Robienie obiadu i późniejsze sprzątanie po nim może zajmować wiele czasu, którego praktycznie każdy z nas w dzisiejszych czasach nie ma zbyt wiele. Na szczęście istnieją proste, nieskomplikowane przepisy na szybkie dania, które zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić zapiekankę bez piekarnika.
Niektóre potrawy możesz przygotować zaledwie w 15-20 minut. Takie posiłki są świetne dla zabieganych, którzy nie mają ani czasu, ani ochoty na długie stanie przy garach i sprzątanie po gotowaniu. Okazuje się, że szybką zapiekankę możesz przyrządzić… na patelni. Zapomnij o nagrzewaniu piekarnika, bo wcale nie będzie ci do tego potrzebny.
Sprawdź: Zmieszaj, nałóż na spód patelni i chwilę poczekaj. Jeszcze nigdy nie była tak czysta
Jak zrobić zapiekankę na patelni? Patelnianka jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele
Dania jednogarnkowe cieszą się sporą popularnością. Dzięki nim nie masz później wiele zmywania, a i robi się je zazwyczaj o wiele prościej. Jak zrobić patelniankę? Potrzebujesz przede wszystkim dużej patelni i pokrywki. To dobry sposób na wyczyszczenie lodówki. Możesz bowiem wykorzystać praktycznie wszystko, na co masz ochotę. Sprawdzi się makaron, ziemniaki, ulubione warzywa, wybrany sos, ser i mięso, i około 20 minut wolnego czasu. Sprawdź poniższy przepis, jednak nie bój się modyfikować go w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Sprawdzi się bowiem połączenie wielu smaków.
Sprawdź: Zalej ziemniaki mlekiem i upiecz w piekarniku. Zapiekanka będzie gotowa w 20 minut
Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Nie zajmie ci to wiele czasu
Składniki:
- dwie szklanki wybranego mięsa mielonego;
- pomidory – z puszki lub świeże, sparzone i bez skórki;
- 100 g wybranego, nieugotowanego makaronu;
- wybrane warzywa pokrojone w kostkę;
- czosnek, 2 lub 3 ząbki;
- przyprawy do smaku;
- olej lub oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej na patelni tłuszcz, podsmaż warzywa i dodaj rozdrobniony przez praskę czosnek.
- Dodaj do warzyw mięso mielone i smaż do zmiany koloru. Dodaj przyprawy, a nadmiar tłuszczu i płynów usuń ręcznikiem papierowym.
- Dodaj pomidory z puszki (lub świeże) i smaż 2-3 minuty.
- Wlej na patelnię około 1 szklankę wody i dodaj makaron.
- Duś pod przykryciem do miękkości makaronu, od czasu do czasu mieszając.
- Posyp danie z wierzchu serem i poczekaj, aż stopi się pod przykryciem.
- Posyp ulubionymi ziołami. Gotowe!
Sprawdź: Jarzynowa stoi nietknięta. Rodzina od tygodnia zajada się sałatką gajowego. Robię ją z 5 składników