Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Jak zrobić jagodzianki? Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Dowiedz się, jak łatwo można zrobić te smaczne wypieki, które z całą pewnością podbiją podniebienie wszystkich Twoich domowników. Poznaj listę składników i zrób je we własnym domu.

Bułeczki z jagodami

Przepisy na bułki z jagodami to żadna nowość we współczesnym świecie. Istnieje wiele metod ich wytworzenia, jednak produkt zwykle wychodzi ostatecznie dość podobny. Możliwa jest modyfikacja samego przepisu, a w konsekwencji dodanie wielu innych składników, które mają szansę polepszyć smak jagodzianek. Istnieją różne przepisy na bułeczki z jagodami, które posiadają takie dodatki, jak kruszonka. Ma ona zastosowanie raczej dekoracyjne, może jednak w znaczący sposób poprawić wizualnie gotowe wypieki. Aby stworzyć pyszne jagodzianki, należy przygotować następujące składniki:

  • Drożdże – 40 g (świeżych),
  • Mleko – 200 ml,
  • Mąka pszenna – 500 g,
  • Jajka – 5,
  • Zwykły cukier, lub cukier puder – 100 g,
  • Masło 100 g,
  • Jagody – 150 g,
  • Lukier (opcjonalne).

Sprawdź: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki

Jak zrobić bułeczki z jagodami? Aby własnoręcznie wykonać te małe słodkie łakocie, wystarczą tak naprawdę produkty, które jesteś w stanie znaleźć w swoim domu. Aby zrobić szybkie jagodzianki, należy najpierw wyjąć drożdże z lodówki i dać im się nieco ogrzać. Następnie należy je pokruszyć, wsypać do kubka i zalać ciepłym mlekiem mniej więcej do połowy jego objętości. Dodajemy wtedy 2 łyżeczki mąki i 1 cukru. W następnym kroku należy dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Poleca się tutaj umieścić taki kubek w ciepłej wodzie, co znacząco ulepszy rozwój samych drożdży. W ten sposób możemy wykonać dobre ciasto drożdżowe na jagodzianki.

Drugim krokiem będzie ubicie jajek i żółtek na tzw. kogel-mogel. Tworzy się to w bardzo prosty sposób, wystarczy jedynie oddzielić żółtka od białek, te pierwsze wrzucić do szklanki lub miski, dodać cukier, a następnie użyć miksera lub trzepaczki. Powstała puszysta piana jest właśnie tym, co będzie nam potrzebne w dalszych działaniach.

Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki do dużej miski. Następnie należy dodać wcześniej przygotowane drożdże, resztę mleka, oraz wszystko ubić z koglem-moglem i ostudzonym masłem. Ubicie ciasta i odstawienie go na 90 minut to kolejne etapy produkcji jagodzianek.

Zobacz: Czy można zamrozić pączki?

Kiedy ciasto jest gotowe?

Warto wyłożyć ciasto w jakieś miejsce w celu pozbycia się w nim grudek. W kolejnym kroku należy uformować kulę i podzielić wykonane ciasto na około 15 równych części. Następnie warto mieć już pod ręką przygotowane jagody. Każdą z części należy rozpłaszczyć, a następnie umieścić w nich około 3 łyżeczki jagód. Jak formować jagodzianki? Całość zamykamy krawędziami, coś na wzór lepienia pierogów, a następnie należy położyć je łączeniem do dołu na papierze do pieczenia.

Jagodzianki drożdżowe są prawie gotowe. Następny krok to ich pieczenie. Bułki jagodowe ustawiać w pewnym odstępie od siebie. Warto w tym celu użyć dwóch blach, ponieważ najlepiej będzie ustawić na każdej po 8 jagodzianek. Nasze szybkie bułeczki drożdżowe z jagodami należy następnie zostawić na około 30 minut w celu ich małego podrośnięcia. 

Jak upiec jagodzianki? Wystarczy ustawić piekarnik na 180 stopni, najlepiej metodą góra dół bez termoobiegu. Następnie warto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem same jagodzianki. Piec przez około 18 minut, a potem wyjąć i udekorować według uznania.

Sprawdź: Jak nadziewać pączki?

Jak zrobić jagodzianki?

Jak więc widać, przedstawiony przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami jest dość prosty, a umożliwia uzyskanie bardzo słodkiej i dobrej potrawy, która szczególnie powinna przypaść do gustu dzieciom. Jagodzianki sprawdzą się idealnie na takie okazje, jak urodziny, tłusty czwartek czy pójście w gości. Oczywiście w internecie można się natknąć na szereg innych przepisów, które oferują wiele dodatkowych elementów. Warto poeksperymentować i stworzyć własny prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki.

Zobacz: Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]

Rodzice pytają o prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki:

Jak lepić jagodzianki?

Jagodzianki można lepić podobną metodą, jak przy lepieniu pierogów. Ważną kwestią jest odpowiednie ułożenie ich na papierze do pieczenia.

Jak przygotować jagody do jagodzianek?

W celu przygotowania bardziej wygodnego nadzienia można je opłukać na sitku, pod bieżącą wodą. Następnie warto odcedzić je, odsączyć za pomocą papierowego ręcznika i umieścić w miseczce lub słoiku. Ostatnim krokiem będzie dodanie mąki i cukru i wymieszanie całości.

Co zrobić, żeby jagodzianki nie pękały?

Pękanie jagodzianek podczas pieczenia to dość powszechny problem. Przede wszystkim warto zwracać uwagę przy lepieniu, aby mąka nie dostała się w łączenia. Przed samym procesem pieczenia warto je posmarować żółtkiem, wymieszanym z mlekiem.

Jak zrobić ciasto drożdżowe na jagodzianki?

Aby wykonać ciasto drożdżowe na jagodzianki, warto zastosować podany w artykule przepis. Drożdże należy pokruszyć, włożyć do kubka, następnie dodać odpowiednią ilość mleka, cukru i mąki. Całość wymieszać i na chwilę odstawić w ciepłe miejsce.

Ile piecze się bułki z jagodami?

Jagodzianki piecze się około 18 minut. Ta wartość może się różnić w zależności od dostępnych możliwości samego piekarnika.

Ile kalorii ma jagodzianka?

Średnio przyjmuje się, że jedna jagodzianka posiada 379 kcal.