Uformujcie kulkę i dodajcie farsz. Domowe łódeczki ziemniaczane będą hitem w waszym domu

Ziemniaki są produktem, z którego można przygotować praktycznie wszystko. Nic więc dziwnego, że cieszą się ogromną popularnością. Większość osób stawia na gotowane ziemniaki, frytki lub talarki. Zamiast tego wypróbuj inny przepis, który na stałe zagości w waszym domu. Jak zrobić łódeczki ziemniaczane z farszem? Podpowiadamy.

Chcąc wprowadzić do jadłospisu coś nowego, warto postawić na ziemniaczane łódeczki z farszem. Nie dość, że są proste w przygotowaniu i nie kosztują wiele, to jeszcze nasycą na długo i dostarczą domownikom sporej ilości witamin. Wszystko ze względu na produkt, którym wypełnisz wnętrze łódeczek.

Sprawdź: Ani ziemniaki, ani cukinia. Placki z innego warzywa biją je na głowę. Smak to poezja

Jak zrobić ziemniaki łódeczki w piekarniku? Przepis jest prosty

Do przygotowania ziemniaczanych łódeczek z farszem potrzebujesz konkretnych składników. Przed zakupami upewnij się, czego ci brakuje. Możliwe, że większość znajdziesz już w kuchni.

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków;
  • 450 mielonego mięsa (sprawdzi się wieprzowina);
  • 1 papryka;
  • 1 pomidor;
  • 1 cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • pół kostki ulubionego żółtego sera;
  • 1,5 łyżki masła;
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • pół łyżeczki papryki ostrej oraz sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia;
  • koperek;
  • pietruszka.

Sprawdź: Włóż ten owoc do skrzynki z ziemniakami. Nie puszczą kiełków nawet przez 8 tygodni

Z czym jeść łódeczki ziemniaczane? Na koniec ozdób je tym produktem

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj ziemniaki do miękkości w wodzie z solą.
  3. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oleju.
  4. Dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i mięso.
  5. W trakcie smażenia dopraw papryką ostrą, solą i pieprzem.
  6. Dodaj na patelnię pokrojonego pomidora bez skórki i koncentrat pomidorowy.
  7. Duś na średnim ogniu przez około 5 minut i wyłącz palnik.
  8. Rozgnieć dokładnie ziemniaki i połącz je z masłem i posiekanym koperkiem.
  9. Formuj niewielkie kulki z ziemniaków i spłaszcz je, tworząc w każdej sztuce dołek.
  10. Ułóż kulki w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i umieść na wierzchu farsz oraz ser.
  11. Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  12. Ozdób każdą kulkę posiekaną pietruszką.

Sprawdź: Jako naczelna fanka frytek zdradzę ci sekret chrupiących ziemniaków. Liczy się technika i ta przyprawa

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo