Jedną z moich ulubionych potraw (bądź dodatków) są frytki. Przetestowałam chyba wszystkie wersje – od zwykłych i belgijskich, po zapiekane z serem i boczkiem, a nawet z sosami ziołowymi i szczypiorkiem. Często po smażeniu w domu okazuje się, że są gumowe i nie chrupią. Ważne, by przygotować je w prawidłowy sposób, a zachwycą podniebienie. Co zrobić, aby frytki były chrupiące?
Frytki można spotkać w większości barów i restauracji. Choć smaczne, mało kto wie, jak przyrządzić je prawidłowo w domu. Dzięki tej technice już zawsze będą wychodzić chrupiące i nikt się im nie oprze. Zdradzę ci sekret, jak je przygotować. Jak zrobić idealne frytki z ziemniaków?
Sprawdź: Olej zamiast masła do ciasta – Co jeszcze można dać zamiast masła lub margaryny do ciasta?
Jak zrobić chrupiące frytki na oleju? Z tym patentem wyjdą idealne
Wiele osób zna to uczucie, gdy siedzi wieczorem i nagle nachodzi go ochota na pyszne, chrupiące frytki. Niektórzy sięgają do zamrażarki i na szybko przygotowują je z paczki, a inni szukają otwartego sklepu, w którym uda im się je jeszcze danego dnia zakupić. Zamiast tego sięgnij po ziemniaki i przygotuj frytki samodzielnie od podstaw. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- sól do smaku;
- duża ilość oleju do smażenia.
Sprawdź: Jak uratować zwarzony krem z mascarpone ze śmietaną?
Jak zrobić chrupiące frytki we frytkownicy? Poznaj prosty przepis, a nigdy nie zrobisz ich inaczej
Przygotowanie frytek w domu od podstaw jest banalnie proste. Co dokładnie należy zrobić?
- Obierz ziemniaki, wykrój czarne oczka i pokrój bulwy w podłużne paski. Możesz posłużyć się w tym celu specjalną maszynką do krojenia frytek lub zwykłym nożem kuchennym.
- Zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzuć do środka pokrojone ziemniaki. Niech gotują się około 3-4 minuty, a później przełóż je od razu do miski z zimną wodą.
- Poczekaj, aż ziemniaki ostygną, wylej wodę i osusz je na papierowym ręczniku.
- Przełóż frytki do miski, wsyp do środka mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
- Włóż ziemniaki do lodówki i w międzyczasie zagotuj olej w garnku lub frytkownicy.
- Włóż frytki do gorącego oleju i smaż na złoto. Wyjmuj delikatnie i wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sprawdź: Jak gotować mrożone pierogi?