla oklepanego utworu “Cudownych rodziców mam” i tańczenia w kółeczku, podczas, gdy...
Czytaj dalej →Pchacz czy chodzik?
Pchacz czy chodzik, czyli czy i czym wspomagać naukę chodzenia u dzieci? Pomysł na ten wpis pojawił się po przeczytaniu komentarzy, które dziś pojawiły się na naszym Instagramie. Chodziło o...
Czytaj dalej →