Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?

Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli zrobiłeś zbyt duże zakupy, a na dnie lodówki zostało nienaruszone opakowanie warzyw, które wyglądają na nieco oklapnięte, bardzo często nadają się jeszcze do spożycia.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Pożółkły brokuł nie musi być zepsuty.
  • Jeśli brokuł pożółkł tylko na brzegach, nie zakwitł, nie pachnie i nie wygląda źle - nadaje się do zjedzenia. Nie jedz go jednak na surowo. Wyparz go pod gorącą wodą, upiecz lub ugotuj z niego zupę krem.
  • Przekwitnięty brokuł i ten bardzo oklapnięty nie nadają się do spożycia.
  • Brązowy brokuł zaś może bardzo zaszkodzić.

Czy żółty brokuł nadaje się do jedzenia?

Czy żółty brokuł nadaje się do jedzenia? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, jak on dokładnie wygląda. Aby sprawdzić, czy produkt nadaje się do bezpiecznego spożycia, najlepszym rozwiązaniem jest zdanie się na swoje zmysły. Stary brokuł może wyglądać bardzo różnie, w zależności od tego jak był przechowywany, jaka temperatura panuje w lodówce, ile dokładnie ma dni. Warzywa należy umieszczać w specjalnie do tego przeznaczonej półce w lodówce, wcześniej odwijając je z folii, która używana jest przy ich pakowaniu w supermarketach. 

Gdy brokuł żółknie, należy działać bardzo szybko. Oczywiście, najwięcej składników odżywczych mają brokuły świeże. Gdy te warzywa mają piękny, głęboki zielony kolor, oznacza, że są bogate w chlorofil. Wzmacnia on układ odpornościowy i wspomaga uszkodzone komórki. Brokuły żółkną, gdy przez dłuższy czas nie mają dostępu do światła słonecznego, co jest oczywiste, jeżeli są przechowywane w lodówce. Pożółkły brokuł zwykle nie nadaje się już do spożycia. Niestety, ale trzeba go będzie wyrzucić. Dobre do spożycia są brokuły, które są zielone, lub lekko fioletowe na brzegach. Jeżeli zauważysz, że warzywo zakwitło, nie wolno go już zjeść. Jeśli jednak brokuł pożółkł odrobinę przy samych brzegach, nie kwitnie, pachnie i wygląda dobrze, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożyć go po obróbce termicznej.

Zobacz też: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?

Kiedy brokuł jest zepsuty? Sprawdź, czy nadaje się do spożycia

Z pewnością wiesz, jak wygląda zepsuty brokuł. Czy aby na pewno? Często na dnie lodówki można znaleźć warzywa nie pierwszej świeżości, o których po prostu się zapomniało. Nie zawsze trzeba je wyrzucać. W wielu przypadkach starsze warzywa, nawet jeżeli nie wyglądają już pięknie, nadają się do bezpiecznego spożycia. Znanym trikiem, z którego wiele osób korzysta, jest włożenie nie najświeższych warzyw korzeniowych do zimnej wody na kilka minut. Szczególnie rzodkiewka odzyskuje wtedy swoją chrupkość i z całą pewnością możesz nałożyć ją na swoją kanapkę.

Pożółkły brokuł nie musi być zepsuty. Jeżeli jest taki tylko na brzegach, nie zakwitł, nie pachnie i nie wygląda źle, nadaje się do zjedzenia. Nie ryzykuj jednak, jedząc go na surowo. Wyparz go pod gorącą wodą, upiecz lub ugotuj z niego zupę krem. W internecie i wielu książkach kucharskich możesz znaleźć pomysłowe przepisy na wykorzystanie brokułów.

Jak wygląda zepsuty brokuł? Zarówno przekwitnięty brokuł, jak i ten bardzo oklapnięty nie nadają się do spożycia. Brązowy brokuł może bardzo zaszkodzić. Jeżeli warzywo było przechowywane w folii, możliwe, że po wewnętrznej stronie zaczęła się zbierać woda. To może być przyczyną szybszego gnicia brokułów i pojawienia się na nim pleśni. Nigdy nie odkrawaj zepsutej części, należy wyrzucić całość. Brokuł kwitnący, czyli taki, na którym zaczęły pojawiać się żółte pączki, również trafia do kosza. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto kupować mniej, robić tygodniowy plan posiłków lub przygotować sobie listę zakupów.

Sprawdź: Przechowywanie imbiru – jak przechowywać imbir?

Pożółkły brokuł, co zrobić?

Istnieje wiele pysznych dań i wypieków, które możesz zrobić z brokułem. To uniwersalne warzywo jest niezwykle zdrowe. Pomoże Ci zadbać o wzrok, pamięć, a nawet stan Twojego serca! To dobre źródło witamin C, B2, B5 oraz K. Zawiera minerały takie jak żelazo, potas i magnez. Brokuły są nie tylko smaczne, ale i niskokaloryczne. Dlatego zaleca się ich spożywanie zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym i ludziom starszym.

Brokuły, które widzisz w supermarketach, najczęściej pochodzą z Hiszpanii, Włoch, ale i Polski. W naszym kraju ich uprawa trwa od maja do września, w inne miesiące jest dla nich stanowczo zbyt zimno. Zdecydowanie najlepsze dla organizmu są brokuły świeże, jednak gdy widzisz, że nie zjesz ich w takiej formie na czas, możesz je zamrozić. Dzięki temu będą jak świeże przez długi czas, oraz zatrzymają swoje składniki mineralne i witaminy.

Przekwitnięty brokuł, czyli taki, na którego różyczkach zobaczysz żółte kwiatki, musi trafić do kosza. Nie nadaje się już do spożycia. Kupując świeże warzywo, musisz liczyć się z tym, że należy je spożyć do 10 dni. Po tym czasie najprawdopodobniej będzie zepsute. Dlatego warto mrozić warzywa. To pozwala na zachowanie ich właściwości odżywczych, jak i smakowych. Z nich również przygotujesz wiele potraw. Zupa krem smakuje tak samo, niezależnie czy wykorzystasz do niej brokuły świeże, czy mrożone. Pożółkły brokuł nie zawsze musi trafić do śmieci, jeżeli wyłącznie jego krawędzie zaczęły tracić zielony kolor, możesz go zjeść!

Sprawdź: Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?

Rodzice pytają o pożółkły brokuł:

Co zrobić z przejrzałym brokułem?

Żeby sprawdzić, czy brokuł jest zepsuty, zdaj się na swój wzrok i węch. Jeżeli produkt nieprzyjemnie pachnie, ma na sobie pleśń lub zaczął kwitnąć, nadaje się wyłącznie do śmieci. Jeśli jest po prostu nieco oklapnięty, a jego różyczki nie są najzieleńsze, możesz wykorzystać go do zapiekanki lub zupy krem.

Jak zapobiegać żółknięciu brokuła?

Brokuł zawiera wiele witamin i minerałów, niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Jeżeli zapomnisz o nim i zostanie w lodówce zbyt długo, może nie nadawać się już do zjedzenia. Świeże warzywo jest dobre przez około 10 dni, później trzeba je wyrzucić. Nigdy nie należy jeść brokułów brązowych lub takich, które mają widoczne kwiaty. Aby zapobiec marnowaniu żywności, zamroź warzywa. W ten sposób będą świeże dłużej, a ty wykorzystasz je do wielu dań. Pożółkły brokuł zwykle nadaje się do spożycia, wcześniej sprawdź jednak, czy nie pachnie źle.

Dlaczego brokuł kwitnie?

Winowajcą jest zbyt wysoka temperatura. Brokuł może zakwitnąć, jeśli zostawisz go na blacie w kuchni zbyt długo. Jeżeli pojawią się na nim żółte kwiaty, nie jedz go, musi trafić do kosza.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general