Panierka bez jajka. Te składniki z powodzeniem zastąpią je podczas smażenia!

Panierowanie to bardzo popularny sposób przygotowywania przede wszystkim mięsa i ryb do smażenia. Najczęściej panierkę przygotowuje się z mąki, bułki tartej oraz jajka. Ze względu jednak na różne nietolerancje pokarmowe użycie jajka nie zawsze jest możliwe. Jak zrobić kotlety w panierce bez jajka? W czym obtoczyć kotlety zamiast jajka? Jak zrobić panierkę bez jajka? Panierka bez jajka do kurczaka i innych mięs – jak ją przygotować?

Panierka bez jajka. Jak panierować bez jajka?

Jajko zdecydowanie najlepiej nadaje się do panierowanie ze względu na swoją lepką konsystencję. Jeśli jednak nie chcemy go dodawać z powodu alergii czy nietolerancji, istnieje kilka innych możliwości. Najbardziej popularnym zamiennikiem jest mleko z przyprawami (np. mieszanka ziół lub curry), które nadaje mięsu i rybom delikatności, a przy tym naprawdę wyrazistego, pysznego smaku.

Panierkę można z powodzeniem przygotować także, używając kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego. Nie tylko skutecznie zwiążą bułkę tartą z mięsem, ale także nadadzą potrawie subtelnego wyrazu.

Zobacz: Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii

Panierowanie bez jajka. Jak zrobić schabowe bez jajka?

Wśród nieco bardziej nietypowych i mniej popularnych zamienników jajka w panierce wymienia się także sok cytryny pomieszany z mąką. Ta mieszanka świetnie sprawdzi się szczególnie do panierowania ryby i nada jej orzeźwiający, delikatny aromat.

W wersji bez nabiału można przygotować panierkę również z dodatkiem kilku kropel oleju z pestek winogron, soli, pieprzu oraz bułki tartej.

Niektórzy jako zamiennik jajka stosują także nieco zaskakujący dodatek, a mianowicie majonez albo musztardę. Z pewnością te produkty dokładnie oblepią mięso i zwiążą je z bułką tartą. Zarówno jeden, jak i drugi składnik bez wątpienia dodadzą ciekawych walorów smakowych.

Sprawdź: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce

Czytelnicy pytają, co zamiast jajka do panierki

Jaka panierka do ryby bez jajka?

Zamiast jajka do ryby można zastosować sok z cytryny.

W czym obtoczyć schabowe zamiast jajka?

W mleku z przyprawami.

Jak panierować kotlety bez jajka?

Najpopularniejsza opcja to nabiał, np. mleko, kefir, maślanka lub jogurt naturalny.

Czym zastąpić jajko w kotletach schabowych?

Można wypróbować np. musztardę lub majonez.

Co do panierki zamiast jajka?

Do panierki z powodzeniem można zastosować np. olej z pestek winogron.

Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Suknie Ślubne

Ceny sukien ślubnych

Dziś chciałam poruszyć jeden z najważniejszych tematów weselnych, zwłaszcza dla Panny Młodej, czyli temat sukni ślubnych i ich cen. Ile kosztują suknie ślubne? Bez wątpienia każda kobieta chce wyglądać oszałamiająco...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo