Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele osób radzi kobietom ciężarnym omijać je szerokim łukiem. Czy rzeczywiście kobiety w ciąży nie powinny jeść szczawiu? Dlaczego?
Szczaw to roślina z rodziny rdestowanych. Na całym świecie jest jej ponad 200 gatunków. Od stuleci stosowany jest w polskiej kuchni, najczęściej wykorzystywany jest szczaw zwyczajny. Tradycyjna zupa szczawiowa znana jest prawdopodobnie w każdej rodzinie i chętnie przyrządzana. Na bazie szczawiu powstają również wyśmienite chłodniki, idealne na upalne dni.
Szczaw w ciąży
Z pewnością nie raz jako przyszła mama usłyszysz, że powinnaś w czasie ciąży unikać spożywania szczawiu, niemniej jednak nikt z pewnością nie będzie Ci umiał podać wyjaśnienia dla niewskazania jedzenia szczawiu w ciąży. A jakie ono jest? Otóż szczaw zawiera w sobie znaczne ilości kwasu szczawianowego. Ma on taką właściwość, że wiąże przyjmowany z innymi pokarmami wapń. Jest on wtedy nieprzyswajalny dla organizmu, a ponadto powstaje wtedy szczawian wapnia, który osadza się w nerkach i tworzy kamienie nerkowe. Dlatego też szczawiu powinny w ciąży unikać kobiety, które borykają się z niedoborami wapnia.
Szczaw a karmienie piersią
Spożywanie szczawiu w okresie karmienia piersią również nie jest zakazane, o ile karmiąca mama i maluszek nie cierpią na niedobory wapnia. Szczaw nie należy także do silnych alergenów i uczulenie na tę roślinę zdarza się stosunkowo rzadko, małe jest więc prawdopodobieństwo, że wywoła u malucha reakcję alergiczną.
Właściwości szczawiu
Szczaw ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Udowodniono, że ma on właściwości przeciwgrzybicze. Wykazuje się także działaniem przeciwbakteryjnym w przypadku gronkowca złocistego i laseczki siennej. Okład ze szczawiu zwyczajnego zalecany jest w przypadku stłuczeń i obrzęków.
Szczaw kędzierzawy bardzo często jest składnikiem syropów na kaszel, świetnie sobie radzi w infekcjach górnych dróg oddechowych. Ponadto może być stosowany jako środek przeciwbiegunkowy, ponieważ działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego.
Przepisy ze szczawiem
Dla wielu osób smak zupy szczawiowej to smak dzieciństwa. Kojarzy się z domowym jedzeniem u babci lub u mamy, a pomimo bardzo zbliżonych przepisów, w każdym domu zupa ta smakuje inaczej.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 pęczki świeżego szczawiu
- jajka
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka masła
- 5 liści laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 10 ziel angielskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bazą zupy jest bulion warzywny. Możesz przygotować go z samych warzyw, ale jeśli wolisz, możesz użyć także wywaru mięsnego.
Szczaw dokładnie umyj i osusz. Posiekaj drobno, a następnie skrój w kosteczkę czosnek. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, podsmaż na nim czosnek i dodaj liście szczawiu. Podsmażaj około 5 minut, a następnie przełóż do gotującego się bulionu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejsz płomień i pozwól zupie gotować się przez około kwadrans. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka – po jednym dla każdej z osób, które będą jeść zupę.
Pod koniec gotowania przełóż śmietanę do kubeczka. Dodaj gorącej zupy i wymieszaj – zahartujesz w ten sposób śmietanę. Całość wlej do zupy i rozmieszaj. Zupę podawaj z jajkiem skrojonym w ćwiartki.
Przepis na sałatkę szczawiową
Składniki:
- 1 pęczek świeżego szczawiu
- 1 duży zielony ogórek
- 1 pomidor
- Kostka sera typu feta
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Szczaw posiekaj drobno, a pomidora i ogórka skrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj pokruszoną kostkę sera typu feta. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i wymieszaj. Pyszna sałatka gotowa!
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Co można mieć na maturze z geografii? Te przybory zabierz na egzamin!
Ile jest punktów na egzaminie z angielskiego? Najwięcej spośród wszystkich przedmiotów
Błąd kardynalny na maturze ustnej. Czy za pomyłkę w lekturze obowiązkowej można nie zdać?
Czy na maturze ustnej z polskiego można czytać z kartki? Maturzyści co roku mają ten dylemat
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią
Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią
Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią
Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Pielęgniarka środowiskowa: Nie taka straszna jak ją malują
O czymś takim jak obowiązkowa wizyta pielęgniarki środowiskowej po porodzie dowiedzieliśmy się z kilku źródeł. Wszystkie wróżyły najgorsze. Czarne scenariusze o pielęgniarce środowiskowej Jednej znajomej pielęgniarka nawygarniała, że źle wyciera...
Czytaj dalej →Skoki rozwojowe u dzieci- Ile trwa skok rozwojowy? [Kalendarz skoków rozwojowych]
Pierwszy raz na zwrot “Skoki Rozwojowe” trafiłem, gdy “Mamuśki z for” obskoczyły na Facebooku mój wpis na temat Śledzika Niemowlaka. Pewna napisała, że cytuję: “jak przychodzi Skok Rozwojowy, to tego...
Czytaj dalej →Piosenka na pierwszy taniec – Jaką piosenkę na pierwszy taniec wybrać?
Młode pary często zastanawiają się jaką piosenkę wybrać na pierwszy taniec. Wybór wcale nie jest taki prosty. Piosenka na pierwszy taniec powinna wyrażać pozytywne emocje i pokazywać nasze uczucia. Piosenka...
Czytaj dalej →