Ani proszek, ani soda. Poznaj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi puszysty jak chmurka
Większość osób popełnia podstawowy błąd, dodając do biszkoptu proszek do pieczenia lub – co gorsza – sodę oczyszczoną. Jest jednak lepszy sposób, aby wyrósł on jak na drożdżach. Jaki? Podpowiadamy.
W wielu przepisach na biszkopt można znaleźć proszek do pieczenia. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że to zbędny dodatek. Dodany w nadmiarze sprawia, że ciasto jest zbite, a nawet może mieć nieprzyjemny posmak. Jak zrobić biszkopt, żeby nie pękał i był wyrośnięty? Z tym patentem już nigdy nie zrobisz ciasta inaczej.
Sprawdź: Pyszny, zdrowy i bez grama cukru. Dzieci oszaleją na punkcie tego deseru od babci Kici Koci
Biszkopt, który zawsze się udaje i nie opada? Poznaj sekrety cukierników
Jest kilka elementów, które mogą być przyczyną opadającego biszkoptu. Jedną z nich jest różnica temperatur produktów. Nie bez powodu w przepisach widnieje dopisek “wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej”. Może być to też kwestia nieodpowiednich proporcji składników. Na tym jednak nie koniec. Należy pamiętać, że ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, a podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek. Na koniec nie wyjmujemy ciasta od razu ze środka, tylko zostawiamy jeszcze na trochę przy uchylonych drzwiczkach.
Co dodać natomiast do ciasta, aby zawsze było pięknie wyrośnięte? Kluczem są dobrze ubite białka oraz odrobina… soku z cytryny.
Sprawdź: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Jak ubiec dobry biszkopt? Przepis tradycyjny, z którym poradzi sobie każdy
Do przygotowania biszkoptu w tortownicy o średnicy 23 cm potrzebujemy:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- kilka kropel soku z cytryny.
Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ale nie smarujemy tłuszczem brzegów. Następnie przechodzimy do ubijania białek. Gdy zaczynają sztywnieć, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, ciągle miksując. Białka są gotowe, gdy po odwróceniu miski z niej nie wypadają. Wówczas dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Później zostaje już tylko dodać przesiane mąki i wymieszać delikatnie szpatułką. Przelewamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli około 35-40 minut.
Sprawdź: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Ani proszek, ani soda. Poznaj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi puszysty jak chmurka
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem