Panierowanie to bardzo popularny sposób przygotowywania przede wszystkim mięsa i ryb do smażenia. Najczęściej panierkę przygotowuje się z mąki, bułki tartej oraz jajka. Ze względu jednak na różne nietolerancje pokarmowe użycie jajka nie zawsze jest możliwe. Jak zrobić kotlety w panierce bez jajka? W czym obtoczyć kotlety zamiast jajka? Jak zrobić panierkę bez jajka? Panierka bez jajka do kurczaka i innych mięs – jak ją przygotować?
Panierka bez jajka. Jak panierować bez jajka?
Jajko zdecydowanie najlepiej nadaje się do panierowanie ze względu na swoją lepką konsystencję. Jeśli jednak nie chcemy go dodawać z powodu alergii czy nietolerancji, istnieje kilka innych możliwości. Najbardziej popularnym zamiennikiem jest mleko z przyprawami (np. mieszanka ziół lub curry), które nadaje mięsu i rybom delikatności, a przy tym naprawdę wyrazistego, pysznego smaku.
Panierkę można z powodzeniem przygotować także, używając kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Nie tylko skutecznie zwiążą bułkę tartą z mięsem, ale także nadadzą potrawie subtelnego wyrazu.
Zobacz: Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii
Panierowanie bez jajka. Jak zrobić schabowe bez jajka?
Wśród nieco bardziej nietypowych i mniej popularnych zamienników jajka w panierce wymienia się także sok cytryny pomieszany z mąką. Ta mieszanka świetnie sprawdzi się szczególnie do panierowania ryby i nada jej orzeźwiający, delikatny aromat.
W wersji bez nabiału można przygotować panierkę również z dodatkiem kilku kropel oleju z pestek winogron, soli, pieprzu oraz bułki tartej.
Niektórzy jako zamiennik jajka stosują także nieco zaskakujący dodatek, a mianowicie majonez albo musztardę. Z pewnością te produkty dokładnie oblepią mięso i zwiążą je z bułką tartą. Zarówno jeden, jak i drugi składnik bez wątpienia dodadzą ciekawych walorów smakowych.
Sprawdź: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce
Czytelnicy pytają, co zamiast jajka do panierki
Zamiast jajka do ryby można zastosować sok z cytryny.
W mleku z przyprawami.
Najpopularniejsza opcja to nabiał, np. mleko, kefir, maślanka lub jogurt naturalny.
Można wypróbować np. musztardę lub majonez.
Do panierki z powodzeniem można zastosować np. olej z pestek winogron.