Książka kucharska dla małych alergików i ich mam

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 26)
  • Autor
    Wpisy
  • #92533

    klucha

    Stwórzmy w jednym wątków ksiażkę kucharską dla naszych małych alergików oraz mam karmiących.
    Podlinkuję m.in. kilka watków z DI, jeżeli znacie jakieś fajne przepisy czy stronki podzielcie się nimi 🙂

    Nalezy pamiętać, że przepisy na posiłki dla uczulonych na pokarmy i inne alergeny (np. pyłki roślin) powinny być opracowane indywidualnie, dla konkretnej osoby.

    #1763825

    gabrycha

    Świetny pomysł,szkoda tylko,że taki narazie żaden odzew,a przeciez sporo jest na naszym forum dzieci alergicznych,ale moze jakoś się rozkręci:)

    Trochę przepisów mam wypróbowaych i nie,postaram się coś dopisać jeszcze w wolnej chwili a narazie

    RACUCY DROŻDŻOWE

    4 średniej wielkości jabłka
    4 łyżki cukru
    4 czybate łyżki mąki kukurydzianej
    8 niezbyt płaskich łyżek mąki przennej
    1 dag drożdży
    0,5szkl ciepłej wody

    Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru,mąki i ciepłej wody,odstawiamy aż podrosną.Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach,dodajemy cukier i mieszamy.Dodajemy obie mąki i wyrośnięte odrobinę drożdze.Mieszamy i dolewamy tyle ciepłej wody aby ciasto miało konsystencję ciasta na placki ziemniaczane(ilość wody zależna od soczystości jabłek)Odstawiamy i dajemy odpocząć ok 20 minut.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

    Dziś robiłam z drożdży instant i też wyszły ok,sypnęłam płaską łyżeczkę.

    CIASTO DROŻDŻOWE

    500kg mąki tortowej(robię ze zwykłej przennej)
    40 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 bardzo płaska łyżeczka soli
    4 łyżki oleju.

    Porządnie wyrabiamy ciasto drożdżowe,wkładamy do foremki keksowej i odstawiamy do wyrośnięcia.Piekę ok 1 godziny w 200 stopniach,ale wszystko zależy od piekarnika i wielkości foremki.Najlepiej po 30 minutach sprawdzać.Ja moje pierwsze wyjełam surowe i musiałam dopiekać:o



    #1763826

    gabrycha

    CHLEBEK

    500 kg mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    300ml wody
    50ml oliwy
    30 gram mąki

    Drożdże z cukrem wyrobić w letniej wodzie
    Mąke wsypać do miski,dodać sól,wyrośnięte drożdże i oliwę.Składniki dokładnie wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce na ok 1-2h.Ciasto położyć na blacie,ugniatać i uformować na blasze.Można posypać świeżym rozmarynem.Placek włożyć do piekarnika na ok 20 minut w 180 stopniach.
    Zamiast oliwy można spokojnie użyć oleju.

    #1763827

    gabrycha

    BABECZKI

    300gram mąki
    pół szklanki cukru(w orginale 1 szklanka,dla nas zdecydowanie za słodkie)
    200 ml mleka modyfikowanego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Wymieszać wszystkie składniki.Dodać mleko i olej.Starannie wymieszać.Ciasto nakładać do starannie wysmarowanych tłuszczem foremek.Piec w dolnej części piekarnika ok 40 minut w 200 stopniach(i znów tu zależy od piekarnika).Ostatnio po upieczeniu wcisnęłam do upieczonych już babeczek dżem,tez wyszło smacznie.

    #1763828

    vinga

    Naleśniki:
    2 szkl. wody
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli

    Mieszamy jak zwykłe naleśniki i smażymy, nawet cała rodzina czasami zmuszona do zjedzenia takich, z dodatkiem dżemu całkiem zjadliwe 😉

    #1763829

    gabrycha

    NALEŚNIKI

    200ml wody ew mleka modyfikowanego
    1/2 szkl mąki
    szczypta soli

    Wymieszać do konsystencji gęstej śmietany,smażyć na oliwie.Podawać z dżemem.



    #1763830

    gabrycha

    CIASTO CZEKOLADOWE

    2 szklanki mąki
    szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100ml mleka modyfikowanego
    pół szklanki oleju
    100ml wody

    Wymieszać wszystkie suche składniki.Dodać mleko,olej i wodę.Starannie wymieszać.Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczemi posypanej mąką formy.Pieczemy ok 40 minut w dolnej części piekarnika.Sprawdzić patyczkiem,u mnie po 40 minutach ciasto było surowe piekę ok godziny.

    #1763831

    kamieniek

    placki bananowe

    Placki bananowe:
    1 jajo
    przyprawy
    mąka pszenna 1 łyżka
    mąka kukurydziana 1 łyżka
    1 duży, bardzo dojrzały banan

    1 jajko roztrzepać z dwiema łyżkami wody, szczyptą kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru, soli, kopiata łyżka mąki pszennej plus kopiata łyżka mąki kukurydzianej (można na samej kukurydzianej), do tego 1 rozgnieciony widelcem duży banan. Lekko zamieszać. Smażyć na łyżce oleju. Im większy banan tym lepsze placki. Placki są przepyszne.

    #1763832

    Anonim

    Pasta słonecznikowa do chleba:
    – 3/4 szklanki słonecznika
    – 2 łyżki płatków owsianych
    – łyżka natki pietruszki
    – ząbek czosnku
    – 2 łyżki oleju lnianego
    – sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny, sos sojowy (do smaku)

    Słonecznik i płatki ugotować w 1,5 szklanki wody (ok. 10 minut),jak wystygnie zmiksować z pozostałymi składnikami na gęstą papkę.

    #1763833

    klucha

    CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY

    CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY
    [LIST]
    [*]1 kg mąki krupczatki
    [*]0,5 kg mąki kukurydzianej
    [*]szklanka otrębów pszennych lub płatków owsianych
    [*]kostka margaryny
    [*]szklanka cukru
    [*]1-1,5 łyżeczki sody rozprowadzonej w kilku łyżeczkach wody
    [*]można dodać 1-2 szklanki miodu i zapach waniliowy[/LIST]W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą i otręby. Roztapiamy miód, margarynę i cukier. Mieszamy wszystko razem (z sodą) i zagniatamy ciasto. Po wykrojeniu foremkami lub pokrojeniu w kwadraty pieczemy 10-15 minut. Można przyozdobić lukrem (szklanka cukru pudru z odrobiną wody).



    #1763834

    anetka-sweet

    szkoda ze nie zajzalam tu wczesniej.kuba tez jest alergikiem i mam problem co mu dawac.w prawdzie jakby mu troche mija i moge dawac zwykla make i np nalesniki na zwyklym mleku bo juz nie sa tak duze te zmiany skorne ale wolalabym tego calkie unikanac bo to nieprzyjemne dal dziecka.i mam do was pytanie.czy mleko kozie mozna podawac dziecku bez obaw?ja jestem w anglii i lekarz przepiasal mleko dla alergikow juz 2 rodzaj probujemy ale mlody nie chce go za nic pic bo okropne niesamowicie juz sam zapach przprawia mnie o mdlosci.na soje tez uczulony.a jak z tym kozim,bo mam mi powiedziala ze nie mozna calkowicie zastapc nim modyfikwanego

    #1763835

    klucha

    Zamieszczone przez anetka_sweet
    szkoda ze nie zajzalam tu wczesniej.kuba tez jest alergikiem i mam problem co mu dawac.w prawdzie jakby mu troche mija i moge dawac zwykla make i np nalesniki na zwyklym mleku bo juz nie sa tak duze te zmiany skorne ale wolalabym tego calkie unikanac bo to nieprzyjemne dal dziecka.i mam do was pytanie.czy mleko kozie mozna podawac dziecku bez obaw?ja jestem w anglii i lekarz przepiasal mleko dla alergikow juz 2 rodzaj probujemy ale mlody nie chce go za nic pic bo okropne niesamowicie juz sam zapach przprawia mnie o mdlosci.na soje tez uczulony.a jak z tym kozim,bo mam mi powiedziala ze nie mozna calkowicie zastapc nim modyfikwanego

    podlinkuję ci artykuł

    [QUOTE]
    Możliwości zastępowania mleka krowiego

    [LIST]
    [*]Mleko kozie jest tolerowane przez większość uczulonych na mleko krowie i może być używane zastępczo do wszystkich celów gospodarczych. W przypadku dzieci, które przez długie okresy są odżywiane wyłącznie lub głównie mlekiem kozim, konieczne są regularne badania krwi, aby w porę rozpoznać anemię wywołaną piciem mleka koziego (bardzo rzadka).
    [*]Mleko owcze nie jest szeroko dostępne, ale nadaje się równie dobrze jak mleko kozie.
    [*]Mleko klaczy ze względu na swój skład nadaje się bardzo dobrze dla dzieci i osób z wrażliwą skórą. Można je sprowadzać w postaci zamrożonej.
    [*]Mleko sojowe zawiera wartościowe białka roślinne i używane jest do produkcji pokarmów bezmlecznych dla niemowląt (Milupa-Som, Bebenago, Lactopriv). W sklepach ze zdrową żywnością można otrzymać produkty z mleka sojowego w różnych postaciach.
    [*]Hypoalergiczne pokarmy dla niemowląt (Beba-HA, Aptamil-HA) są dość drogie i muszą być niekiedy testowane. [/QUOTE][/LIST]oraz:



    #1763836

    anetka-sweet

    Zamieszczone przez Klucha
    podlinkuję ci artykuł

    [/LIST]oraz:

    dziekuje ci za linki.nie znalazlam wczesniej czegos takiego.i troche sie zdziwilam czytajac to.nie wiedzialam ze az tak silne moga byc alergie.kuba ma azs ale nei do tego stopnia.ale przydalo mi sie.i teraz wiem ze faktycznie nie jest calkiem bezpieczne podawanie tylko mleka koziego.wiec bede musiala mu jakos na zmiane dawac moze w kaszce na gesto nie ejst az takei okropne to proszkowane.jeszcze raz dziekuje za cenne linki

    #1763837

    klucha

    Zupa Krem z brukselki
    1 kg Brukselki
    0,5 mleka sojowego
    sól pieprz,
    1 łyżka jogurtu naturalnego

    Umytą i oczyszczoną brukselkę zalać mlekiem sojowym i gotować do miękkości. następnie zmiksować blenderem, jeżeli będzie za gęsta rozcieńczyć jeszcze mlekiem sojowym i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować łyżką jogurtu.

    Kotlety mielone dla uczulonych na mąkę pszenną i jajka
    Mielona wieprzowina i wołowina przy dłuższym wyrabianiu staje się kleista. Można takie kotlety spanierować w płatkach kukurydzianych lub w płatkach owisanych, oczywiście należy takie mięso doprawić do smaku piepzem i solą, dodać do niego smażoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. A następnie smażyć na małym ogniu aby się nie przypaliły

    ZUPA JARZYNOWA (KRUPNIK) BEZ WYWARU Z MIĘSA
    0,5 kg ziemniaków
    3 marchewki
    ćwierć selera
    1 pietruszka
    3 łyżki drobnej kaszy
    łyżeczka soli, łyżeczka oliwy lub margaryny, pieprz (może być też bez pieprzu).

    Ziemniaki pokrojone lub całe gotujemy z solą ok. 1 godz. (można je potem rozgnieść na drobną papkę). Grubo startą marchew, seler i pietruszkę podsmażamy z oliwą ok. 5 minut. Po usmażeniu mieszamy z kaszą i ziemniakami i gotujemy do miękkości wszystkich składników.

    PIECZEŃ Z WIEPRZOWINY – KARKÓWKA Z MIELONYM MIĘSEM
    1-1,5 kg karkówki
    30 dkg mielonego mięsa (przygotowanego w domu)
    1 cebula (może być bez cebuli)
    sól, łyżka smalcu, ew. pieprz i majeranek.

    Karkówkę odkrajamy od kości, mielone mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i przyprawiamy. Mielone mięso zawijamy w karkówkę i wiążemy nitką. Jeszcze raz przyprawiamy (ale bez przesady) i pieczemy ok. 1-1,5 godz. w aluminiowej folii – dokładnie zawinięte, z dodatkiem smalcu i kilku łyżek wody. Upieczone mięso można podawać na gorąco z ziemniakami lub, po ostudzeniu, zamiast wędliny. Żeby mięso nie było zbyt suche, wyjmujemy je z folii po ostudzeniu!

    CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY
    1 kg mąki krupczatki
    0,5 kg mąki kukurydzianej
    szklanka otrębów pszennych lub płatków owsianych
    kostka margaryny
    szklanka cukru
    1-1,5 łyżeczki sody rozprowadzonej w kilku łyżeczkach wody
    można dodać 1-2 szklanki miodu i zapach waniliowy.

    W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą i otręby. Roztapiamy miód, margarynę i cukier. Mieszamy wszystko razem (z sodą) i zagniatamy ciasto. Po wykrojeniu foremkami lub pokrojeniu w kwadraty pieczemy 10-15 minut. Można przyozdobić lukrem (szklanka cukru pudru z odrobiną wody).

    #1763838

    magda-krolik

    Ankieta przywidziana dla osób dorosłych cierpiących na alergię pokarmową i/lub mających dzieci z tą dolegliwością.

    Szanowni Państwo, prowadzę badania nad znakowaniem opakowań produktów spożywczych w aspekcie alergii pokarmowej oraz umiejętnością czytania etykiet. Wyniki tych badań pozwolą zanalizować czy opakowania produktów spożywczych są odpowiednio oznakowane i jak oceniają to potencjalni konsumenci deklarujący stosowanie diety eliminacyjnej ze względu na jakiś składnik. Badania są anonimowe, a ich wyniki zostaną wykorzystane jedynie w celach naukowych (praca magisterska). Bardzo proszę u udzielenie szczerych i przemyślanych odpowiedzi na poniższe pytania.

    Oto link:

    Dziękuję za poświęcenie kilku minut…

    Sama jestem alergikiem pokarmowym, wiec wiem co to znaczy

    Pozdrawiam,
    Magda

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 26)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close