Okres PRL to czas, kiedy największą popularnością cieszyły się proste dania, niewymagające wielu składników. Powstało wówczas mnóstwo ciekawych i kultowych już przepisów, które do dzisiaj chętnie przygotowujemy. Jednym z nich są leniwe kluski – kiedyś serwowane w każdym barze mlecznym i w co drugim domu, a dziś robi się je tylko na specjalne okazje. W czym tkwi ich sekret?
To danie króluje na polskich stołach od lat
Smak świeżych, dopiero co wyjętych z garnka leniwych klusek, posypanych cukrem lub słodką bułką tartą wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Historia tego dania jest jednak bardzo ciekawa. Przepis, który szybko stał się niezwykle popularny, a dziś uchodzi wręcz za kultowy, powstał – jak sama nazwa sugeruje – z lenistwa. Leniwe kluski to bowiem nic innego jak łatwiejsza i szybsza wersja pierogów z serem.
Przepis spełniał zatem dwa ważne warunki – był niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a przy tym nie wymagał wielu składników (co było bardzo ważne w kontekście braków w sklepach w okresie PRL).
Zobacz: Kulkę folii aluminiowej wrzucam do gotującej się wody. W 10 minut pozbywam się nieznośnego problemu
Jak przygotować kluski leniwe?
Chociaż przepis na kluski leniwe nie jest zbyt wymagający, to jednak obecnie robi się je w polskich domach zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę pochodzącą z bloga Ani Starmach,
Składniki:
- tłustego białego sera
- 125 gmąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- rozdrobnić ser i wymieszać go z mąką, jajkiem oraz solą,
- z rozrobionego ciasta ulep małe wałeczki, które następnie pokrój na małe kluski,
- kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię,
- leniwe kluski można podawać ze słodką bułką tartą.
Sprawdź też: