Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią

Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a niesłusznie. Dlaczego warto korzystać z pokrzyw? W jakiej formie je spożywać? Czy pokrzywa jest dozwolona w ciąży i w okresie karmienia maluszka piersią?

Pokrzywa to roślina, która towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Była opisywana już w Biblii, a o jej właściwościach rozpisywali się starożytni medycy, w tym ojciec medycyny, czyli Hipokrates. Chociaż na pozór jest wroga człowiekowi (wielu z was z pewnością pamięta bolesne spotkania z jej parzącymi liśćmi) to jednak pokrzywa ze względu na swoje właściwości jest prawdziwym darem natury.

Pokrzywa: właściwości

Pokrzywa bardzo często wykorzystywana jest w kosmetyce. Jej liście bogate są w chlorofil, który jest składnikiem kremów, maści i toników. Ma właściwości odświeżające i ściągające cerę. Ponadto świetnie wpływa na włosy, które mają skłonność do przetłuszczania się. Skutecznie pomaga również w walce z łupieżem ze względu na swój pozytywny wpływ na skórę głowy.

Pokrzywa od stuleci stosowana jest w przypadkach krwawień. Jej składniki mają właściwości tamujące nadmierny upływ krwi. Należą do nich witamina K, garbniki i flawonoidy, które mają działanie przeciwkrwotoczne. Dawniej stosowano ją przy krwotokach z nosa, płuc, nerek, jelit, a także z dróg rodnych. Dzisiaj właściwości te są wykorzystywane głównie w przypadku obfitych i bolesnych miesiączek, na które lekarze polecają picie roztworów z liści pokrzywy.


Zobacz też:


Pokrzywa jest przydatna w leczeniu cukrzycy typu 2, czyli sytuacji, gdy komórki są odporne na insulinę. W liściach pokrzywy znajdują się składniki, które obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto zwiększają one poziom hemoglobiny, przez co spożywanie jej jest pomocne w przypadku leczenia anemii, a regularna suplementacja może nawet anemii zapobiec. Duża ilość chlorofilu w składzie pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu.

Ponadto ta roślina ma działanie moczopędne. Jest pomocna w sytuacjach zatrzymywania wody w organizmie, regularne jej spożywanie pomaga pozbyć się obrzęków. Zwiększone oddawanie moczu pomaga także oczyszczać organizm z toksyn, przez co pokrzywa polecana jest w kuracjach oczyszczających. Pokrzywa chroni nerki i pozwala im się oczyszczać. Zalecana jest w kuracjach przy stanach zapalnych nerek i układu moczowego, skąpomoczu i kamicy nerkowej.

W pokrzywie znajduje się spora ilość witaminy C, a także witaminy B2, która ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tych witamin pokrzywa zawiera w sobie beta-karoten, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód i jod.

Pokrzywa w ciąży

Pokrzywa może pomóc przyszłej mamie w sytuacji, gdy jej ciało zatrzymuje wodę i jest opuchnięte. Mają na to wpływ jej opisane wyżej właściwości moczopędne. Ponadto pokrzywa pobudza wydzielanie soków żołądkowych i poprawia pracę jelit. Z uwagi na rosnący poziom progesteronu w ciąży, przyszłe mamy bardzo często borykają się z rozleniwieniem pracy układu trawiennego, przez co pojawiają się niestrawność, wzdęcia, a także zaparcia. Tymczasem pokrzywa pobudza układ pokarmowy do pracy i dolegliwości te zanikają lub znacząco się zmniejszają.

Pokrzywa wzmacnia także układ odpornościowy. Stymuluje leukocyty, które zaczynają działać antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jej składzie znajduje się wiele witaminy C, która jest sprzymierzeńcem układu immunologicznego. Jego poprawna praca jest kluczowa w okresie ciąży, gdy wszelkie przeziębienia i infekcje są szczególnie niewskazane. Wsparcie odporności naturalnymi sposobami, takimi właśnie jak picie pokrzywy, pomaga uniknąć niepotrzebnego przyjmowania tabletek.

Pokrzywa ma także korzystny wpływ na górne drogi oddechowe. Ułatwia odkrztuszanie flegmy w przypadku infekcji w ciąży, w czym skutecznie zastępuje leki.

Pokrzywa a karmienie piersią

Spożywanie pokrzywy w okresie karmienia piersią jest wskazane dla mam, które borykają się z problemami laktacyjnymi. Badania wskazują, że pokrzywa może mieć właściwości zwiększające ilość produkowanego pokarmu. Co więcej wzmacnia organizm, co tuż po porodzie jest bardzo ważne.

 

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Menu weselne

Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo