Polecam canelloni

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #70954

    anaim

    Choć nie przepadam za włoską kuchnią, to jednak ta potrawa bardzo mi smakuje. Oczywiście, jak to ja w poszukiwaniu egzotycznych dań, będąc w hipermarkecie wynalazłam coś nowego…
    Otóż trzeba kupić makaron canelloni, to takie grube rurki. Ja kupiłam firmy lubelle i bardzo się sprawdziło.
    Poza tym nabywam mięsko, które miele (najlepiej łopatka, albo karkówka, tako około 0,8kg) razem z 20 dkg pieczarek, cebulą, czosnkiem. Podczas duszenia mięsa można wrzucić drobno pokrojona paprykę, albo marchewke. Oczywiście doprawiam mięsko dużą ilością majeranku, vegetą, tabasko (oczywiście chili też wystarczy) i pieprzem.
    Żaroodporne naczynie smaruje tłuszczem. Następnie surowe rurki makaronowe nadziewam duszonym mięsem i układam w naczyniu. Każdą warstwę przygotowanych canelloni obficie posypuję startym na drobnej tarce żółtym serem. Przed włożeniem do piekarnika należy canellonii zalać sosem(ok pół litra wody + 3 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 ząbki czosnku). Sosu musi być tyle, aby w miarę cała potrawa była w nim zanurzona. Podczas pieczenia też jest dobrze polewać wierzch potrawy sosem z dna naczynia.
    Piec około 30 min. Pychota

    #917401

    mlodzia

    Re: Polecam canelloni

    Też to robiłam i oczywiście baaaardzo mi smakuje, z tym że czasami zdarzało mi się, że makaron w kilku miejscach był zbyt twardy…
    Całośc jednak wyśmienita..
    Pozdrawiam…

    Tola i Mela



    #917402

    anaim

    Re: Polecam canelloni

    Taaak, a czemu wychodził Ci twardy makaron w niektórych miejscach??? Może za mało wlałaś do potrawy sosu. Ja dodaję tyle sosu, ze całe danie jest zanurzone. Bo i tak makaron wszystko wciągnie, a reszta wyparuje.
    Pozdrawiam

    #917403

    mlodzia

    Re: Polecam canelloni

    Wiesz, tak myślę teraz, że chyba rzeczywiście za mało daję sosu. Następnym razem porządnie zaleję!!!
    Pozdrawiam…

    Tola i Mela

    #917404

    amber

    Re: Polecam canelloni

    A w jakiej temperaturze piec??
    I ile sera żółtego??

    Beata i Maciek (11.02.2004)

    #917405

    anaim

    Re: Polecam canelloni

    Sera żółtego daję tak około 30 dkg, starty na ciennkich oczkach tarki…. A co do temperatury, to tak w 200 stopniach.

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close