Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane pomaga nam nie tylko od wewnątrz, ale ma również szereg zastosowań w kosmetyce. W czym tkwi jego sekret? Czy siemię lniane można jeść w ciąży? Czy nie ma przeciwskazań do spożywania go w czasie karmienia piersią?



Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. Roślina ta towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Oprócz jej właściwości związanych z powstawaniem tkanin, szybko odkryto również zalety lnu płynące z jego nasionek. O siemieniu lnianym pisał już ojciec medycyny, czyli Hipokrates. Rekomendował swoim pacjentom codzienne spożywanie wywaru z nasion, które miały działać prewencyjnie przeciwko chorobom układu pokarmowego. Dzisiaj wiemy, że starożytny uczony nie mijał się z prawdą, co potwierdzają badania nad niepozornymi, brązowymi nasionkami.

Siemię lniane: właściwości

Największy wpływ siemię lniane ma na nasz układ pokarmowy. Przede wszystkim działa jak naturalna osłona. Pozytywnie wpływa na śluzówkę pokrywającą żołądek i jelita. Jest stosowane w leczeniu wrzodów, a także nieżytów i nadkwasoty. Poprawia pracę całego układu trawiennego, głównie jelit, których perystaltyka dzięki siemieniu znacząco się poprawia.

Siemię lniane działa skutecznie w przypadku biegunek. Ma właściwości wiążące, dzięki czemu stolec szybko wraca do stałej postaci i przestaje być wodnisty.

Nasiona lnu wykazują także pozytywny wpływ na układ sercowo-krążeniowy, ponieważ mają zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu. Ponadto badania wykazały, że spożywanie siemienia pomaga także w profilaktyce nowotworowej. Siemię zawiera bowiem bardzo dużą ilość fitoestrogenów o aktywności przeciwutleniaczy.

Siemię lniane w ciąży

Spożywanie siemienia lnianego jest zalecane kobietom w ciąży. Ma ono nieocenione działanie, jeśli chodzi o regulację pracy układu trawiennego, z którą ciężarne bardzo często mają problemy. Nękające je wzdęcia i zaparcia powstają na skutek zmian hormonalnych zachodzących w organizmie przyszłej mamy.



Rosnący poziom progesteronu negatywnie wpływa na pracę żołądka i jelit. Rozleniwiają się one i przestają efektownie działać. Jest to przyczyną wzdęć i zaparć. Zaburzona perystaltyka jelit sprawia, że strawione pokarmy nie przesuwają się w stronę odbytu i zalegają w układzie pokarmowym. Prowadzi to do uciążliwych dolegliwości, które pozwala zwalczać właśnie siemię lniane.

W siemieniu lnianym znajdują się tzw. śluzy. Są to włókna rozpuszczalne w wodzie, które mają konsystencję żelową. Pokrywają one błony śluzowe układu pokarmowego warstwą, która nie tylko je chroni, ale pozwala również pokarmom łatwiej przechodzić przez niego. Siemię lniane poprawia także perystaltykę jelit.

Siemię lniane jest także bardzo pomocne przy nękających przyszłe mamy zgagach. Pozwala zniwelować bolesne i nieprzyjemne pieczenie w żołądku, dzięki neutralizacji kwasów żołądkowych, które cofają się do przełyku.

Siemię lniane a karmienie piersią

Co do spożywania siemienia lnianego przez karmiącą matkę są opinie skrajnie sprzeczne, które dzielą nawet specjalistów. Podejrzewa się bowiem, że w siemieniu są śladowe ilości cyjanowodoru. Normalnie organizm jest w stanie bez najmniejszych przeszkód je zneutralizować. Zachodzą jednak obawy, że cząsteczki tej substancji przedostają się do organizmu dziecka poprzez pokarm mamy, a maluch nie potrafi sobie z nimi jeszcze poradzić. Nie ma żadnych badań, które wskazałyby jakie zagrożenie może to wywoływać, niemniej jednak część lekarzy zachęca do ograniczenia spożywania siemienia w okresie karmienia piersią.

Zobacz także:



Grejpfrut leczy zatrucia pokarmowe w ciąży

Czosnek – naturalny antybiotyk dla kobiet w ciąży

Banany mogą pomóc w zwalczaniu złego nastroju podczas ciąży