Wątróbka – niezależnie od tego, czy drobiowa czy wieprzowa – należy do potraw budzących bardzo skrajne emocje. Jest to prawdopodobnie jeden z tych przysmaków, który ma równie dużo zwolenników co przeciwników. Miłośnicy smażonej wątróbki z cebulką często przygotowują to danie w większych ilościach lub decydują się na zrobienie zapasów tak, aby w razie potrzeby móc ją szybko przygotować. Warto więc wiedzieć, jak przechowywać ten rodzaj mięsa, aby jak najdłużej zachował świeżość i uniknąć zatrucia pokarmowego. Czy można mrozić wątróbkę?
Czy można mrozić surową wątróbkę drobiową?
Dla wszystkich amatorów wątróbki, którzy lubią mieć ją stale pod ręką, mamy dobre wiadomości. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów mięsa, również ona nadaje się do mrożenia, co oznacza, że z powodzeniem można przechowywać w zamrażarce pewne ilości zapasów. Oczywiście nie należy z nimi przesadzać, ponieważ mimo zamrożenia żywność obowiązuje określone terminy przydatności do spożycia.
Kluczem do właściwego i bezpiecznego przechowania wątróbki jest jej wcześniejsze przygotowanie. Zarówno tę drobiową, jak i wieprzową należy przede wszystkim dokładnie oczyścić mięso, a następnie podzielić ją na mniejsze kawałki. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ pozwala potem wyjmować z zamrażalnika konkretne porcje wystarczające na jeden posiłek, bezpośrednio przed obróbką termiczną. Trzeba pamiętać, że raz zamrożonej wątróbki pod żadnym pozorem nie wolno ponownie mrozić.
Najlepiej mrozić wątróbkę w szczelnym pojemniku lub w specjalnych woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności. Jeśli mięso nie będzie dokładnie zamknięte zacznie wysychać, a po rozmnożeniu może się rozpadać.
Zobacz: Zepsuta kapusta kiszona – czy kapusta kiszona może się zepsuć?
Czy można mrozić wątróbkę wieprzową?
Wątróbkę wieprzową podobnie jak drobiową również bez problemu można przechowywać w zamrażalniku. W tym przypadku także ważne są te same zasady. Przed całym procesem należy mięso oczyścić i poporcjować. Mniejsze kawałki najlepiej mrozić w odpowiednich woreczkach stworzonych do tego celu. Wątróbka wieprzowa raz rozmnożona również absolutnie nie nadaje się do ponownego mrożenia. W przeciwnym razie może się to skończyć – w najlepszym wypadku – zatruciem pokarmowym.
Sprawdź: Jak długo można przechowywać białka w lodówce?
Czy smażoną wątróbkę można mrozić?
Zamrozić można również wątróbkę, która wcześniej poddana została obróbce termicznej, np. usmażona. Trzeba mieć jednak na uwadze, że taki proces może znacząco wpłynąć i zmienić walory smakowe naszego ulubionego dania. Zarówno smak, jak i aromat najprawdopodniej stracą na intensywności i po wyjęciu z zamrażalnika nie będą smakować już tak samo dobrze. Ta kwestia jest jednak bardzo indywidualna i jeśli komuś nie przeszkadza delikatna zmiana w smaku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby smażoną wątróbkę zamrozić. Lepiej jednak trzymać ją w zamrażalniku maksymalnie do tygodnia, aby uniknąć rozwoju szkodliwych bakterii.
Zobacz: Czy ciasto drożdżowe można zostawić na noc?
Jak długo można trzymać wątróbkę w zamrażarce?
Zalecana długość przechowywania mięsa w zamrażalce zależy od konkretnego gatunku. Specjaliści zalecają, aby wątróbki drobiowej nie mrozić dłużej niż 3 miesiące, ponieważ to maksymalny okres, w którym pozostaje zdatna do spożycia. Mięso wieprzowe można z kolei można trzymać w zamrażalniku nieco dłużej, bo przez 6 miesięcy.
Sprawdź: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?
Rodzice pytają o mrożenie wątróbki
Tak, można mrozić wątróbkę – zarówno drobiową, jak i wieprzową.
Tak, można mrozić surową wątróbkę.
Tak, można zamrozić wątróbkę z kurczaka. Maksymalny czas przechowywania w zamrażalnik to 3 miesiące.
Wątróbkę drobiową – maksymalnie do 3 miesięcy, a wątróbkę wieprzową – do 6 miesięcy.