Przygotowanie tortu z kremem może wydawać się dość trudnym kulinarnym wyzwaniem. Wbrew pozorom jednak stworzenie takiego deseru wcale nie jest skomplikowane, tym bardziej, że w internecie można znaleźć ogrom przepisów na pyszne kremowe masy do biszkoptu. Aby przygotować większość z nich, wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników i dosłownie kilkanaście minut. Jak zrobić lekki krem do biszkoptu? Co jest potrzebne, aby wykonać pyszny krem do tortu dla dzieci?
Prosty przepis na krem do tortu
Jednym z najpopularniejszych kremów tortowych jest ten wykonany na bazie serka mascarpone. To właśnie ten składnik nadaje całej masie delikatnego, ale jednocześnie słodkiego i subtelnego smaku. Aby go przygotować wystarczy tylko kilka składników. Do tortu o średnicy około 20 cm trzeba użyć:
- 500 g schłodzonego mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego
Jak wykonać masę krok po kroku? (przepis pochodzi ze strony wszystkiegosłodkiego.pl)
- Składniki wrzucamy do miski i ubijamy na wolnych obrotach na początek,
- Następnie zwiększamy obroty, ale powoli i stopniowo, aby składniki miały czas dokładnie się wymieszać, a cały krem porządnie zgęstnieje.
Zobacz: Jak duży tort na 30 osób? Ten sposób może ułatwić ustalenie właściwych wymiarów
Prosty krem do tortu bez śmietany
Śmietanę w kremie do tortu śmiało można zastąpić masłem, ale należy pamiętać, że masa stanie się nieco bardziej kaloryczna i będzie zawierać więcej tłuszczu. Do wykonania należy przygotować 250g masła, 100 ml mleka, 200 g cukru pudru, a także – podobnie jak w poprzednim przepisie – 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego.
Krem do tortu bez śmietany i mascarpone – przygotowanie krok po kroku (przepis pochodzi ze strony beszamel.se.pl):
- Masło zagotowujemy, a następnie pozostawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej,
- Do miski wrzucamy masło, cukier, mleko i aromat,
- Na niskich obrotach ubijamy wszystko przez około 5 minut, aż cała masa zgęstnieje i stanie się puszysta i kremowa.
- Biszkopt przekładamy kremem dopiero po wcześniejszym schłodzeniu.
Sprawdź: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Lekka masa do tortu
Jeśli chcemy przygotować lekki i niskokaloryczny krem do tortu, warto stawiać na masy owocowe. Do przygotowania wersji malinowej wystarczy zaledwie kilka składników (przepis pochodzi ze strony wszystkiegosłodkiego.pl):
- 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 80 g cukru
- 18 g żelatyny
- 90 g zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na fit krem do tortu krok po kroku:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia,
- Do rondelka wkładamy maliny z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy do momentu, aż maliny się rozpadną.
- Do gorącego puree z malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na około 20 minut, żeby całość stężała
- Schłodzoną śmietaną ubijamy, aby była dość sztywna, a następnie na mniejszych obrotach stopniowo dodajemy mus z malin.
Zobacz: Czy można zamrozić sernik na zimno? Ta metoda sprawi, że ciasto zachowa lepszą konsystencję!
Czytelnicy pytają o najsmaczniejsze kremy do tortów
Szybka masa do tortu wymaga właściwie tylko śmietany i mascarpone i w zaledwie kilkanaście minut powinna być gotowa.
Przepis na krem do tortu bez mascarpone zazwyczaj jako zamiennik zawiera masło.
Aby zrobić lekki i dietetyczny krem do ciasta, najlepiej stawiać właśnie na serek mascarpone, który jest znacznie mniej kaloryczny niż masło.
Prosta masa do tortu to połączenie serka mascarpone, śmietany oraz cukru pudru. Kilka chwil i gotowe.