Czuszka: właściwości, stosowanie i przepisy

Czuszka to ostra papryczka, której właściwości są znane i cenione od stuleci. Ma niezwykłe działanie, korzystnie wpływa na nasz organizm i dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo, co przeważnie w przypadku tych „zdrowych rzeczy” jest rzadkością, poprawia smak wielu potraw i jest wręcz niezbędnym elementem niektórych pikantnych dań, na przykład kuchni węgierskiej.

Czuszka: właściwości

Czuszka jest znana ze swojego bardzo ostrego smaku. Można ją rozpoznać po tym, że jej owoce mają intensywnie czerwony kolor oraz wydłużony kształt. Papryka czuszka, tak jak i inne ostre papryczki, zawiera kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za ostry smak. Dzięki zawartości tej substancji, czuszka odznacza się wieloma właściwościami, które można wykorzystać w leczeniu różnych dolegliwości.

Przede wszystkim, ze względu na ostry smak i rozgrzewające działanie, papryczka wpływa pobudzająco na układ krążenia, przez co zapobiega wysokiemu stężeniu cholesterolu oraz chorobie niedokrwiennej. Czuszka ma również właściwości przeciwbólowe, a nawet przeciwzapalne. W związku z tym jest wykorzystywana w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, na przykład zapalenia stawów. Kapsaicyna zawarta w papryczce pomoże również w stanach zapalnych jelit, w związku z czym jest wykorzystywana do leczenia chorób układu pokarmowego oraz zapobiegania takim dolegliwościom, jak wrzody.

Czuszka może przynieść ulgę osobom cierpiącym na silne, migrenowe bóle głowy. Ostra papryczka może być stosowana również w przypadku przeziębienia, ponieważ ułatwia wydalanie śluzu, przez co przyspiesza pozbycie się kataru czy mokrego kaszlu. Co więcej – czuszka usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest wykorzystywana przez osoby, które chcą schudnąć kilka kilogramów, trzeba jednak uważać, ponieważ z drugiej strony ostra papryka pobudza apetyt.

Papryka czuszka na raka

Ciekawe jest to, że tak niepozorna, mała papryczka ma podobno nawet działanie przeciwnowotworowe, a wszystko za sprawą kapsaicyny. Substancja ta nie może być jednak przyjmowana w nadmiarze. Działanie przeciwnowotworowe kapsaicyny nie zostało potwierdzone, a stosowanie jej w zbyt dużych ilościach może być dla organizmu toksyczne.

Papryka czuszka: hodowla

Paprykę czuszkę możemy w łatwy sposób wyhodować we własnym domu. Wystarczy kupić świeże owoce czuszki, wysuszyć je, a następnie wydobyć z nich pestki. Następnie należy wsadzić je do ziemi i podlać. Ważne jest, żeby pestki umieścić w dosyć dużej donicy, tak aby papryczka miała sporo miejsca na rozwój korzeni. Po około miesiącu roślina powinna mieć już pokaźne rozmiary i ładnie ukształtowane liście, natomiast po około trzech miesiącach od posadzenia możemy spodziewać się pierwszych papryczek.

Czuszka jako przyprawa

Papryka czuszka nadaje się do spożywania na surowo lub w formie suszonej i sproszkowanej. Można z niej przygotowywać również konfitury. Papryczka marynowana sprawdzi się jako dodatek do kanapek, ostrych sosów czy sałatek. Z kolei sproszkowana papryczka, która jest najłatwiejsza w użyciu, poprawi smak takich potraw jak gulasz i leczo.

Czuszka: przepisy

Jeśli szukacie inspiracji na wykorzystanie papryczki, to podpowiemy Wam, w jakiej formie my lubimy ją najbardziej. Numerem jeden jest czuszka nadziewana łagodnym serkiem, który stanowi przeciwwagę dla ostrości papryczki. Jak ją zrobić? Nic trudnego! Umyj kilka papryczek i odkrój ich górną część. Wyjmij ze środka nasiona i wypłucz papryki pod bieżącą wodą. W miseczce przygotuj serek: jedno opakowanie serka śniadaniowego o smaku śmietankowym wymieszaj z posiekaną drobno cebulką, lekko posól i popieprz. Włóż serek do środka papryczek i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Ta ostra papryka idealnie komponuje się też z wszelkimi sosami, gęstymi zupami i gulaszami. Wystarczy dodać dwie-trzy skrojone sztuki, by danie nabrało pikantnego posmaku i wyjątkowego charakteru. Jest również znakomitym dodatkiem do jajecznicy. Część skrojonej papryczki podsmaż na patelni wraz z cebulą, następnie wbij jajka. Gdy jajecznica będzie gotowa, pozostałą papryką posyp jej wierzch. Pyszne!

 

Dodaj komentarz

Ciąża, Zdrowie rodziców

Mięśniaki macicy a ciąża

Czym są mięśniaki macicy? Skąd się biorą? Jak przebiega ich leczenie? Czy mając te łagodne nowotwory można zajść w ciążę i czy jest to bezpieczne? Mięśniaki macicy Mięśniaki macicy to...

Czytaj dalej →
Ciąża

Kiedy i jak powiedzieć o ciąży?

Dwie kreski na teście ciążowym – wyczekane i wymarzone, szalona radość. Albo totalne zaskoczenie i nieśmiało kiełkujące szczęście. Niedługo przyjdzie moment, gdy wieścią tą będziesz chciała podzielić się z całym światem....

Czytaj dalej →
Ciąża

Wielowodzie w ciąży

Wielowodzie w ciąży zdarza się stosunkowo rzadko, dotyczy maksymalnie 5% wszystkich ciąż. Najczęściej dochodzi do niego w trzecim trymestrze ciąży. Czy dokładnie jest wielowodzie? Czy jest zagrożeniem dla maluszka i...

Czytaj dalej →
Ciąża

Umowa na czas określony a ciąża

Realia polskiego rynku pracy nie są zbyt optymistyczne. Zwłaszcza w mniejszych miastach i na wsiach problem znalezienia dobrej pracy dotyka wiele osób. W związku z tym młode kobiety często wstrzymują się...

Czytaj dalej →
Ciąża, Poród

Czop śluzowy

Wśród znaków świadczących o tym, że poród zbliża się wielkimi krokami, często wymieniany jest tzw. czop śluzowy, a właściwie jego odejście. Czym dokładnie on jest i kiedy odchodzi? Czy to...

Czytaj dalej →
Ciąża

Ile tygodni trwa ciąża?

Pytanie o czas trwania ciąży jest na pierwszy rzut oka banalne. 9 miesięcy razy 4 tygodnie, czyli 36 tygodni. Tu zaczynają się schodki, ponieważ wynik takiego sposobu obliczenia nie jest...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo