Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je zastąpić i zachować doskonały smak.

Soczyste kotlety mielone to zasługa nie tylko mięsa dobrej jakości, ale też odpowiednio dobranych dodatków. W wielu polskich domach jajko i bułka tarta to podstawa. Zdradzamy, jak w prosty sposób, zastąpić te dwa składniki.

Prosty przepis na mielone. Co można dodać do mięsa mielonego zamiast jajka i bułki tartej?

Przygotuj:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego wieprzowego, drobiowego lub wieprzowo-wołowego),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej,
  • około 300 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano.

Zaczynamy od obrania i podsmażenia na łyżce oleju, pokrojonej drobno cebuli. Gdy się zeszkli, odstawiamy ją do miski. Do ostudzonej cebuli wkładamy mięso, przyprawy i wodę. Całość dokładnie łączymy i na koniec dodajemy mąkę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Kotlety mielone bez jajka i bułki tartej. Przepis z wykorzystaniem płatków owsianych

Powyższy przepis to niejedyna opcja na przygotowanie mielonych w oryginalny sposób. Do przygotowania kotletów z płatkami potrzebne będzie:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 3 płaskie łyżki płatków owsianych,
  • 1 mała lub pół dużej cebuli,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół szklanki gorącej wody.

Płatki owsiane zalewamy wodą i zostawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na łyżce oleju. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Do ostygniętej cebuli dorzucamy mięso, przyprawy i płatki. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy kotlety. Podsmażamy je na oleju do zarumienienia. Później układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut.

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general