Jako naczelna fanka frytek zdradzę ci sekret chrupiących ziemniaków. Liczy się technika i ta przyprawa

Jedną z moich ulubionych potraw (bądź dodatków) są frytki. Przetestowałam chyba wszystkie wersje – od zwykłych i belgijskich, po zapiekane z serem i boczkiem, a nawet z sosami ziołowymi i szczypiorkiem. Często po smażeniu w domu okazuje się, że są gumowe i nie chrupią. Ważne, by przygotować je w prawidłowy sposób, a zachwycą podniebienie. Co zrobić, aby frytki były chrupiące?

Frytki można spotkać w większości barów i restauracji. Choć smaczne, mało kto wie, jak przyrządzić je prawidłowo w domu. Dzięki tej technice już zawsze będą wychodzić chrupiące i nikt się im nie oprze. Zdradzę ci sekret, jak je przygotować. Jak zrobić idealne frytki z ziemniaków?

Sprawdź: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?

Jak zrobić chrupiące frytki na oleju? Z tym patentem wyjdą idealne

Wiele osób zna to uczucie, gdy siedzi wieczorem i nagle nachodzi go ochota na pyszne, chrupiące frytki. Niektórzy sięgają do zamrażarki i na szybko przygotowują je z paczki, a inni szukają otwartego sklepu, w którym uda im się je jeszcze danego dnia zakupić. Zamiast tego sięgnij po ziemniaki i przygotuj frytki samodzielnie od podstaw. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • sól do smaku;
  • duża ilość oleju do smażenia.

Sprawdź: Jak uratować zwarzony krem z mascarpone ze śmietaną?

Jak zrobić chrupiące frytki we frytkownicy? Poznaj prosty przepis, a nigdy nie zrobisz ich inaczej

Przygotowanie frytek w domu od podstaw jest banalnie proste. Co dokładnie należy zrobić?

  1. Obierz ziemniaki, wykrój czarne oczka i pokrój bulwy w podłużne paski. Możesz posłużyć się w tym celu specjalną maszynką do krojenia frytek lub zwykłym nożem kuchennym.
  2. Zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzuć do środka pokrojone ziemniaki. Niech gotują się około 3-4 minuty, a później przełóż je od razu do miski z zimną wodą.
  3. Poczekaj, aż ziemniaki ostygną, wylej wodę i osusz je na papierowym ręczniku.
  4. Przełóż frytki do miski, wsyp do środka mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
  5. Włóż ziemniaki do lodówki i w międzyczasie zagotuj olej w garnku lub frytkownicy.
  6. Włóż frytki do gorącego oleju i smaż na złoto. Wyjmuj delikatnie i wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Sprawdź: Jak gotować mrożone pierogi?

Planowanie ślubu oraz wesela

Intercyza

Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general