Większość warzyw z corocznych zbiorów można łatwo i bezpiecznie przechowywać przez długie miesiące. Podobnie jest z marchewką. Jednak aby zachowała swoją świeżość, trzeba odpowiednio ją zabezpieczyć i wesprzeć się babcinymi sposobami.
Tuż przed pierwszymi przymrozkami przychodzi czas zbiorów marchewki. Najczęściej przypada to na okres od września do października. Jednak świeżą marchewką możemy cieszyć się całą zimę. Pyszne babeczki i zupy marchewkowe kiedy śnieg za oknem? Wybierz jeden z poniższych sposobów i ciesz się soczystą marchewką.
Sprawdź: Dlaczego marchew czernieje? Już podczas zakupu zwróć uwagę na jedną rzecz
Czy można obciąć nać marchwi? Krótko o przygotowaniu warzywa i miejsca
Wyjęliśmy warzywo z ziemi i co dalej? Ukręcamy lub odcinamy nać. Uchroni to korzeń przed szybkim więdnięciem już w momencie zbiorów. Następnie oczyszczamy go z grudek ziemi i ewentualnej wilgoci, w międzyczasie oddzielając nadpsute marchewki. Pamiętajmy, że stożkowata marchewka jest na ogół bardziej odporna, przez co lepiej przystosowana do długiego magazynowania.
Tak przygotowane zbiory przenosimy do suchego, przewiewnego i chłodnego miejsca. Ważne również, by nie dochodziło tam światło słoneczne, więc idealnym miejscem byłaby spiżarnia czy wydzielone pomieszczenie gospodarcze. Piwnica również może spełniać powyższe warunki, upewnijmy się jednak, czy nie jest tam zbyt wilgotno. Mokre korzenie spowodują szybki rozwój pleśni i grzybów.
Sprawdź: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce
Jak przechowywać marchewki? Lodówka nie jest dobrym pomysłem. Podpowiadamy dlaczego
Wydaje się, że lodówka będzie doskonałym miejscem na magazynowanie marchewki. Otóż nic bardziej mylnego. Niski poziom wilgoci spowoduje przesuszenie korzenia, a tym samym straci ono swoją chrupkość i świeżość. Obecnie wiele lodówek wyposażonych jest w specjalne szuflady do przechowywania warzyw. Jeśli nie mamy innej możliwości trzymania marchewki w domu, to skorzystajmy w tej opcji. Pamiętajmy jednak, że tak przechowywane warzywo utrzyma świeżość o wiele krócej.
Sprawdź: Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Triki na świeże, zimowe marchewki – babcia będzie z Ciebie dumna
Pierwszym ze sposobów jest trzymanie marchwi w skrzyniach z ziemią. Korzenie przysypujemy warstwą piasku i delikatnie zwilżamy go pryskając wodą. Tak przygotowane skrzynie utrzymają świeżość warzyw przez 3 – 4 miesiące. Podobny czas przydatności marchwi utrzymają również gliniane garnki. Pionowo ustawione korzenie zakrywamy bawełnianym materiałem i zasłaniamy przykrywką. Nie zapominajmy również o mchu. Wyłożenie nim dna skrzyni pozwoli na utrzymanie odpowiedniej wilgoci, a jak już wiemy, jest ona niezbędna dla marchewek.
Kolejnym sposobem są płócienne worki wypełnione trocinami. Nasze babcie wieszały tak marchewki w zacienionych i suchych miejscach pilnując, aby nikt nie związał worka. Jest to bardzo ważne, ponieważ do trocin musi dopływać świeże powietrze. Dzięki temu uchronią one marchewkę przed różnymi bakteriami.
Sprawdź: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!