Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!

Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością wśród biesiadujących. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów. Jednym z tych szczególnie lubianych ze względu na wyjątkowy i pyszny smak są śledzie po wileńsku. Jak je przygotować? W czym tkwi sekret tego przepisu?

Czym charakteryzuje się śledź po wileńsku?

Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować śledzi po wileńsku, nie ma żadnych wątpliwości, że jest to danie jedyne w swoim rodzaju, bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Do przygotowania potrawy sprawdzą się w zasadzie wszystkie rodzaje śledzi, ale szczególnie poleca się śledzie matiasy, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym i doskonałym smakiem. Nie są też aż tak słone jak zwykłe śledzie (np. z beczki), więc nie trzeba ich zbyt długo moczyć.

Przepis na śledzie po wileńsku pozwoli zaserwować dobrze znaną rybę w nieco innym wydaniu, co na pewno urozmaici menu. Będzie to doskonały wybór na wigilijną kolację.

Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?

Śledzie po wileńsku przepis

Składniki:

  • 1 kg śledzi a’la matias,
  • 7 sztuk cebuli,
  • 20 dag koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 goździków.

Przepis na śledzie po wileńsku (z kanału YouTube Henia Foks):

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie moczymy w mleku przez około 2 godziny, a następnie płuczemy dokładnie i kroimy w paski.
  2. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy je delikatnie na oleju, na patelnie wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Podsmażoną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Śledzie i cebulę z koncentratem układamy w słoikach warstwowo – najpierw cebula i koncentrat, a potem kawałki śledzia itd.

Według niektórych śledzi przed przygotowaniem można wymoczyć również w wodzie. Nie brakuje jednak opinii, że zdecydowanie najlepiej smakują śledzie po wileńsku moczone w maślance. Jeśli więc ktoś chce spróbować nieco zmodyfikowanej wersji, wystarczy zamienić mleko na maślankę.

Zobacz: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce

Czytelnicy pytają o śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku jak zrobić?

Wystarczy na patelni podsmażyć cebule z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Następnie mieszankę tę układamy w słoiku i przekładamy kawałkami śledzi.

Sprawdź też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Muzyka na wesele

15 pytań do DJa weselnego

DJ na weselu to coraz bardziej popularna forma oprawy muzycznej na tego rodzaju przyjęciach. Coraz częściej można spotkać oferty w których DJ prowadzi imprezę na przykład z akordeonistą, gitarzystą lub...

Czytaj dalej →
Rodzice

Wszyscy jesteśmy dziećmi!

Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Stół weselny

Wczoraj pisałam o tym co powinno znajdować się na wiejskim stole weselnym i jak ten stół wiejski powinien wyglądać. Dzisiaj skoncentruję się na zwykłych stołach weselnych. Jak powinny wyglądać stoły...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo