Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze minced pork cutlet served with potatoes and sauerk 2023 05 13 00 17 51 utc 1

Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze

W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je zastąpić i zachować doskonały smak.

Soczyste kotlety mielone to zasługa nie tylko mięsa dobrej jakości, ale też odpowiednio dobranych dodatków. W wielu polskich domach jajko i bułka tarta to podstawa. Zdradzamy, jak w prosty sposób, zastąpić te dwa składniki.

Prosty przepis na mielone. Co można dodać do mięsa mielonego zamiast jajka i bułki tartej?

Przygotuj:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego wieprzowego, drobiowego lub wieprzowo-wołowego),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej,
  • około 300 ml wody,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano.

Zaczynamy od obrania i podsmażenia na łyżce oleju, pokrojonej drobno cebuli. Gdy się zeszkli, odstawiamy ją do miski. Do ostudzonej cebuli wkładamy mięso, przyprawy i wodę. Całość dokładnie łączymy i na koniec dodajemy mąkę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Kotlety mielone bez jajka i bułki tartej. Przepis z wykorzystaniem płatków owsianych

Powyższy przepis to niejedyna opcja na przygotowanie mielonych w oryginalny sposób. Do przygotowania kotletów z płatkami potrzebne będzie:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego,
  • 3 płaskie łyżki płatków owsianych,
  • 1 mała lub pół dużej cebuli,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół szklanki gorącej wody.

Płatki owsiane zalewamy wodą i zostawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na łyżce oleju. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Do ostygniętej cebuli dorzucamy mięso, przyprawy i płatki. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy kotlety. Podsmażamy je na oleju do zarumienienia. Później układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 30 minut.