Czuszka: właściwości, stosowanie i przepisy

Czuszka to ostra papryczka, której właściwości są znane i cenione od stuleci. Ma niezwykłe działanie, korzystnie wpływa na nasz organizm i dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo, co przeważnie w przypadku tych „zdrowych rzeczy” jest rzadkością, poprawia smak wielu potraw i jest wręcz niezbędnym elementem niektórych pikantnych dań, na przykład kuchni węgierskiej.

Czuszka: właściwości, stosowanie i przepisy
Pixabay

Czuszka: właściwości

Czuszka jest znana ze swojego bardzo ostrego smaku. Można ją rozpoznać po tym, że jej owoce mają intensywnie czerwony kolor oraz wydłużony kształt. Papryka czuszka, tak jak i inne ostre papryczki, zawiera kapsaicynę, która jest odpowiedzialna za ostry smak. Dzięki zawartości tej substancji, czuszka odznacza się wieloma właściwościami, które można wykorzystać w leczeniu różnych dolegliwości.

Przede wszystkim, ze względu na ostry smak i rozgrzewające działanie, papryczka wpływa pobudzająco na układ krążenia, przez co zapobiega wysokiemu stężeniu cholesterolu oraz chorobie niedokrwiennej. Czuszka ma również właściwości przeciwbólowe, a nawet przeciwzapalne. W związku z tym jest wykorzystywana w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, na przykład zapalenia stawów. Kapsaicyna zawarta w papryczce pomoże również w stanach zapalnych jelit, w związku z czym jest wykorzystywana do leczenia chorób układu pokarmowego oraz zapobiegania takim dolegliwościom, jak wrzody.

Czuszka może przynieść ulgę osobom cierpiącym na silne, migrenowe bóle głowy. Ostra papryczka może być stosowana również w przypadku przeziębienia, ponieważ ułatwia wydalanie śluzu, przez co przyspiesza pozbycie się kataru czy mokrego kaszlu. Co więcej – czuszka usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu jest wykorzystywana przez osoby, które chcą schudnąć kilka kilogramów, trzeba jednak uważać, ponieważ z drugiej strony ostra papryka pobudza apetyt.

Papryka czuszka na raka

Ciekawe jest to, że tak niepozorna, mała papryczka ma podobno nawet działanie przeciwnowotworowe, a wszystko za sprawą kapsaicyny. Substancja ta nie może być jednak przyjmowana w nadmiarze. Działanie przeciwnowotworowe kapsaicyny nie zostało potwierdzone, a stosowanie jej w zbyt dużych ilościach może być dla organizmu toksyczne.

Papryka czuszka: hodowla

Paprykę czuszkę możemy w łatwy sposób wyhodować we własnym domu. Wystarczy kupić świeże owoce czuszki, wysuszyć je, a następnie wydobyć z nich pestki. Następnie należy wsadzić je do ziemi i podlać. Ważne jest, żeby pestki umieścić w dosyć dużej donicy, tak aby papryczka miała sporo miejsca na rozwój korzeni. Po około miesiącu roślina powinna mieć już pokaźne rozmiary i ładnie ukształtowane liście, natomiast po około trzech miesiącach od posadzenia możemy spodziewać się pierwszych papryczek.

Czuszka jako przyprawa

Papryka czuszka nadaje się do spożywania na surowo lub w formie suszonej i sproszkowanej. Można z niej przygotowywać również konfitury. Papryczka marynowana sprawdzi się jako dodatek do kanapek, ostrych sosów czy sałatek. Z kolei sproszkowana papryczka, która jest najłatwiejsza w użyciu, poprawi smak takich potraw jak gulasz i leczo.

Czuszka: przepisy

Jeśli szukacie inspiracji na wykorzystanie papryczki, to podpowiemy Wam, w jakiej formie my lubimy ją najbardziej. Numerem jeden jest czuszka nadziewana łagodnym serkiem, który stanowi przeciwwagę dla ostrości papryczki. Jak ją zrobić? Nic trudnego! Umyj kilka papryczek i odkrój ich górną część. Wyjmij ze środka nasiona i wypłucz papryki pod bieżącą wodą. W miseczce przygotuj serek: jedno opakowanie serka śniadaniowego o smaku śmietankowym wymieszaj z posiekaną drobno cebulką, lekko posól i popieprz. Włóż serek do środka papryczek i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Ta ostra papryka idealnie komponuje się też z wszelkimi sosami, gęstymi zupami i gulaszami. Wystarczy dodać dwie-trzy skrojone sztuki, by danie nabrało pikantnego posmaku i wyjątkowego charakteru. Jest również znakomitym dodatkiem do jajecznicy. Część skrojonej papryczki podsmaż na patelni wraz z cebulą, następnie wbij jajka. Gdy jajecznica będzie gotowa, pozostałą papryką posyp jej wierzch. Pyszne!

 

Dodaj komentarz

Newsy
Zdjęcie Anny Lewandowskiej karmiącej piersią nie wszystkim się spodobało! Dlaczego?
W dni wczorajszym rozpoczął się Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią. Ma on na celu propagowanie wśród matek naturalnych metod żywienia noworodków. Z tej okazji Anna Lewandowska umieściła na swoim instagramie zdjęcie,
Czytaj dalej
Antykoncepcja
Pierścień antykoncepcyjny: czym jest, jak działa i jak go używać?
Pierścień antykoncepcyjny jest obecnie jedną z najbardziej popularnych form antykoncepcji hormonalnej. Jest doskonałą alternatywą dla kobiet, które nie chcą stosować tabletek antykoncepcyjnych, ponieważ występują u nich skutki uboczne lub mają
Czytaj dalej
Planowanie ciąży
Czy można zajść w ciążę bez wytrysku?
Czy można zajść w ciążę, gdy partner nie skończył w środku? To zależy i to od wielu czynników. Pierwszym z nich jest moment cyklu miesiączkowego kobiety. Drugi to fakt, że
Czytaj dalej
Poród
Czy poród boli? Jak rodząca odczuwa ból podczas porodu?
O tym czy poród boli i jak bardzo młode mamy mogą opowiadać naprawdę długo. Z kolei kobiety oczekujące na dziecko nie raz i nie dwa w trakcie ciąży zastanawiają się,
Czytaj dalej
Wyprawka do porodu
Wyprawka dla noworodka i mamy do szpitala: lista niezbędnych rzeczy
Ile kosztuje wyprawka dla noworodka? Ile ubranek kupić? Jaki rozmiar ubranek dla noworodka? - to pytania, które zadaje sobie większość przyszłych rodziców. Zobacz jak wygląda lista rzeczy, które powinna zawierać
Czytaj dalej
Zdrowie w ciąży
Hemoroidy w ciąży: Profilaktyka, Objawy, Leczenie
Wstydliwy problem – hemoroidy w ciąży Hemoroidy są problemem dotykającym bardzo dużą liczbę kobiet w ciąży (40-85%). Ale co to właściwie są hemoroidy? Hemoroidy to poszerzenia fizjologicznie występujących struktur w odbycie
Czytaj dalej
Dolegliwości w ciąży
Kiedy ból pleców w ciąży jest niebezpieczny?
Bóle kręgosłupa w ciąży to przypadłość, która dotyka niemal każdą przyszłą mamę. W większości przypadków ból, chociaż z pewnością uciążliwy, nie jest powodem do niepokoju. Nie oznacza to jednak, że
Czytaj dalej
Wyprawka do porodu
Żel położniczy: poznaj kilka powodów, dla których warto zainteresować się nim przed porodem!
Ciągle szuka się środków i sposobów, dzięki którym można złagodzić ból przyszłej mamy podczas porodu naturalnego. Jednym z najbardziej nowatorskich sposobów, a zarazem metodą, która coraz bardziej zyskuje na popularności,
Czytaj dalej
Noworodek Poród
Niedotlenienie okołoporodowe. Czy wiesz, jakie konsekwencje może mieć dla dziecka?
Każda przyszła mama odczuwa stres i niepokój narastający wraz ze zbliżającym się terminem porodu. Boimy się nie tylko o sam jego przebieg, ale przede wszystkim o życie i zdrowie naszego
Czytaj dalej
Ciąża
Masaż krocza przed porodem: Jak przygotować krocze do porodu?
Masaż krocza przed porodem znacząco zmniejsza ryzyko pęknięcia krocza i konieczność jego nacięcia w trakcie porodu. Jak go wykonywać, kiedy zacząć i jak dodatkowo przygotować drogi rodne do porodu? Masaż krocza
Czytaj dalej