Zanim kupisz bób, zwróć uwagę na jedno. Zyskasz pewność, że jest świeży

Sezon na bób trwa w najlepsze. Warzywo jest uwielbiane przez wielu Polaków i zazwyczaj kojarzy nam się z latem. Niestety czasem już w domu okazuje się, że nie jest pierwszej świeżości. Na szczęście możesz samodzielnie zbadać jego świeżość jeszcze przed zakupem. Jak to zrobić?

Bób jest rośliną strączkową o licznych właściwościach odżywczych. Zawiera kwas foliowy, białko, błonnik, witaminę C, witaminy z grupy, wapń, magnez, fosfor i sód. Spożywanie go latem jest więc nie tylko rajem dla podniebienia, ale również zdrowe dla organizmu. Warzywo zwiększa też uczucie sytości. Sezon na bób trwa mniej więcej od czerwca do końca sierpnia. Jak jednak mieć pewność przy zakupie, że jest świeży? Podpowiadamy, jak sprawdzić to prostym sposobem.

Sprawdź: Zmieszaj z wodą i spryskaj mszyce. Szkodniki same pospadają z liści

Jak sprawdzić, czy bób jest świeży? Przed zakupem zwróć na to uwagę

Okazuje się, że najlepsze w smaku są młode ziarna bobu. Najlepiej więc szukać ich w czerwcu i lipcu, robiąc tym samym zapasy na kilka kolejnych miesięcy. Po zakupie możesz zamrozić warzywo, dzięki czemu będziesz się nim zajadać nie tylko w wakacje. Jak upewnić się, że jest w świeży? To proste — najlepiej kupować je w strąkach. W wielu miejscach najczęściej sprzedaje się jednak łuskany bób, dlatego jeśli zdecydujesz się na taki zakup, najpierw zwróć uwagę na jedną rzecz. Najlepiej wybierać bób, który jest zielony, jędrny i nieduży. Nie kupuj warzywa, które ma na sobie brzydkie plamy i brązowiejące ogonki. Wtedy raczej nie będzie ani świeże, ani smaczne. Jeśli kupujesz bób zapakowany w folię, nie bierz tego, który leży na słońcu, ponieważ ze względu na promienie szybko zacznie parować i się zepsuje.

Sprawdź: Czy wietrzenie pościeli na balkonie ma sens? Ekspert od snu nie pozostawia wątpliwości

Jak prawidłowo gotować bób? Okazuje się, że to bardzo łatwe

Gotowanie bobu nie jest skomplikowane. Umyj ziarna, włóż je do garnka i zalej sporą ilością wody (najlepiej, by cieczy było około dwa razy więcej niż warzywa). Przed zagotowaniem dodaj też płaską łyżeczkę cukru, a później szczyptę soli. Bób powinien gotować się na średnim ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, jednak starsze ziarna mogą wymagać nieco więcej czasu.

Sprawdź: Włóż do wody, poczekaj 4 godziny i podlej zamiokulkasa. Szybko wypuści soczyste liście

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo