Ani mąka, ani zakwas. Sekret tego domowego chleba tkwi tylko w dwóch składnikach

Już od jakiegoś czasu wiele osób stawia na wypiekanie chleba w domowym zaciszu, zamiast kupować produkt w markecie czy w piekarni. Okazuje się, że do najprostszych wersji wypieku nie potrzebujesz ani mąki, ani zakwasu. Wystarczą bowiem tylko dwa produkty. Jak piec chleb w domu?

Chleby wypiekane w domu zazwyczaj smakują nam o wiele bardziej niż te ze sklepu. Nie dość, że zachwycają smakiem, to jeszcze możemy mieć wiele satysfakcji dzięki temu, że upiekliśmy je samodzielnie w domu. Okazuje się, że niektóre przepisy nie wymagają wykorzystania drożdży, mąki i zakwasu. Sekret udanego produktu tkwi bowiem w dwóch innych składnikach.

Sprawdź: Ani masło, ani margaryna. To smarowidło do chleba zrobisz w kilka minut. Ma mniej kalorii i jest zdrowsze

Czy chleb z siemienia lnianego jest zdrowy? Przygotujesz go w kilka chwil

Zamiast wyszukanych i zajmujących wiele czasu przepisów na domowy chleb, postaw na wersję z siemieniem lnianym. Nie dość, że wypiek posmakuje każdemu, to jeszcze dzięki zawartości siemienia będzie bardzo zdrowy. Produkt zawiera bowiem białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, które działają korzystnie na układ pokarmowy. Sprawdzi się też u osób stosujących dietę ketogeniczną.

Sprawdź: Jak rozmrozić chleb? Ten sposób sprawi, że pieczywo będzie smakować jak świeżo upieczone!

Szybki chleb dla leniwych. Nie potrzebujesz wyszukanych składników, bo wystarczą tylko dwa

Okazuje się, że do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczą bowiem dwa, bardzo proste. Mowa o siemieniu lnianym (100 g nasion) i białkach jajek. Wystarczy około 6 (250 ml). Dla smaku dodaj jeszcze sól. Możesz też wzbogacić chleb o pestki dyni lub ziarna słonecznika, wedle upodobań. Jak zrobić chleb z siemienia lnianego?

  1. Połącz siemię lniane, szczyptę soli i przygotowane wcześniej białka jaj.
  2. Zblenduj produkty do uzyskania równej masy.
  3. Przełóż masę na chleb do wyłożonej papierem formy do pieczenia.
  4. Wyłóż na wierzch masy ulubione dodatki – ziarna słonecznika, suszone owoce, pestki dyni itd.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż do środka chleb. Piecz przez około 35 minut.
  6. Wyłącz piekarnik, jednak nie wyjmuj chleba od razu, by nie opadł. Poczekaj, aż lekko wystygnie.

Sprawdź:

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo