Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a niesłusznie. Dlaczego warto korzystać z pokrzyw? W jakiej formie je spożywać? Czy pokrzywa jest dozwolona w ciąży i w okresie karmienia maluszka piersią?
Pokrzywa to roślina, która towarzyszy ludziom od zarania dziejów. Była opisywana już w Biblii, a o jej właściwościach rozpisywali się starożytni medycy, w tym ojciec medycyny, czyli Hipokrates. Chociaż na pozór jest wroga człowiekowi (wielu z was z pewnością pamięta bolesne spotkania z jej parzącymi liśćmi) to jednak pokrzywa ze względu na swoje właściwości jest prawdziwym darem natury.
Pokrzywa: właściwości
Pokrzywa bardzo często wykorzystywana jest w kosmetyce. Jej liście bogate są w chlorofil, który jest składnikiem kremów, maści i toników. Ma właściwości odświeżające i ściągające cerę. Ponadto świetnie wpływa na włosy, które mają skłonność do przetłuszczania się. Skutecznie pomaga również w walce z łupieżem ze względu na swój pozytywny wpływ na skórę głowy.
Pokrzywa od stuleci stosowana jest w przypadkach krwawień. Jej składniki mają właściwości tamujące nadmierny upływ krwi. Należą do nich witamina K, garbniki i flawonoidy, które mają działanie przeciwkrwotoczne. Dawniej stosowano ją przy krwotokach z nosa, płuc, nerek, jelit, a także z dróg rodnych. Dzisiaj właściwości te są wykorzystywane głównie w przypadku obfitych i bolesnych miesiączek, na które lekarze polecają picie roztworów z liści pokrzywy.
Zobacz też:
Pokrzywa jest przydatna w leczeniu cukrzycy typu 2, czyli sytuacji, gdy komórki są odporne na insulinę. W liściach pokrzywy znajdują się składniki, które obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto zwiększają one poziom hemoglobiny, przez co spożywanie jej jest pomocne w przypadku leczenia anemii, a regularna suplementacja może nawet anemii zapobiec. Duża ilość chlorofilu w składzie pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu.
Ponadto ta roślina ma działanie moczopędne. Jest pomocna w sytuacjach zatrzymywania wody w organizmie, regularne jej spożywanie pomaga pozbyć się obrzęków. Zwiększone oddawanie moczu pomaga także oczyszczać organizm z toksyn, przez co pokrzywa polecana jest w kuracjach oczyszczających. Pokrzywa chroni nerki i pozwala im się oczyszczać. Zalecana jest w kuracjach przy stanach zapalnych nerek i układu moczowego, skąpomoczu i kamicy nerkowej.
W pokrzywie znajduje się spora ilość witaminy C, a także witaminy B2, która ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tych witamin pokrzywa zawiera w sobie beta-karoten, wapń, żelazo, potas, fosfor, sód i jod.
Pokrzywa w ciąży
Pokrzywa może pomóc przyszłej mamie w sytuacji, gdy jej ciało zatrzymuje wodę i jest opuchnięte. Mają na to wpływ jej opisane wyżej właściwości moczopędne. Ponadto pokrzywa pobudza wydzielanie soków żołądkowych i poprawia pracę jelit. Z uwagi na rosnący poziom progesteronu w ciąży, przyszłe mamy bardzo często borykają się z rozleniwieniem pracy układu trawiennego, przez co pojawiają się niestrawność, wzdęcia, a także zaparcia. Tymczasem pokrzywa pobudza układ pokarmowy do pracy i dolegliwości te zanikają lub znacząco się zmniejszają.
Pokrzywa wzmacnia także układ odpornościowy. Stymuluje leukocyty, które zaczynają działać antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jej składzie znajduje się wiele witaminy C, która jest sprzymierzeńcem układu immunologicznego. Jego poprawna praca jest kluczowa w okresie ciąży, gdy wszelkie przeziębienia i infekcje są szczególnie niewskazane. Wsparcie odporności naturalnymi sposobami, takimi właśnie jak picie pokrzywy, pomaga uniknąć niepotrzebnego przyjmowania tabletek.
Pokrzywa ma także korzystny wpływ na górne drogi oddechowe. Ułatwia odkrztuszanie flegmy w przypadku infekcji w ciąży, w czym skutecznie zastępuje leki.
Pokrzywa a karmienie piersią
Spożywanie pokrzywy w okresie karmienia piersią jest wskazane dla mam, które borykają się z problemami laktacyjnymi. Badania wskazują, że pokrzywa może mieć właściwości zwiększające ilość produkowanego pokarmu. Co więcej wzmacnia organizm, co tuż po porodzie jest bardzo ważne.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią
Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Czy jeść pomelo w ciąży i podczas karmienia piersią?
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest największym owocem z rodziny cytrusów. Choć mniej słodki niż jego “brat” grejpfrut, owoc ten jest pełen wartości odżywczych i a jego spożywanie zaleca...
Czytaj dalej →Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią
Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Łosoś wędzony w ciąży i podczas karmienia piersią
Łosoś nazywany jest królem wszystkich ryb. Smakuje wyśmienicie w każdej formie – czy to pieczony, smażony, grillowany, gotowany, a nawet surowy jako dodatek do sushi. Szczególnie lubiany przez Polaków jest...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →