burek i tort z marchewki?

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #101149

    qr-chuck

    Chorwacja mnie smakowo na słodko zainspirowała i teraz szukam przepisów (nie żebym piekła, teściowej chcę podrzucić :Wstyd:).

    Burek to był taki zawijaniec z jabłkami – ciasto z wyglądu trochę przypominało francuskie (warstwy!), ale było mięciutkie i niekruszące…
    W torcie z marchwi wyczułam orzechy – dużo orzechów.
    I tyle wiem…
    Macie jakieś przepisy?

    #2758567

    kotus

    Zamieszczone przez kurczak
    Chorwacja mnie smakowo na słodko zainspirowała i teraz szukam przepisów (nie żebym piekła, teściowej chcę podrzucić :Wstyd:).

    Burek to był taki zawijaniec z jabłkami – ciasto z wyglądu trochę przypominało francuskie (warstwy!), ale było mięciutkie i niekruszące…
    W torcie z marchwi wyczułam orzechy – dużo orzechów.
    I tyle wiem…
    Macie jakieś przepisy?

    Torcik marchewkowy

    skladniki:
    4 jajka
    1.5szkl. oleju
    2szkl maki
    2lyzeczki proszku do pieczenia
    0.5lyz sody oczyszczonej
    1.5szkl cukru
    2lyzeczki cynmonu
    garsc zmielonych orzechow/bakalii
    4 szkl utartej marchwii
    szczypta soli

    olej+jajka+cukier dobrze wymieszac
    doac make, sol, cynamon, sode, proszek
    n koncu bakaie i marchew

    blaszke [25×30-35cm] wymsarowac maslem i obsypac bylka tarta
    piec ok 30-45min w zaleznosci od wielkosci blachy [ale na koncu prosze sprawdzic czy nie jet mokre w srodku]
    Masa serowa:
    175 gr serka Philadelphia
    150 gr stopionego, schłodzonego masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    sok z 1/4 cytryny
    150 gr cukru pudru
    Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć. Miedzy czasie zrobić masę serową. Składniki na masę dokładnie wymieszać i grubą warstwą posmarować ciasto. Smacznego

    najczęściej robiłam z polewa czekoladową,ale z twarożkowa bardziej mi smakuje



    #2758568

    qr-chuck

    Zamieszczone przez kotuś
    Torcik marchewkowy

    skladniki:
    4 jajka
    1.5szkl. oleju
    2szkl maki
    2lyzeczki proszku do pieczenia
    0.5lyz sody oczyszczonej
    1.5szkl cukru
    2lyzeczki cynmonu
    garsc zmielonych orzechow/bakalii
    4 szkl utartej marchwii
    szczypta soli

    olej+jajka+cukier dobrze wymieszac
    doac make, sol, cynamon, sode, proszek
    n koncu bakaie i marchew

    blaszke [25×30-35cm] wymsarowac maslem i obsypac bylka tarta
    piec ok 30-45min w zaleznosci od wielkosci blachy [ale na koncu prosze sprawdzic czy nie jet mokre w srodku]
    Masa serowa:
    175 gr serka Philadelphia
    150 gr stopionego, schłodzonego masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    sok z 1/4 cytryny
    150 gr cukru pudru
    Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć. Miedzy czasie zrobić masę serową. Składniki na masę dokładnie wymieszać i grubą warstwą posmarować ciasto. Smacznego

    najczęściej robiłam z polewa czekoladową,ale z twarożkowa bardziej mi smakuje

    Dziękuję, wyglada, że to ten :).
    Ja jadłam z bitą śmietaną na wierzchu.

    #2758569

    kantalupa

    burek mozesz zrobic z filo – mozna kupic w platach
    ukladasz platy i smarujesz tluszczem (ja uzywam plynnego masla, ale w barach uzywaja oliwy lub oleju
    podczas pieczenia mozna smarowac woda na powierzchni, zeby sie filo nie spieklo

    #2758570

    jaewa

    Zobaczyłam tytuł i już się bałam sprawdzić co Ty z tego burka pichcisz 😉

    #2758571

    qr-chuck

    Zamieszczone przez JaEwa
    Zobaczyłam tytuł i już się bałam sprawdzić co Ty z tego burka pichcisz 😉

    :Śmiech: :Śmiech:



    #2758572

    qr-chuck

    Zamieszczone przez kantalupa
    burek mozesz zrobic z filo – mozna kupic w platach
    ukladasz platy i smarujesz tluszczem (ja uzywam plynnego masla, ale w barach uzywaja oliwy lub oleju
    podczas pieczenia mozna smarowac woda na powierzchni, zeby sie filo nie spieklo

    Brzmi całkiem prosto 🙂 Dziękuję 🙂

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close