Zapiekanki z ziemniaków często są proste w przygotowaniu i smakują praktycznie każdemu. Niektóre przepisy nie wymagają ani wiele czasu, ani wykorzystania wielu produktów. Sprawdź, jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków, a regularnie będzie gościć na waszych stołach.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, tanią i prostą w przygotowaniu kolację, wypróbuj jedną z najprostszych zapiekanek z ziemniaków. Danie nie wymaga ani nakładu czasu, ani pieniędzy. Wystarczy, że połączysz kilka składników, włożysz naczynie do rozgrzanego piekarnika i poczekasz 20 minut. O których składnikach mowa? Podpowiadamy.
Sprawdź: Ani ziemniaki, ani cukinia. Placki z innego warzywa biją je na głowę. Smak to poezja
Jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków? Po prostu zalej je mlekiem
Kolacja jest bardzo ważna. Warto spożywać ją codziennie, gdyż dzięki niej unikniemy napadu głodu w nocy, a także zbędnych wahań glukozy. Niektórzy jednak nie mają wiele czasu ani ochoty na wieczorne stanie przy garach. Z tego względu warto przygotować prostą zapiekankę. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków;
- 0,5 l mleka;
- sól i pieprz do smaku;
- ulubiony ser żółty.
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz ziemniaki i pokrój je na plastry średniej grubości.
- Włóż ziemniaki na patelnię lub do garnka, zalej je mlekiem, przypraw i zagotuj.
- Po kilku minutach przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i posyp z wierzchu startym żółtym serem.
Ile piec zapiekankę z gotowanych ziemniaków? Wystarczy 20 minut
Zapiekankę z ziemniaków i mleka należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i odczekać 20 minut. Po tym czasie wyłącz urządzenie. Gotowe danie możesz podawać z natką pietruszki, ale nie jest to konieczne. Wypróbuj przepis, a szybko się przekonasz, że domownicy pokochają tę zapiekankę. Dlaczego warto zrobić ją na kolację? Okazuje się, że ziemniaki zawierają witaminy z grupy A, B i C. Regularnie spożywane dostarczą organizmowi sporych ilości wapnia, żelaza, potasu, magnezu i fosforu, a także wspomogą układ trawienny.
Sprawdź: Zetrzyj ziemniaki na placki 2 razy szybciej. Później dodaj jedną łyżkę, a nie będą piły oleju