czy tak właśnie wygląda krystalizacja miodu?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #105387

    morena

    może głupie pytanie, ale pierwszy raz kupiłam prawdziwy miód i po dwóch miesiącach przechowywania po otwarciu (w ciemnej szafce w kuchni) wygląda tak:

    czy ten biały „osad” jest normalny, to właśnie ta krystalizacja?
    i proszę się nie śmiać, bo naprawdę nie mam pojęcia :Wstyd:

    #3760684

    dorotka1

    krystalkizacja to krystalizacja
    powinny sie pojawic krysztalki
    i kolor moze sie zmienic
    moze nawet musi
    na zdjeciu nie moge jednak rozpoznac czy to to o czym mysle
    moze dlatego ze krystalizowaly mi sie w inne wzorki moje miody 😉



    #3760685

    lea

    Zamieszczone przez dorotka1
    krystalkizacja to krystalizacja

    dorotko, ujęłaś to perfekcyjnie 🙂 :Hyhy:

    :Przytulam:

    #3760686

    lilavati

    podgrzewaj miodek w gorącej wodzie – powinien wrócić do starej konsystencji
    wrrr jak ja nie lubię miodu

    #3760687

    victoria

    Na moje oko jest dobry. Jeżeli nie wkładałaś do miodu łyżki mokrej lub po czymś nie miał prawa się popsuć. Prawdziwy miód własnie się ścina i to odróżnia go od podróbek. A jak w smaku to białe? Jeżeli smak jest miodowy to taka reakcja moim zdaniem mogła zajść. Cięzko stwierdzic dokładnie po zdjęciu, jakbym zajrzała i pomacała to bym ci powiedziała 🙂

    A jeśli chcesz żeby był płynny musisz go włożyć w ciepłe miejsce.

    Czy tu gdzie jest białe to jest cienka warstwa na ściance?

    Krystalizacja przybiera najróżniejsze kolory w zależności od rodzaju miodu.

    U mnie dziadek i tata mają pszczoły i odbierają miód 🙂

    #3760688

    victoria

    Zamieszczone przez ania_st
    podgrzewaj miodek w gorącej wodzie – powinien wrócić do starej konsystencji
    wrrr jak ja nie lubię miodu

    Nie wolno podgrzewać bo straci swoje właściwości odżywcze. Niech wstawi do gorącej wody lub w ciepłe miejsce.

    A ja uwielbiam taki lejący się na kanapeczkę z masełkiem i jak ścieka po ręku mmmmmmm chyba jutro muszę sobie zrobić 🙂



    #3760689

    lilavati

    Zamieszczone przez Victoria*
    Nie wolno podgrzewać bo straci swoje właściwości odżywcze. Niech wstawi do gorącej wody lub w ciepłe miejsce.

    Właśnie o to mi chodziło, by słoik wstawić do ciepłej wody
    Nie wpadła bym na to by miód jako miód wrzucić do wody i podgrzewać:Hyhy:

    #3760690

    victoria

    Zamieszczone przez dorotka1
    moze dlatego ze krystalizowaly mi sie w inne wzorki moje miody 😉

    Bo to w zależności z czego jest miodek 🙂 sama w szafce mam trzy rodzaje i każdy inaczej się sciął.

    #3760691

    victoria

    Zamieszczone przez ania_st
    Właśnie o to mi chodziło, by słoik wstawić do ciepłej wody
    Nie wpadła bym na to by miód jako miód wrzucić do wody i podgrzewać:Hyhy:

    Oj jak ktoś się nie zna na miodach to wierz mi że może taka myśl przyjść do głowy :Hyhy:

    #3760692

    morena

    Zamieszczone przez Victoria*
    A jak w smaku to białe? Jeżeli smak jest miodowy to taka reakcja moim zdaniem mogła zajść.
    Czy tu gdzie jest białe to jest cienka warstwa na ściance?

    białe smakuje jak miód w sumie, tylko mniej intensywne jest i takie grudkowate jak cukier. Pachnie też jak miód 😉

    To „coś” białe tylko przy ściankach się zrobiło, może ok. centymetr wgłąb – podobny „nalot” jest na szczycie słoika, tuż pod wieczkiem.

    Zaczynam podejrzewać, że to jednak normalna reakcja 🙂



    #3760693

    victoria

    Zamieszczone przez morena
    białe smakuje jak miód w sumie, tylko mniej intensywne jest i takie grudkowate jak cukier. Pachnie też jak miód 😉

    To „coś” białe tylko przy ściankach się zrobiło, może ok. centymetr wgłąb – podobny „nalot” jest na szczycie słoika, tuż pod wieczkiem.

    Zaczynam podejrzewać, że to jednak normalna reakcja 🙂

    To dla mnie jak najbardziej ok. Ja bym zjadła 🙂 Ogrzej sobie ten miód i już tego nie będzie 🙂 Smacznego.

    #3760694

    dotina

    Zamieszczone przez Victoria*
    Na moje oko jest dobry. Jeżeli nie wkładałaś do miodu łyżki mokrej lub po czymś nie miał prawa się popsuć. Prawdziwy miód własnie się ścina i to odróżnia go od podróbek. A jak w smaku to białe? Jeżeli smak jest miodowy to taka reakcja moim zdaniem mogła zajść. Cięzko stwierdzic dokładnie po zdjęciu, jakbym zajrzała i pomacała to bym ci powiedziała 🙂

    A jeśli chcesz żeby był płynny musisz go włożyć w ciepłe miejsce.

    Czy tu gdzie jest białe to jest cienka warstwa na ściance?

    Krystalizacja przybiera najróżniejsze kolory w zależności od rodzaju miodu.

    U mnie dziadek i tata mają pszczoły i odbierają miód 🙂

    dokładnie. mój teściu z pszczołami działa. u nas tez kiedys kilka uli stało….



    #3760695

    kantalupa

    zdecydowanie skrystalizowany ten miod
    czyli dobry, choc juz tak samo jak plynny nie smakuje;)

    #3760696

    victoria

    Zamieszczone przez kantalupa
    zdecydowanie skrystalizowany ten miod
    czyli dobry, choc juz tak samo jak plynny nie smakuje;)

    Najlepiej smakuje taki zaraz z wirówki, dopiero co wyciągnięty z ramek.

    A jak byłam mała to dziadek nam dawał wysysać z tego „wosku” ściągniętego z ramki co pszczoły zasklepiają. Żuliśmy to i miodek wysysaliśmy. Matko, ale mi wspomnienia wróciły :Wow!:

    #3760697

    bep

    Zamieszczone przez morena
    może głupie pytanie, ale pierwszy raz kupiłam prawdziwy miód i po dwóch miesiącach przechowywania po otwarciu (w ciemnej szafce w kuchni) wygląda tak:

    czy ten biały „osad” jest normalny, to właśnie ta krystalizacja?
    i proszę się nie śmiać, bo naprawdę nie mam pojęcia :Wstyd:

    Wszystko w normie! Masz 100% miód. Nasz znajomy pszczelarz uczula nas właśnie – tylko naturalny miód się krystalizuje. Jeżeli pszczoły są pędzone na jakiś sztucznych preparatach otrzymuje się „miód”, który cały czas pozostaje płynny – nie wiem jak smakuje i wygląda ten „sztuczny” ale ponoć łatwo się nabrać.
    Także, o ile lubicie i jesteście uczuleni, jedzcie na zdrowie :Wow!:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close