Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością wśród biesiadujących. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów. Jednym z tych szczególnie lubianych ze względu na wyjątkowy i pyszny smak są śledzie po wileńsku. Jak je przygotować? W czym tkwi sekret tego przepisu?
Czym charakteryzuje się śledź po wileńsku?
Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować śledzi po wileńsku, nie ma żadnych wątpliwości, że jest to danie jedyne w swoim rodzaju, bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Do przygotowania potrawy sprawdzą się w zasadzie wszystkie rodzaje śledzi, ale szczególnie poleca się śledzie matiasy, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym i doskonałym smakiem. Nie są też aż tak słone jak zwykłe śledzie (np. z beczki), więc nie trzeba ich zbyt długo moczyć.
Przepis na śledzie po wileńsku pozwoli zaserwować dobrze znaną rybę w nieco innym wydaniu, co na pewno urozmaici menu. Będzie to doskonały wybór na wigilijną kolację.
Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Śledzie po wileńsku przepis
Składniki:
- 1 kg śledzi a’la matias,
- 7 sztuk cebuli,
- 20 dag koncentratu pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 10 goździków.
Przepis na śledzie po wileńsku (z kanału YouTube Henia Foks):
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w mleku przez około 2 godziny, a następnie płuczemy dokładnie i kroimy w paski.
- Cebule kroimy w piórka i podsmażamy je delikatnie na oleju, na patelnie wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Podsmażoną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
- Śledzie i cebulę z koncentratem układamy w słoikach warstwowo – najpierw cebula i koncentrat, a potem kawałki śledzia itd.
Według niektórych śledzi przed przygotowaniem można wymoczyć również w wodzie. Nie brakuje jednak opinii, że zdecydowanie najlepiej smakują śledzie po wileńsku moczone w maślance. Jeśli więc ktoś chce spróbować nieco zmodyfikowanej wersji, wystarczy zamienić mleko na maślankę.
Zobacz: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce
Czytelnicy pytają o śledzie po wileńsku
Wystarczy na patelni podsmażyć cebule z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Następnie mieszankę tę układamy w słoiku i przekładamy kawałkami śledzi.
Sprawdź też:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!
Suknia ślubna
Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...
Czytaj dalej →Sukienka dla świadkowej
Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...
Czytaj dalej →Wieczór kawalerski
Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...
Czytaj dalej →