gofry

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)
  • Autor
    Wpisy
  • #105224

    snoopy

    szukam (nie tylko ja ;)) sprawdzonego przepisu
    na pyszne, chrupiące gofry

    #3752692

    gobin

    szukamy obie :Hyhy:



    #3752693

    a-nushka

    Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

    #3752694

    bastet

    na samym mleku zawsze wychodziły mi “gumowe”
    potem mleko rozcieńczałam z woda, były już znacznie lepsze
    a naprawdę chrupkie wychodzą mi na wodzie mineralnej gazowanej 😉

    przepisu nie podam bo robię na oko 😉

    #3752695

    Anonim

    Zamieszczone przez a_nushka
    Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

    dokładnie ! ( chociaż ja robię na chudym mleku i dolewam do środka odrobinę oliwy) – takie gofry mogę robić z zamkniętymi oczami, zawsze wychodzą. Jak nie wychodzą to może być wina gofrownicy.

    #3752696

    ciapa

    Robię z 2 przepisu Kluchy
    Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica



    #3752697

    elza29

    Zamieszczone przez ciapa
    Robię z 2 przepisu Kluchy
    Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

    a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

    #3752698

    ciapa

    Zamieszczone przez Elza27
    a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

    MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku:Hmmm…:

    Moja stara gofry robi genialne

    P.S Edytuje moja jest taka taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

    #3752699

    viccy

    Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

    0,5 kg mąki
    2 jajka
    1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
    1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

    Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
    W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
    Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

    Waże:
    Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą “oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

    Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
    Wygląda to mniej więcej tak:

    #3752700

    viccy

    Zamieszczone przez ciapa
    MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku:Hmmm…:

    Moja stara gofry robi genialne

    P.S Edytuje moja jest taka taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

    Mam inną, ale gofrownica powinna mieć moc minimum 1000W, więc te co koleżanka poleca pewnie są super!



    #3752701

    viccy

    Zamieszczone przez majowamama
    Gdzie na żywo mozna takie cos zobaczyc/kupic?

    Wiesz, ja kupiłam wiosną w Makro i zapłaciłam ok. stówki (wydawało mi się to straaaasznie drogie), ale już od pierwszego użycia absolutnie nie żałuję. :Wow!:
    Termosik ma 0,5 litra i to w zupełności starcza. Mozesz wlać mniej śmietanki, nawet 200ml albo 500 ml, ale nabój oczywiście jednorazowy.
    Ale widziałam też droższe, ponad dwie stówy również.

    Jak ktoś lubi kawkę z bitą śmietaną to bez tego już nie może się obejść.:Wow!:

    #3752702

    viccy

    A jeszcze dopiszę……trzyma się to do góry nogami nabojem do siebie i dopiero wtedy psika.
    Mój mąż miał niezły ubaw z początku zanim zapamiętałam jak to się trzyma.

    Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.



    #3752703

    viccy

    Ja ubjam zwykłą 30% śmietanę z gostynia (taką w niebieskim kartoniku) i jestem w 100% zadowolnona. Świetnie ubita i nie czuć gazem, a sie bałam tego.
    Nie wiem jak to wyjdzie ze śmietaną mniej procentową, ale chyba się nie ubije. To by było za piękne, żeby było prawdziwe.:Wow!:

    Może te osoby które mówiły że jest niefajne to trzymały to tak jak syfon czyli pionowo, a nie do góry dnem, bo to ma znaczenie……., bo inaczej to nie wiem dlaczego taka opinia.

    W niedzielę będę robić znowu gofry z bitą śmietaną, to u nas tradycja ostatnio, hihiihih :Boje się::Wow!:

    #3752704

    viccy

    Zamieszczone przez majowamama
    chociaz zdjęcie pokaz 😉

    He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
    A masz:

    A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

    I co , podoba się?

    #3752705

    kiara

    viccy:Wow!::Wow!::Wow!:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 21)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close