Zbiory pomidorów są w tym roku obfite i zastanawiasz się, co zrobić z owocami? Warto zdecydować się na przecier pomidorowy, który przechowasz w słoikach nawet przez całą zimę. Co istotne, przepis jest bardzo prosty, naturalny i nie potrzebujesz wiele składników. Jak zrobić przecier?
Przecier pomidorowy może mieć wiele zastosowań. Przyrządzisz z niego zarówno pizzę, jak i zupę oraz sos do makaronu. Okazuje się, że przygotowanie produktu w słoiki na zimę jest banalnie proste. Wystarczy, że zagotujesz, przetrzesz pomidory przez sitko i odpowiednio przyprawisz. Jak dokładnie to zrobić?
Sprawdź: Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie nadają się na kiszone, ale i tak mogą trafić do słoika
Jak się robi przecier pomidorowy na zimę? Przygotuj odpowiednie przyprawy, by wydobyć pełnię smaku
Udany przecier pomidorowy powinien zawierać pyszne i aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek i oregano. Jeśli je wykorzystasz, słoiki znikną z piwnicy bardzo szybko, a znajomi będą pytać o przepis. Nie zapomnij tez o cukrze, soli i innych ulubionych przyprawach, na przykład bazylii.
Sprawdź: Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Jak szybko zrobić przecier pomidorowy? To prostsze niż się wydaje
- Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów;
- 2 płaskie łyżki soli;
- 2,5 płaskie łyżki cukru;
- 4 ząbki czosnku;
- ulubione suszone zioła do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przejrzyj dokładnie pomidory i sprawdź, czy żaden nie nosi na sobie śladów uszkodzeń, chorób, ataków szkodników czy zgnilizny. Jeśli znajdziesz takie sztuki, szybko się ich pozbądź. W przeciwnym razie zrujnują cały przecier, który szybko się zepsuje.
- Pokrój pomidory w ćwiartki lub łódki – w zależności od tego, jak ci wygodnie.
- Włóż pokrojone pomidory do dużego garnka z grubym dnem tak, by je pokryły.
- Zagotuj pomidory, aż wydadzą sok, rozgnieć je i dodaj do garnka kolejną partię pomidorów.
- Kiedy dodasz już wszystkie pomidory do garnka i je rozgnieciesz, gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż zaczną się rozpadać.
- Wyciągnij z szafki inny duży garnek i mieszczące się do niego sitko.
- Przekładaj po kolei pomidory na sitko i rozcieraj je tłuczkiem. Niech miąższ spływa do naczynia, a pestki i skórka zostają w sitku.
- Zagotuj garnek z miąższem i dodaj do środka przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj około 2 godziny do zgęstnienia przecieru. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu.
- Na koniec dodaj do przecieru zioła i umieść go w czystych, wyparzonych słoikach. Pasteryzuj we wrzątku, a później odstaw w suche i chłodne miejsce.
Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików