Nie masz czasu na gotowanie? Zrób zapiekankę na patelni. Po 20 minutach brzuchy będą pełne

Robienie obiadu i późniejsze sprzątanie po nim może zajmować wiele czasu, którego praktycznie każdy z nas w dzisiejszych czasach nie ma zbyt wiele. Na szczęście istnieją proste, nieskomplikowane przepisy na szybkie dania, które zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić zapiekankę bez piekarnika.

Niektóre potrawy możesz przygotować zaledwie w 15-20 minut. Takie posiłki są świetne dla zabieganych, którzy nie mają ani czasu, ani ochoty na długie stanie przy garach i sprzątanie po gotowaniu. Okazuje się, że szybką zapiekankę możesz przyrządzić… na patelni. Zapomnij o nagrzewaniu piekarnika, bo wcale nie będzie ci do tego potrzebny.

Sprawdź: Zmieszaj, nałóż na spód patelni i chwilę poczekaj. Jeszcze nigdy nie była tak czysta

Jak zrobić zapiekankę na patelni? Patelnianka jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele

Dania jednogarnkowe cieszą się sporą popularnością. Dzięki nim nie masz później wiele zmywania, a i robi się je zazwyczaj o wiele prościej. Jak zrobić patelniankę? Potrzebujesz przede wszystkim dużej patelni i pokrywki. To dobry sposób na wyczyszczenie lodówki. Możesz bowiem wykorzystać praktycznie wszystko, na co masz ochotę. Sprawdzi się makaron, ziemniaki, ulubione warzywa, wybrany sos, ser i mięso, i około 20 minut wolnego czasu. Sprawdź poniższy przepis, jednak nie bój się modyfikować go w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Sprawdzi się bowiem połączenie wielu smaków.

Sprawdź: Zalej ziemniaki mlekiem i upiecz w piekarniku. Zapiekanka będzie gotowa w 20 minut

Jak zrobić najprostszą zapiekankę? Nie zajmie ci to wiele czasu

Składniki:

  • dwie szklanki wybranego mięsa mielonego;
  • pomidory – z puszki lub świeże, sparzone i bez skórki;
  • 100 g wybranego, nieugotowanego makaronu;
  • wybrane warzywa pokrojone w kostkę;
  • czosnek, 2 lub 3 ząbki;
  • przyprawy do smaku;
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej na patelni tłuszcz, podsmaż warzywa i dodaj rozdrobniony przez praskę czosnek.
  2. Dodaj do warzyw mięso mielone i smaż do zmiany koloru. Dodaj przyprawy, a nadmiar tłuszczu i płynów usuń ręcznikiem papierowym.
  3. Dodaj pomidory z puszki (lub świeże) i smaż 2-3 minuty.
  4. Wlej na patelnię około 1 szklankę wody i dodaj makaron.
  5. Duś pod przykryciem do miękkości makaronu, od czasu do czasu mieszając.
  6. Posyp danie z wierzchu serem i poczekaj, aż stopi się pod przykryciem.
  7. Posyp ulubionymi ziołami. Gotowe!

Sprawdź: Jarzynowa stoi nietknięta. Rodzina od tygodnia zajada się sałatką gajowego. Robię ją z 5 składników

Suknie Ślubne

Ceny sukien ślubnych

Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo