Biszkopt, który zawsze wychodzi. Sekret tkwi w tych kilku prostych krokach

Biszkopt to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast, który przy pomocy ciekawych dodatków, np. w postaci kremu czy owoców, można błyskawicznie zamienić w pyszny deser. Nic więc dziwnego, że przygotowuje się go często na ważne uroczystości rodzinne lub po prostu na niedzielny obiady. Jeśli już poświęcamy czas na pieczenie, warto mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Jak zrobić łatwy biszkopt, który zawsze wychodzi?

Jak zrobić łatwy biszkopt, który zawsze wychodzi?

Zrobienie idealnego puszystego biszkoptu wydaje się niekiedy niezmiernie skomplikowanym zadaniem. Okazuje się jednak, że w rzeczywistości to jeden z najłatwiejszych przepisów na deser, szczególnie jeśli dokładnie korzysta się ze sprawdzonych już instrukcji. Przepis na bardzo puszysty i niezawodny biszkopt znajdziemy m.in. na kanale Sprint Cooking. Ta receptura nie tylko gwarantuje nam kulinarny sukces, ale także oszczędzi sporo czasu.

Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Przepis na udany biszkopt

Wydaje się, że sekret tego przepisu (pochodzącego z kanału YouTube Sprint Cooking) polega przede wszystkim na prostocie składników i prostocie wykonania.

Składniki na biszkopt, który zawsze się udaje:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak wykonać najprostszy biszkopt, który zawsze się udaje?

  1. Do misy wbijamy cztery jajka i ubijamy przez około minutę. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Do spieniony jajek dodajemy cukier, stopniowo, przez około 5 minut, cały czas miksując.
  3. Po wsypaniu całego cukru, jajka nadal ubijamy przez następnie 5-6 minut, aż będą puszyste.
  4. Gdy masa jajeczna będzie lśniąca i gęsta, zaczynamy przesiewać do niej mąkę. Najlepiej zrobić to w kilku partiach.
  5. Następnie całość dokładnie, ale powoli mieszamy tak, aby nie było grudek mąki.
  6. Do jednej z porcji mąki wsypujemy proszek do pieczenia i powoli, przesiewając, również stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
  7. Ciasto wykładamy do tortownicy. Nie smarujemy jej boków, a papierem do pieczenia wykładamy jedynie spód blachy.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez – w małej tortownicy – 40-50 minut, a w większej nieco krócej.

Zobacz też:

Źródła:
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo