Czuszka: właściwości, stosowanie i przepisy

Czuszka to ostra papryczka, której właściwości są znane i cenione od stuleci. Ma niezwykłe działanie, korzystnie wpływa na nasz organizm i dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo, co przeważnie w przypadku tych „zdrowych rzeczy” jest rzadkością, poprawia smak wielu potraw i jest wręcz niezbędnym elementem niektórych pikantnych dań, na przykład kuchni węgierskiej.

Czuszka: właściwości, stosowanie i przepisy
Pixabay

Czuszka: właściwości

Czuszka jest znana ze swojego bardzo ostrego smaku. Można ją rozpoznać po tym, że jej owoce mają intensywnie czerwony kolor oraz wydłużony kształt. Papryka czuszka, tak jak i inne ostre papryczki, zawiera kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za ostry smak. Dzięki zawartości tej substancji, czuszka odznacza się wieloma właściwościami, które można wykorzystać w leczeniu różnych dolegliwości.

Przede wszystkim, ze względu na ostry smak i rozgrzewające działanie, papryczka wpływa pobudzająco na układ krążenia, przez co zapobiega wysokiemu stężeniu cholesterolu oraz chorobie niedokrwiennej. Czuszka ma również właściwości przeciwbólowe, a nawet przeciwzapalne. W związku z tym jest wykorzystywana w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, na przykład zapalenia stawów. Kapsaicyna zawarta w papryczce pomoże również w stanach zapalnych jelit, w związku z czym jest wykorzystywana do leczenia chorób układu pokarmowego oraz zapobiegania takim dolegliwościom, jak wrzody.

Czuszka może przynieść ulgę osobom cierpiącym na silne, migrenowe bóle głowy. Ostra papryczka może być stosowana również w przypadku przeziębienia, ponieważ ułatwia wydalanie śluzu, przez co przyspiesza pozbycie się kataru czy mokrego kaszlu. Co więcej – czuszka usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest wykorzystywana przez osoby, które chcą schudnąć kilka kilogramów, trzeba jednak uważać, ponieważ z drugiej strony ostra papryka pobudza apetyt.

Papryka czuszka na raka

Ciekawe jest to, że tak niepozorna, mała papryczka ma podobno nawet działanie przeciwnowotworowe, a wszystko za sprawą kapsaicyny. Substancja ta nie może być jednak przyjmowana w nadmiarze. Działanie przeciwnowotworowe kapsaicyny nie zostało potwierdzone, a stosowanie jej w zbyt dużych ilościach może być dla organizmu toksyczne.

Papryka czuszka: hodowla

Paprykę czuszkę możemy w łatwy sposób wyhodować we własnym domu. Wystarczy kupić świeże owoce czuszki, wysuszyć je, a następnie wydobyć z nich pestki. Następnie należy wsadzić je do ziemi i podlać. Ważne jest, żeby pestki umieścić w dosyć dużej donicy, tak aby papryczka miała sporo miejsca na rozwój korzeni. Po około miesiącu roślina powinna mieć już pokaźne rozmiary i ładnie ukształtowane liście, natomiast po około trzech miesiącach od posadzenia możemy spodziewać się pierwszych papryczek.

Czuszka jako przyprawa

Papryka czuszka nadaje się do spożywania na surowo lub w formie suszonej i sproszkowanej. Można z niej przygotowywać również konfitury. Papryczka marynowana sprawdzi się jako dodatek do kanapek, ostrych sosów czy sałatek. Z kolei sproszkowana papryczka, która jest najłatwiejsza w użyciu, poprawi smak takich potraw jak gulasz i leczo.

Czuszka: przepisy

Jeśli szukacie inspiracji na wykorzystanie papryczki, to podpowiemy Wam, w jakiej formie my lubimy ją najbardziej. Numerem jeden jest czuszka nadziewana łagodnym serkiem, który stanowi przeciwwagę dla ostrości papryczki. Jak ją zrobić? Nic trudnego! Umyj kilka papryczek i odkrój ich górną część. Wyjmij ze środka nasiona i wypłucz papryki pod bieżącą wodą. W miseczce przygotuj serek: jedno opakowanie serka śniadaniowego o smaku śmietankowym wymieszaj z posiekaną drobno cebulką, lekko posól i popieprz. Włóż serek do środka papryczek i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Ta ostra papryka idealnie komponuje się też z wszelkimi sosami, gęstymi zupami i gulaszami. Wystarczy dodać dwie-trzy skrojone sztuki, by danie nabrało pikantnego posmaku i wyjątkowego charakteru. Jest również znakomitym dodatkiem do jajecznicy. Część skrojonej papryczki podsmaż na patelni wraz z cebulą, następnie wbij jajka. Gdy jajecznica będzie gotowa, pozostałą papryką posyp jej wierzch. Pyszne!

 

Dodaj komentarz

Newsy
Zdjęcie Anny Lewandowskiej karmiącej piersią nie wszystkim się spodobało! Dlaczego?
W dni wczorajszym rozpoczął się Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią. Ma on na celu propagowanie wśród matek naturalnych metod żywienia noworodków. Z tej okazji Anna Lewandowska umieściła na swoim instagramie zdjęcie,
Czytaj dalej
Antykoncepcja
Pierścień antykoncepcyjny: czym jest, jak działa i jak go używać?
Pierścień antykoncepcyjny jest obecnie jedną z najbardziej popularnych form antykoncepcji hormonalnej. Jest doskonałą alternatywą dla kobiet, które nie chcą stosować tabletek antykoncepcyjnych, ponieważ występują u nich skutki uboczne lub mają
Czytaj dalej
Poród
Poród francuski – co to jest i na czym polega?
Poród francuski po raz pierwszy przeprowadzono w Polsce 7 marca 2020 roku w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Olsztynie. Wcześniej był on wykonywany w placówkach na terenie Francji oraz Izraela. Metoda
Czytaj dalej
Poród
Poród: Oczekiwania a rzeczywistość. Co najczęściej zaskakuje przyszłą mamę?
Oczekiwanie na poród z pewnością jest ekscytującym, ale również i stresującym przeżyciem - szczególnie, jeśli czekasz na pojawienie się na świecie swojego pierwszego dziecka. Nie każda przyszła mama ma w
Czytaj dalej
Kalendarz ciąży
37 tydzień ciąży – Ułożenie i waga dziecka, dolegliwości, poród
37 tydzień ciąży to już prawie koniec. Jakie jest ułożenie oraz waga dziecka w 37 tygodniu ciąży? Jakie dolegliwości najczęściej dolegają przyszłej mamie oraz czy poród w trzydziestym siódmym tygodniu
Czytaj dalej
Cesarskie cięcie
Wskazania do CC: Jakie są najczęstsze powody cesarskiego cięcia?
Już niemal 45% porodów w Polsce kończy się cesarskim cięciem. To zdecydowanie więcej, niż wynikałoby z częstotliwości występowania wskazań do CC. Jakie są wskazania do cesarki według najnowszych rekomendacji ginekologicznych? Wskazania do
Czytaj dalej
Ciąża Imiona dla dzieci
Najpopularniejsze imiona 2020: Imiona dla dziewczynek 2020
To, jakie imiona są najpopularniejsze w danym roku kalendarzowym, ogłaszane jest z reguły na początku kolejnego. Takie statystyki publikują zarówno Urzędy Stanu Cywilnego w poszczególnych miastach, jak i Ministerstwo Cyfryzacji.
Czytaj dalej
Poród
Poród chłopca boli bardziej niż dziewczynki? Naukowcy potwierdzają wpływ płci dziecka na przebieg porodu
Obawy przed bólem porodowym towarzyszą niemal każdej przyszłej mamie. Szczególnie, jeśli ma rodzić po raz pierwszy. Istnieje wiele przeświadczeń i mitów dotyczących tego, co wpływa na ból porodowy. Naukowcy sprawdzili,
Czytaj dalej
Zdrowie w ciąży
Czy kobiety w ciąży muszą nosić maseczki? W jakich przypadkach zakrywanie ust i nosa jest obowiązkowe podczas porodu?
Obowiązek zasłaniania ust i nosa został wprowadzony w Polsce już 16 kwietnia. Oznacza to, że w miejscach publicznych każdy, obowiązkowo musi nosić maseczkę lub w inny sposób zasłonić usta i
Czytaj dalej
Dolegliwości w ciąży Poród naturalny
Nietrzymanie moczu po porodzie [przyczyny, leczenie, ćwiczenia]
Badania Międzynarodowego Towarzystwa ds. Kontynencji (ang. International Continence Society – ICS) wskazują, że na nietrzymanie moczu po ciąży skarży się od 15 do nawet 30% kobiet. Prawdopodobnie jednak problem z
Czytaj dalej