Rolada z bananem

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #80631

    agamonia

    Tak sobie pomyślałam, że zbliża się weekend więc może spróbujecie:
    BISZKOPT:
    5 jaj, 5 łyżek cukru, 2 łyżki zmielonych orzechów, 3 łyzki mąki krupczatki
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka orzechy, mąkę – upiec, zawinąć do ścierki (łatwiej później robi się roladę jeśli blacha jest szeroka, ale ja robię na zwykłej blaszce i też jest dobre)

    MASA:
    szklanka mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki mąki krupczatki, cukier waniliowy
    pół szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać resztę składników (ja dodatkowo przecieram przez sitko) – wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń
    1/2 kostki margaryny rozetrzć z budyniem, dodać sok z cytryny (masa powinna być lekko kwaśna)

    GALARETKĘ rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do stężenia w naczyniu umożliwiającym pokrojenie jej w paski

    Biszkopt posmarować masą, wzdłuż ułożyć pasek galaretki, obok banana, zawinąć, wierzch posmarować odrobiną masy i posypać orzechami

    Smacznego!

Postów wyświetlanych: 1 (wszystkich: 1)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close