Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny i lubiany w Polsce przysmak. Znane są również jako chrust oraz kreple. To tradycyjny przysmak, powszechny w Polsce, na Litwie oraz w Niemczech. Ciastka mają kształt kokardki i są smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane cukrem pudrem. Najczęściej wykonuje się je w Tłusty Czwartek i – podobnie jak pączki – są nierozerwalnie związane z tym dniem.
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, kiedy to wedle tradycji chrześcijańskiej rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Wówczas dozwolone jest nieograniczone objadanie się, a wiele osób nie wyobraża sobie wprost Tłustego Czwartku bez faworków! Pojawia się jednak pytanie co zrobić aby faworki były kruche? Skąd bierze się za twarde ciasto na faworki? Oto krótki poradnik dla tych, którzy planują samodzielnie przygotować tłustoczwartkowy chrust!
Dlaczego faworki wyszły twarde?
Warto wiedzieć, że ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest rzeczywiście dość twarde – zawsze. Twarde ciasto na faworki trzeba po prostu mocniej wyrobić. Potrzeba do tego trochę siły – kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta. Trzeba je ugniatać aż do momentu gdy utworzy gładką masę. Twarde faworki to też problem osób, które zapominają o napowietrzeniu ciasta – powinno leżakować, a następnie trzeba je kilka razy uderzać wałkiem aż do rozpłaszczenia, ponownie zwinąć i czynność kilka razy powtórzyć. Można to zrobić już na etapie zagniatania. Jakie powinno być ciasto na faworki? Konsystencja nie powinna być ani zbyt twarda, zbita, ani też zbyt kleista.
Co zrobić, gdy ciasto na faworki jest za twarde?
Gdy ciasto na faworki jest za twarde, można do niego dodać nieco więcej śmietany – to powinno pomóc. Możliwe, że trzeba będzie go jeszcze wyrobić – ciasto zawsze jest twarde na początku, jednak później jego konsystencja się zmienia. Jest to wynik odpowiedniego, mocnego ugniatania. Tradycyjnie ciasto powinno zawierać mąkę pszenną, jaja lub żółtka, masło lub margarynę oraz śmietanę, a także trochę spirytusu lub 6-procentowego octu. Brak któregoś składnika może decydować o niewłaściwej konsystencji ciasta. Możliwe też, że proporcje są niewłaściwe, albo że składniki nie zostały wyjęte z lodówki. To bardzo ważne, jeśli nie chcemy by ciasto się kleiło. Ten zabieg sprawi też, że ciasto będzie przyjemnie kruche – dokładnie takie jakie powinno być.
Co zrobić, żeby faworki były kruche?
Dlaczego faworki nie są kruche? Powodów może być kilka! Warto pamiętać, że istnieją pewne zasady wyrabiania ciasta, których warto przestrzegać – inaczej chrust może się nie udać. Bardzo istotna jest odpowiednia temperatura składników – powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Ważny jest też ich wybór – na przykład warto użyć mąki tortowej typu 450. Faworki za twarde to również te, które już w trakcie smażenia wchłonęły zbyt wiele tłuszczu. Dodanie alkoholu lub octu do ciasta sprawia, że pochłania ono mniej tłuszczu – w efekcie chrust wychodzi lżejszy, bardziej puszysty i kruchy. Niektórzy narzekają na zbyt kruche ciasto na faworki, jednak jest ono zdecydowanie lepsze niż ciasto na faworki za twarde. Taka sytuacja to wręcz efekt długiego napowietrzania – sprawi, że usmażony chrust również będzie chrupki i kruchy.
Rodzice pytają o ciasto na faworki:
Jak przechować faworki na drugi dzień?
Faworki powinny być przechowywane w suchym miejscu – jeśli staną się wilgotne, szybko stwardnieją. Nie należy ich więc przechowywać w lodówce. Można je zostawić na stole lub przełożyć do pojemnika i zamknąć w szafce. Lepiej jednak ich nie przykrywać i posypać cukrem pudrem dopiero przed zjedzeniem.
Dlaczego faworki wychodzą twarde?
Twarde faworki mogą być efektem niezbyt długiego wyrabiania ciasta, które wymaga silnego ugniatania oraz napowietrzania. Ponadto nie należy smażyć chrustu gdy ciasto jest zbyt ciepłe – musi zostać odłożone na chwilę i zaczekać czy to w temperaturze pokojowej, czy też w lodówce. Inaczej faworki wyjdą twarde.
Twarde faworki – dlaczego?
Ciasto na faworki trzeba mocno i długo wyrabiać. Trzeba je też napowietrzyć. Po wyrobieniu powinno zostać odstawione do leżakowania i przez ten czas ostygnąć. Nie używamy do jego wyrabiania ciepłych produktów (wyciągamy je z lodówki) i nie smażymy faworków z ciasta ciepłego. Inaczej wyjdą twarde!
Co zrobić, żeby faworki nie były twarde?
Jeśli nie chcemy by faworki były twarde, trzeba użyć odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach i pamiętać o należytym wyrobieniu ciasta. Napowietrzamy je albo rozwałkowując, albo kilkakrotnie uderzając wałkiem i zwijając ponownie. Nie smażymy nigdy faworków z ciepłego ciasta. Pamiętajmy też o dodaniu alkoholu lub octu.
Co zrobić żeby faworki były miękkie?
Tradycyjne faworki powinny być kruche, chrupkie. Czasem wychodzą zbyt twarde, jednak jest to efekt zbyt krótkiego wyrabiania, pominięcia dodatku alkoholu lub octu (które sprawiają, że ciastka mniej chłoną tłuszcz) lub smażenia faworków z ciepłego ciasta. Po upieczeniu trzeba je też odsączyć.
Dlaczego chrusty są twarde?
Chrust powinien być kruchy, ale nie twardy. Czasami jednak wychodzi twardy i ciężko go ugryźć. Może to być efekt kilku błędów – na przykład użycia zbyt dużej ilości mąki, ciepłych składników do wyrabiania ciasta, smażenia chrustu z ciepłego ciasta, albo po prostu zbyt krótkiego wyrabiania. Ciasto trzeba silnie ugniatać i napowietrzyć.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Problemy młodych rodziców
W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar: Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...
Czytaj dalej →Sala weselna
Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...
Czytaj dalej →Moda ślubna w złotówkach
Poznaj ceny sukien ślubnych, garniturów i innych dodatków. Dowiedz się ile kosztuje moda ślubna.
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem