Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością wśród biesiadujących. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów. Jednym z tych szczególnie lubianych ze względu na wyjątkowy i pyszny smak są śledzie po wileńsku. Jak je przygotować? W czym tkwi sekret tego przepisu?
Czym charakteryzuje się śledź po wileńsku?
Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować śledzi po wileńsku, nie ma żadnych wątpliwości, że jest to danie jedyne w swoim rodzaju, bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Do przygotowania potrawy sprawdzą się w zasadzie wszystkie rodzaje śledzi, ale szczególnie poleca się śledzie matiasy, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym i doskonałym smakiem. Nie są też aż tak słone jak zwykłe śledzie (np. z beczki), więc nie trzeba ich zbyt długo moczyć.
Przepis na śledzie po wileńsku pozwoli zaserwować dobrze znaną rybę w nieco innym wydaniu, co na pewno urozmaici menu. Będzie to doskonały wybór na wigilijną kolację.
Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?
Śledzie po wileńsku przepis
Składniki:
- 1 kg śledzi a’la matias,
- 7 sztuk cebuli,
- 20 dag koncentratu pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 10 goździków.
Przepis na śledzie po wileńsku (z kanału YouTube Henia Foks):
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w mleku przez około 2 godziny, a następnie płuczemy dokładnie i kroimy w paski.
- Cebule kroimy w piórka i podsmażamy je delikatnie na oleju, na patelnie wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Podsmażoną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
- Śledzie i cebulę z koncentratem układamy w słoikach warstwowo – najpierw cebula i koncentrat, a potem kawałki śledzia itd.
Według niektórych śledzi przed przygotowaniem można wymoczyć również w wodzie. Nie brakuje jednak opinii, że zdecydowanie najlepiej smakują śledzie po wileńsku moczone w maślance. Jeśli więc ktoś chce spróbować nieco zmodyfikowanej wersji, wystarczy zamienić mleko na maślankę.
Zobacz: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce
Czytelnicy pytają o śledzie po wileńsku
Wystarczy na patelni podsmażyć cebule z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Następnie mieszankę tę układamy w słoiku i przekładamy kawałkami śledzi.
Sprawdź też: