Jak przygotować śledzie po wileńsku? Ten przepis to prawdziwy świąteczny hit!

Są dwie szczególne ryby, których nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach. Mowa oczywiście o karpiu i śledziach, które często – obok barszczu i pierogów – cieszą się największą popularnością wśród biesiadujących. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów. Jednym z tych szczególnie lubianych ze względu na wyjątkowy i pyszny smak są śledzie po wileńsku. Jak je przygotować? W czym tkwi sekret tego przepisu?

Czym charakteryzuje się śledź po wileńsku?

Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować śledzi po wileńsku, nie ma żadnych wątpliwości, że jest to danie jedyne w swoim rodzaju, bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Do przygotowania potrawy sprawdzą się w zasadzie wszystkie rodzaje śledzi, ale szczególnie poleca się śledzie matiasy, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym i doskonałym smakiem. Nie są też aż tak słone jak zwykłe śledzie (np. z beczki), więc nie trzeba ich zbyt długo moczyć.

Przepis na śledzie po wileńsku pozwoli zaserwować dobrze znaną rybę w nieco innym wydaniu, co na pewno urozmaici menu. Będzie to doskonały wybór na wigilijną kolację.

Zobacz: Jak zawekować bigos w słoiki? Lepiej w garnku czy w piekarniku?

Śledzie po wileńsku przepis

Składniki:

  • 1 kg śledzi a’la matias,
  • 7 sztuk cebuli,
  • 20 dag koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 10 goździków.

Przepis na śledzie po wileńsku (z kanału YouTube Henia Foks):

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie moczymy w mleku przez około 2 godziny, a następnie płuczemy dokładnie i kroimy w paski.
  2. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy je delikatnie na oleju, na patelnie wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Podsmażoną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Śledzie i cebulę z koncentratem układamy w słoikach warstwowo – najpierw cebula i koncentrat, a potem kawałki śledzia itd.

Według niektórych śledzi przed przygotowaniem można wymoczyć również w wodzie. Nie brakuje jednak opinii, że zdecydowanie najlepiej smakują śledzie po wileńsku moczone w maślance. Jeśli więc ktoś chce spróbować nieco zmodyfikowanej wersji, wystarczy zamienić mleko na maślankę.

Zobacz: Czym zastąpić serek philadelphia? Zamiennik pewnie masz w lodówce

Czytelnicy pytają o śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku jak zrobić?

Wystarczy na patelni podsmażyć cebule z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz goździków, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Następnie mieszankę tę układamy w słoiku i przekładamy kawałkami śledzi.

Sprawdź też:

Źródła:

Dodaj komentarz

Suknie Ślubne

Suknia ślubna

Suknia ślubna: wymarzona, wyśniona, albo wręcz przeciwnie – wielki znak zapytania. Podpowiadamy, jaki fason sukni ślubnej będzie najlepszy i na co zwrócić uwagę podczas przymiarek. Decyzja dotycząca wyboru sukni ślubnej jest jedną...

Czytaj dalej →
Sukienki na wesele dla świadkowej

Sukienka dla świadkowej

Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...

Czytaj dalej →
Wieczór kawalerski i panieński

Wieczór kawalerski

Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo